Ima li poljska bajka srećan kraj i hoće li francuska mačka konačno postati divlja zver

Vreme čitanja: 6min | pet. 16.09.22. | 09:47

Počinje završnica Evrobasketa

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Ovakvom polufinalu Evrobasketa nije se nadao niko. Poljaci nisu očekivali da će dogurati ovako daleko u zastrašujućoj konkurenciji, Francuzi se nisu nadali da će prvo u četvrtfinalu odmeravati snage sa Italijom, a pogotovo da će u meču koji garantuje medalju pobedom za takmaca imati najprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva.

Izabrane vesti

Prvo polufinale spojiće najlepšu bajku takmičenja i ekipu koja je kao mačka preživela giljotinu u dve gotovo identične situacije.

17.15: (3,80) Poljska (16,0) Francuska (1,35)

Poljska je posle eliminacije već u prvoj fazi kvalifikacija za Mundobasket okrenula novi list i napravila čudo! Prvo polufinale Evrobasketa posle više od pola veka donosi nadu za prvu medalju nakon tačno 55 godina i bronze u Finskoj 1967. Spektakularno izdanje protiv Slovenije u drugoj i poslednjoj četvrtini dokaz je da nije u pitanju samo sreća, već i da tim poseduje mentalnu stabilnost da se izvuče iz situacije u kojoj bi verovatno drugi sličnog kvaliteta posustali. Posle 0/10 za tri u trećoj deonici i potpunog zaokreta Slovenije uprkos minusu od 23 poena, igrači Igora Miličića pronašli su dodatnu snagu da izvuku maksimum i naprave istinsku senzaciju.

Ono što se Francuskoj desilo u osmini i četvrtfinalu malo ko može racionalno da objasni. Ne zbog samog raspleta, jer je potpuno jasno da su se Trikolori provukli kroz iglene uši i zatim u dodatnih pet minuta oba meča pokazali da su ipak klasa, već zbog onoga što je dovelo do produžetaka. Neko bi rekao da su se više sile umešale, ali gotovo filmski deluje to da su i Džedi Osman i Simone Fontekio ostali bez dovoljno koncentracije kod rezultata 77:75 za Tursku, odnosno Italiju, te promašili po dva slobodna koja bi verovatno njihove ekipe odvela dalje! Posle tih neiskorišćenih “zicera“ Francuska je servirala surove kazne. Prvo u vidu zakucavanja Rudija Gobera, onda i polaganja Tome Ertela kojim se odlazilo u produžetke i zatim u sledeću fazu Evrobasketa.

Poljska je pred i tokom završnice kontinentalnog prvenstva prošla dug put. Porodična drama u kući Ponitka bila je u centru pažnje, odnosno svađa između braće Mateuša i Marcela oko razmirica koje vuku korene iz prošlosti. Zbog Mateuša Marcel je sklonjen iz ekipe, što se ispostavilo kao najbolja stvar za poljsku reprezentaciju. Ko je mogao da poveruje da će ekipa koju su Finska i Srbija razbili sa 30, odnosno 27 razlike, te se mučila sa Holandijom doći do polufinala?

Poljskoj je pretio kolaps, umesto toga dogodila se snažna hemijska reakcija koja je dovela do toga da svi u ekipi igraju košarku života. Od X faktora Poljske Mihala Sokolovskog, preko Aleksandra Balcerovskog koji je izrastao u jednog od najboljih centara turnira, do Ej Džej Slotera i Mateuša Ponitke bez čijih minijatura ne bi bilo moguće zamisliti bajku koja se piše. Svlačionica je pokazala

“Bilo bi sjajno kada bismo osvojili zl... Medalju. Zaboravite šta sam hteo prvo da kažem“, s osmehom će Ponitka o čijem se tripl-dablu piše i priča u superlativu.

“Svi sanjaju zlato, što je normalno, ali mi želimo da ostanemo skromni i nogama na zemlji. Nismo favoriti protiv Francuske, nismo bili ni u svim ovim utakmicama. Francuska ima sjajne igrače, a mi smo baš umorni posle Slovenije“.

Dok je Francuska napakovana NBA i evroligaškim talentom, kod Poljske je upravo Ponitka taj koji je imao poslednje iskustvo u elitnom takmičenju s ove strane Atlantika. Igrao je za Zenit iz Sankt Peterburga koji je napustio nedugo pošto su počela ratna dešavanja u Ukrajini. Pred sam odlazak na Evrobasket čovek koji je protiv Slovenije imao 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija potpisao je dvomesečni ugovor sa Ređo Emilijom i sada se šuška o interesovanju Virtusa iz Bolonje.

Tolika je razlika u kvalitetu dve selekcije kada se pogleda papir, ali... Dovoljno se puta pokazalo da ono što piše nije ogledalo svega što se vidi na parketu. Francuska ima sve preduslove da ode do kraja i okiti se zlatom posle devet godina, ali da bi se to dogodilo prvo mora da se izbori sa najvećom boljkom na turniru – izgubljenim loptama. Sa 17,3 “prodatih“ lopti u proseku, odnosno čak 18 u četvrtfinalu, Francuska je daleko najlošija reprezentacija u ovom segmentu i to je jasno svima – od igrača, do selektora Vensana Kolea.

“Naš najveći problem bile su izgubljene lopte. Previše smo prodavali naše posede. Protiv Italije smo dobro počeli, ali da kasnije nismo napravili 11 izgubljenih lopti do poluvremena, verovatno bismo imali i +15, pa bi utakmica bila potpuno drugačija. Od početka turnira to nam je konstantan problem, pa se nadam da to neće biti slučaj i protiv Poljske. Ali, naravno, to ne mogu da znam. Pokušaćemo na sve načine da dođemo do pobede nad Poljskom“, rekao je Kole, na šta je Gober dodao:

“Moramo da smanjimo intervale kada izgubimo fokus i intenzitet, kada prodajemo lopte. Trošimo sve ono dobro što napravimo u ranoj fazi utakmice. Ako uspemo to da rešimo, da nađemo način da se brže vratimo u naš ritam, biće mnogo bolje. Igrali smo već kvalitetnije protiv Italije koja je bila dosta dobra protiv nas, ali mi želimo još više“.

Dok bi Poljaci sigurno bili srećni sa medaljom, nebitno koje težine, Gober je priznao da želi samo i isključivo – zlato.

“Ovde sam da pobeđujem. Cilj je zlato i to će jedino da me zadovolji. Pokušavaću da budem još bolji kako bismo ostvarili taj cilj, verujem da ovaj tim ima dovoljno kvaliteta da bude najbolji u Evropi. Moramo da pobedimo Poljsku i onda još jednu. Posle toga biću srećan“, rekao je novi član Minesote.

Tvorac najvećeg čuda Evrobasketa Igor Miličić pobrao je simpatije košarkaškog regiona zbog načina na koji vodi Poljsku kroz nokaut fazu, a pogotovo što iskrenim pristupom daje igračima do znanja koliki su posao već uradili za sebe i svoju zemlju. Kaže da je “hejterima“ zapušio usta, da je dobio nikad više poziva iz Hrvatske, ali i da niko nije očekivao da će igrati polufinale...

“Celu smo bili na kompjuteru, nismo se spremali za Francusku, pa smo preko noći pravili plan utakmice i sada na treningu to odradili kako bismo se što bolje predstavili. Dobro smo se predstavili protiv Slovenije i ta pobeda dala nam je krila, čast je igrati protiv velikih ekipa, a dobrom koncepcijom, taktikom i hrabrošću možemo da se borimo sa svakim rivalom“.

Sve ovo potvrđuje i pozicija novinara iz Poljske, od kojih mnogi rezervišu hotelski smeštaj dan za dan, jer ni sami ne veruju šta im se dešava. Francuska ima kvalitet, Poljska mora da pronađe unutrašnju snagu da izvuče još jedan čudesan meč kako bi ostala konkurentna. Posebnu pažnju moraće da obrati Olek Balcerovski koji je protiv Slovenije zaradio pet ličnih grešaka za manje od 16 minuta na parketu, mada je za to vreme uspeo da skupi 11 poena i četiri skoka. Trikolori imaju raznovrsnu centarsku liniju, Poljska ne i svaki igrač u ekipi mnogo znači.

Sada ostaje da se vidi ima li poljska bajka srećan kraj i hoće li francuska mačka konačno postati divlja zver...

POLUFINALE EVROBASKETA

16. septembar

17.15: (3,80) Poljska (16,0) Francuska (1,35)

20.30: (1,70) Nemačka (14,5) Španija (2,45)

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15: Poraženi 1 - Poraženi 2

FINALE

18. septembar

20.30: Pobednik 1 - Pobednik 2


tagovi

košarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija PoljskeEvrobasket 2022Rudi GoberMateuš PonitkaToma ErtelEj Džej Sloter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara