"Kari, Duda, Žoc i Igor"
"Kari, Duda, Žoc i Igor"

Igor Kokoškov - još jedan dokaz da nam je košarka u DNK

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.09.17. | 16:07

Plejadi srpskih stručnjaka koji već decenijama oblikuju igru pod obručima na Starom kontinentu i prave od nje slatku nauku i stvaraju legende, zvanično se pridružio novi član. Poželimo mu dobrodošlicu

Kari, Duda, Žoc i Igor

Boli, ali bar ne peče. Svesni smo da je poraz u finalu (trećem zaredom) prilično depresirao čitavu naciju. Bio je to pravi "antiklimaks" koji će nas držati narednih nekoliko dana, pre nego što konačno shvatimo šta je desetkovana reprezentacija zapravo uradila.

Izabrane vesti

Balkanski derbi za zlato su dobili Slovenci i upravo to ima posebnu dimenziju. Je ne samo da sa njima imamo "istoriju" i van terena, već i zbog toga što su do krova Evrope stigli uz "našu" magiju. A tu ne mislimo na Gorana Dragića, Luku Dončića, eventulano Alekseja Nikolića i predsednika saveza Rašu Nesterovića, već pre svih na Igora Koškoškova.

Ma koliko da nam je ovo ime sada poznato, malo ko je od običnih Srba ikada čuo za njega. U pitanju je, međutim jedan od najbolji mladih stručnjaka na svetu, neverovatan taktičar, momak koji već godinama gradi karijeru uporedo kao pomoćnik u mnogim NBA klubovima i kao selektor evropskih reprezentacija. Pre Slovenije Kokoškov je napravio čudo u Gruziji, koja sada već ima ozbiljnog respekta u kontinetalnoj košarci upravo zahvaljujući njegovom radu. Za to je dobio i državnu nagradu od tadašnjeg predsednika Sakašvilija.

Priča sa Slovenijom, koju je preko Nesterovića inicirao Boža Maljković, sada je njegovo ime podigla na novi nivo, naročito kada su uzeli zlato. Jer Kokoškov je sada ponos dve nacije, ali pre svega naše. Na svu sreću, jer nemajte sumnje da će jednog dana, kada se Sale umori ili osvoji sve što se moglo osvojiti, doći na red i on. Tako da, nema brige za našu budućnost i zato treba čestitati uspehu Zmajčeka. Zbog Igora, ako ništa drugo.

Ne treba zaboraviti da je ovaj 45-godišnji stručnjak samo poslednji u nizu koje su naš narod, naša zemlja izrodili. Počevši od legendarnih Bore Stankovića, Aleksandra Nikolića i Nebojše Popovića, pa preko Ranka Žeravice, te Dude Ivkovića, Maljkovića, Karija Pešiča, Duleta Vujoševića, Saše Đorđevića, Žoca Obradovića... Koliko je to samo pobeda, pehara, nagdara, zlata. Da ne pričamo u čudu koje je na ovom Evrobasketu napravio naš stručnjak Stojan Ivković koji je uspeo da se sa Mađarskom (!) probije u osminu finala. Zamislite samo košarku bez ovih imena. Ma to ne bi bila ista, lepa igra.

Greg Popović sa srpskim navijačima u BeograduDa li je to sve upisano u DNK ili je u pitanju naša, specijalna škola košarke? Rekli bismo i jedno i drugo, jer imamo još jedan primer da je nasleđe u krvi u pitanju, a u pitanju je najbolji košarkaški trener na svetu - Greg Popovič. Popularni Pop je ikona NBA, čovek koji malo govori, ali uvek izbacuje bisere mudrosti. O uspesima sa ekipom San Antonija i kao selektora SAD ne treba ni trošiti reči. 

Igor Kokoškov (čiju detaljnije biografije možete da pogledate OVDE i OVDE) koji je odlučio još pre dve decenije da profesionalnu sreću traži "preko bare" mogao bi biti njegov legitimni naslednik. Što bismo rekli "s kolena na koleno". 

(foto: Action Images, Starsport)


tagovi

Dušan Duda Ivkovićevrobasket2017Igor KokoškovJuta DžezSlovenijaSrbijaSvetislav PešićŽeljko Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara