Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Ima li nešto da ti ne možeš? Jokićeva supremacija u stilu Vilta Čemberlena

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.05.23. | 11:59

Srpski superstar nastavlja da demonstrira silu

Ovo je sezona Nikole Jokića. Bile su i prethodne, ali se čini da je ove sve kliknulo za srpskog asa i da sa Nagetsima ima velike šanse za titulu. U plej-ofu im ide odlično, lako su izbacili Minesotu i Sanse predvođene Kevinom Djurentom i Devinom Bukerom. Poveli su sa 2-0 u seriji sa Lejkersima, naravno ponovo je za tako nešto najzaslužniji Jokić, čovek koga ni najbolji defanzivni centar na svetu Entoni Dejvis ne može da sačuva. Tokom celog plej-ofa pruža neverovatne partije i obara brojne rekorde.

Kružila je priča internetom i medijima u Americi da Nikola ne može da povuče kada je najbitnije. Dva puta za redom bio je MVP, ali to nije uspeo da materijalizuje prstenom. Međutim, sve je uspeo da razuveri ove sezone. Džoker već šest utakmica beleži učinak od bar 20 poena i bar 10 asistencija, što je najduži niz jednog igrača u plej-of istoriji.

Izabrane vesti

Srpski centar poznat je po raznovrsnoj igri otkako je došao u Ameriku. Svi koji prate košarku na ovim prostorima su to već znali, ali je Jokić dušebrižnicima pokazao da njegovo ime mora da stoji uz najveće po skoro svim važnijim statističkim kolonama. A u onom najvažnijem delu sezone je, čini se, potpuno inspirisan.

Postao je prvi igrač u NBA istoriji koji je zabeležio četiri uzastopne tripl-dabl utakmice sa preko 20 poena. Sada je treći na večnoj listi tripl-dabl utakmica u plej-ofu sa 13. Uspeo je da prestigne Rasela Vestbruka, čoveka koji je posebno poznat ovom segmentu igre.

Sada su ispred njega samo Medžik Džonson (30) i Lebron Džejms (20).

Tokom celog ovog plej-ofa Jokić u proseku beleži 31 poen po utakmici, uz 13,5 skokova i 10,1 asistenciju. I sve to uz procenat šuta iz igre od 55,9, te neverovatnih 51,2 za tri poena.

Ima sedam tripl-dabl utakmica u doigravanju, dok svi ostali igrači zajedno imaju ukupno tri. Tako je već izjednačio rekord Vilta Čemberlejna iz sezone 1967. Nije samo tako stao rame uz rame sa velikim centrom. Niko posle Vilta, a pre pojave Jokića, nije sa pozicije petice imao toliko asistencija, ni toliko poena na jednoj plej-of utakmici.

Jokić je takođe postao tek drugi igrač u istoriji NBA lige sa četiri uzastopne tripl-dabl utakmice u plej-ofu. Prvi je bio ko drugi nego Čemberlen te iste 1967. kada je prigrlio prvu titulu. Na poslednjih 10 utakmica, Jokićeve brojke su zastrašujuće:

-         23 poena - 17 skokova - 12 asistencija

-         34 poena - 21 skokova - 14 asistencija

-         32 poena - 10 skokova - 12 asistencija

-         29 poena - 13 skokova - 12 asistencija

-         53 poena - 4 skoka - 11 asistencija

-         30 poena - 17 skokova - 17 asistencija

-         39 poena - 16 skokova - 5 asistencija

-         24 poena - 19 skokova - 5 asistencija

-         28 poena - 17 skokova - 12 asistencija

-         43 poena - 11 skokova - 6 asistencija

Već sada je jasno da je centar sa najboljim dodavanjima i pregledom igre u istoriji NBA lige. Pokušali su Lejkersi na kratko da ga udvajaju, ali su brzo shvatili da će Jokić lako da ih kazni, kao što je kažnjavao i druge.

Sve dileme otklonio je Jokić ove sezone. Drugi put je u karijeri ušao u finale Zapadne konferencije, ponovo protiv Lejkersa, ali ovaj puta ima znatno veće šanse. Mnogi igrači su bezbroj puta ponovili kako je nemoguće čuvati srpskog centra. Prvo je ime plej-ofa, ima najbolju statistiku, obara rekorde i potvrđuje status najboljeg košarkaša na planeti.

NEKI OD JOKIĆEVIH REKORDA U PLEJ-OFU:

-         Igrač sa najviše 30/10/15 utakmica

-         Igrač sa najviše 30/15/10 utakmica

-         Igrač sa najviše 30/20/10 utakmica

-         Igrač sa najviše 25/15/10 utakmica

-         Igrač sa najviše 25/15/15 utakmica

Sve se crta za sezonu iz snova Nikole Jokića. Nema sumnje da je već izuzetna, ali bi titula bila šlag na torti.

Piše: Nemanja NIKOLIĆ


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsVilt Čemberlen

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara