Košarkašice Srbije slave pobedu (©Reuters)
Košarkašice Srbije slave pobedu (©Reuters)

Idemo po medalju! Ana, Sonja i Jelena za preokret, košarkašice prebrodile krizu i udar Kineskinja

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.08.21. | 04:43

Srbija čeka pobednika susreta SAD - Australija

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Srbija je polufinalu, Srbija ide po medalju! Nije bilo lako, nije izgledalo dobro na startu drugog poluvremena, ali naše košarkašice uspele su da prebrode ozbiljnu krizu i savladaju Kinu rezultatom 77:70 za plasman među četiri najbolja tima na turniru!

Izabrane vesti

Čudesan karakter košarkašica! U veoma dramatičnom susretu sa Kinom, evropske šampionke su prikazale najbolju predstavu na ovom turniru i sasvim zasluženo zabeležile pobedu. U poslednjoj četvrtini su bile na pragu poraza, ali su tada odlučile da pokažu neverovatan karakter i režiraju još jedno čudo.

U polufinalu će za dva dana igrati protiv pobednika meča u kome se sastaju SAD i Australija. Drugi polufinalni par dobićemo preko boljih iz duela Japan – Belgija i Španija – Francuska.

Od početka Olimpijskih igara Marina Maljković je upozoravala na azijske ekipe, koje su poslednjih godina doživele veliki napredak. Ako neko poznaje njihov mentalitet, to je upravo naša selektorka, koja na tom kontinentu uspešno gradi trenersku karijeru. Bilo je samo potrebno da ovog puta njene zamisli na terenu ispune naše reprezentativke.

-------------------------------

KINA – SRBIJA 70:77

/14:16, 19:19, 25:14, 12:28/

Dvorana: „Saitama arena“. Sudije: Kastiljo (Španija), Malo (Kanada), Nudžaim (Liban).

KINA: Jang -, J. Li 4, Vang 3, Vu -, Šao 17, Žang -, M. Li 6, Pan 4, Huang -, Sun 9, J. Li 12, Han 15.

SRBIJA: Vasić 16, Čađo -, Jovanović 6, Bruks 18, Butulija -, Crvendakić 3, Anderson 6, Stanković 8, Dabović 13, Škorić 3, Dugalić -, Krajišnik 4.

-------------------------------

Posle tri vrlo promenljiva izdanja u grupnoj fazi, danas su od starta utakmice devojke pokazale kvalitet koji ih je pre nešto više od mesec dana doveo do evropske krune. Glavom su bile potpuno na parketu „Saitama arene“, a to je upravo ono što je stručni štab tražio od njih. Fokus, koncentracija, želja... Kada to imaju, sve ostalo onda dođe. Odbranu su igrale kako one znaju, bilo je potrebno da povežu konce u napadu. 

U prvoj četvrtini je prostor u reketu iskoristila Dragana Stanković, pa je Srbija preko nje održavala minimalno vođstvo. Dugo je Marina na terenu držala drugu petorku, koja je dobro odrađivala defanzivne zadatke, ali je nedostajala realizacija u napadu. Kad se na teren vratila Jelena Bruks, sve je za naš tim izgledalo mnogo bolje. Kapitenski je vodila ekipu, pogađala kad drugima nije išlo i tako skidala pritisak sa leđa saigračica. Kad je njen tempo ispratila Sonja Vasić i pogodila trojku, vodili smo prvi put sedam razlike – 28:21.

Košarkašice Srbije (©AFP)Košarkašice Srbije (©AFP)

Samo minut je bio potreban da popusti koncentracija i da Kineskinje to iskoriste. Posle devet promašaja za tri, počele su iz daljine da prave mnogo problema našoj odbrani. Vrlo brzo su istopile zaostatak, pa je Maljkovićeva njihov nalet morala da preseče tajm-autom. Serijom poena povele su rivalke – 29:28, ali im Bruks nije dozvolila da sa vođstvom odu u svlačionicu. Do kraja poluvremena je na svom kontu imala 14 poena, a Srbija je vodila 35:33.

Videlo se da naš tim čeka još 20 paklenih minuta, ali i da su šanse za pobedu potpuno podjednake. Ulog je bio veliki, znali su to svi akteri ovog okršaja. Nije bilo lako igrati, počele su da se nižu greške na obe strane... Srbiji je bilo potrebno da neko „izmisli“ poene, čekalo se da proradi prava Sonja Vasić iz Valensije. Anderson je pokušavala da preuzme glavnu ulogu u napadu, ali joj baš ništa nije polazilo za rukom. Posle nekoliko loših odluka, na semaforu je zasijalo do tada najveće vođstvo Kine – 54:47. Na ovako izjednačenoj utakmici, prednost od sedam poena je bila ogromna. Do kraja treće četvrtine povećala se na „plus devet“.

Ili ćemo se pokrenuti, ili idemo kući. Te reči su sigurno prolazile kroz glavu košarkašicama Srbije na početku poslednje deonice, kada su protivnice vodile – 58:49. A onda odjednom „Saitamu“ obuzima ludačka energija devojaka u plavim dresovima. Kao da je neko pritisnuo dugme i potpuno promenio podešavanja. Grizle su u odbrani, osvajale lopte, pogađale lude šuteve u napadu.

Ana Dabović (©AFP)Ana Dabović (©AFP)

Ana Dabović je bila iks faktor, sve se promenilo kada je zamenila Ivon Anderson. Zahvaljujući njoj Srbija je napravila seriju 12:0 i ponovo preuzela vođstvo. Sijala je Ana od sreće, videlo se koliko uživa... Kad je dodala loptu Sonji, a ona pogodila trojku, poveo je naš tim – 66:63. Međutim, imala je i Kina svoje adute, pa je brzo stigla do izjednačenja.

Završnica definitivno nije bila za one sa slabijim živcima. U takvoj drami uvek su se dobro snalazile naše košarkašice... Sonja Vasić i Jelena Bruks nisu želele prerano da završe svoju priču u dresu sa nacionalnim grbom. Pogurale su tim ka još jednom čudesnom rezultatu. Sada im preostaje samo da krenu u napad na još jednu medalju.

KOŠARKA (Ž) – ČETVRTFINALE

Kina – Srbija 70:77

6.40: (10,0) Australija (27,0) SAD (1,05)

10.20: (1,85) Japan (14,0) Belgija (2,05)

14.00: (1,80) Španija (14,5) Francuska (2,15)


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021ženska košarkaška reprezentacija SrbijeAna DabovićJelena BruksSonja Vasić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara