Markus Hauard (©Star Sport)
Markus Hauard (©Star Sport)

Hauard 20, Vanja 12 poena, Baskonija se namučila; Parkerov šoutajm i trojka uz zvuk sirene

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.01.24. | 20:32

Amerikanac doneo pobedu katalonskom gigantu na teškom gostovanju ekipi Tenerife, Baski se ozbiljno preznojili pred gostovanje Crvenoj zvezdi

Mnogo je razloga zašto je španska liga najbolja i najatraktivnije domaće takmičenje u Evropi i verovatno odmah iza NBA koji je svet za sebe. Toliko kvaliteta spakovano je u prvenstvo sa 18 klubova gde svako svakog može komotno da dobije. Najbolji primer dala je danas Mursija koja je na svom parketu lupila šamarčinu Real Madridu, a umalo je isto učinila ekipa Tenerifa protiv Barselone!

Na nesreću kluba sa Kanarskih ostrva, Barseloni je u poslednji čas našla spas u liku Džabarija Parkera. Nekadašnji NBA košarkaš pogodio je trojku uz zvuk sirene za pobedu u dramatičnoj završnici sa 83:80 (24:20, 15:19, 24:25, 20:16).

Izabrane vesti

Imala je Barselona pobedu u džepu i pre isteka vremena, ali je onda umalo sve uprskala. Na tri i po minuta do kraja držala je vođstvo rezultatom 77:70, a onda je Marselinjo Uertas pokrenuo Tenerife velikom trojkom. Jan Veseli je nakratko vratio šest poena prednosti, a onda je Gjorgi Šermadini povezao dva dobra napada, pre nego što je Tim Abromaitis ubacio trojku za 80:79 u korist domaćina 49 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene!

Drama je trajala do poslednje sekunde, a pre nego što je Džabari Parker pokazao ozbiljnu hladnokrvnost i ubacio pobedničku trojku, Nikola Kalinić je sa linije slobodnih bacanja doneo taj jedan poen dovoljan za produžetak. Ostalo znate...

Džabari Parker je košarkaškim pristalicama na Kanarskim ostrvima doneo i malo NBA magije. Spektakularnim zakucavanjem obeležio je utakmicu i naterao španske kolege da padnu u trans. Tada, pa onda još jednom na kraju.

Velike zasluge za trijumf idu i na račun Darija Brizuele. Španski reprezentativac ubacio je 10 od svojih 16 poena u poslednjoj deonici i dugo praktično sam držao Barselonu u igri za pobedu.

Tenerife je nadomak iznenađenja doveo Šermadini sa 22 poena i osam skokova! Kajl Gaj je ubacio 13, a Tim Abromaitis 10 poena. Dušan Ristić odigrao je nepunih osam minuta i za to vreme ubeležio četiri poena i dva skoka.

Poput Barselone i Baskonija je zabeležila važan trijumf i to na gostovanju Manresi koje je bilo sve, samo ne lagano. Na kraju je bilo 90:82, a sve se okrenulo praktično u završnih nekoliko minuta i to pošto je Manresa najveći deo meča vodila.

Tri puta je Baskonija uspevala da izjednači rezultat u poslednjoj deonici, pre nego što je definitivno slomila otpor domaćina. Prvo Met Kostelo, pa Kris Čioza, pre nego što je Brendon Tejlor prekinuo post na obe strane i na tri i po minuta do kraja nakratko vratio prednost domaćeg sastavu posle koša uz faul za dodatno slobodno bacanje. E, tada je na scenu stupio najbolji košarkaš Baska Markus Hauard. Pogodio je trojku za izjednačenje, posle čega su Nik Rogavopulos i Čima Moneke obezbedili gostima velikih pet razlike uz 57 sekundi na semaforu. Tačku na trijumf stavio je Tadas Sedekerskis, dok je Met Kostelo sa penala postavio konačnih 90:82.

Hauard je bio heroj preokreta. Ubacio je osam od svojih 20 poena (4/12 za tri) baš u završnih deset minuta, a velike uloge imali su Sedekerskis i Kostelo poenima, odnosno Moneke skokovima. Centar Baskonije vratio se u svoju Manresu i dočekan je stojećim ovacijama kompletne dvorane, što ga je dovelo do suza. Kostelo je poput Hauarda imao 20 poena uz šest skokova i tri asistencije, a odličnu rolu zabeležio je i Vanja Marinković. Srpski reprezentativac je za 27 i po minuta imao 12 poena (5/10 iz igre, 2/6 za tri), uz tri skoka. Devin Robinson je kod Manrese imao 16 poena.

Baskonija će Crvenoj zvezdi gostovati u četvrtak od 19 časova.

Valensija je na svom terenu dobila Breogan sa 88:80 (24:24, 18:23, 17:21, 29:12), a 13 poena za goste postigao je Stefan Momirov, uz dva skoka i asistenciju za 23 i po minuta. Stefan Jović je odigrao samo 11 minuta za Valensiju i imao po dva poena i završna dodavanja.



tagovi

ACB ligaKK BarselonaBaskonijaManresaMarkus HauardDžabari ParkerVanja MarinkovićČima Moneke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara