IN MEMORIAM: dr Ljubiša Dmitrović

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.08.23. | 18:02

Preminuo nekadašnji lekar košarkaške reprezentacije

Danas je u 85 godini preminuo poznati lekar, ortoped i sportski lekar Ljubiša Dmitović.

Rođen je u Beogradu 08.01. 1938. godine. Sport je doktora Ljubišu Dmitrovića povezivao tokom celog života. Prvo je, kao srednjoškolac, trenirao košarku u Crvenoj zvezdi, a potom se bavio automobilizmom. Vozio je na reli takmičenjima početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Doktor Dmitrović je bio klupski lekar, od 1974. godine, u čačanskom košarkaškom klubu Železničar. Neprekidno više od četiri i po decenije sa “Želom” je delio sve uspehe i neuspehe. Bio je veliki Želovac, do samog kraja svog života.

Izabrane vesti

Sa košarkaškim reprezentacijama osvojio je jednu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, dve zlatne na evropskim prvenstvima, srebrne medalje na evropskom prvenstvu i dva zlata na prvenstvima Balkana. Doktor Ljubiša Dmitrović je bio lekar jugoslovenskih košarkaških reprezentativnih selekcija na velikim takmičenjima. Na desetom evropskom prvenstvu za juniore u Dimitrovgradu i Haskovu održanom u avgustu 1982. godine gde je osvojena srebrna medalja, potom na 13. evropskom prvenstvu za juniore u Srbobranu i Vrbasu održanom u avgustu 1988. godine gde je naša reprezentacija trijumfovala, zatim na 5. kadetskom prvenstvu Evrope odigranom u glavnom gradu Sirije – Damasku, u julu 1979. godine, gde je naša reprezentacija ponovo trijumfovala.

Ljubiša Dmitrović se najradije sećao Bormia (Italija) i 3. juniorskog prvenstva sveta, koje je održano krajem jula i početkom avgusta 1987. godine. Tu reprezentaciju je selektirao Svetislav Pešić, a igrali su Vlade Divac, Dino Rađa, Saša Đorđević, Toni Kukoč, Nebojša Ilić, Miroslav Pecarski, Luka Pavićević i drugi. Jugoslovenska reprezentacija je prosto pregazila sve protivnike i osvojila šampionsku titulu, pri tome pobedivši dva puta američku reprezentaciju.

Čačak je bio domaćin 12. juniorskog prvenstva Balkana 1975. godine gde je jugoslovneska reprezentacija ponovo ubedljivo trijumfovala. Sličnio je bilo i na 16. juniorskom prvenstvu Balkana održanom u Kragujevcu 1979. godine. Doktor Dmitrović je bio sportski lekar svih tih šampionskih reprezentacija. Za svoj višedecenijski rad, zalaganje i rezultate, između ostalih priznanja, doktor Ljubiša Dmitrović dobitnik je i “Decembarske nagrade grada Čačka” za 2018. godinu.

 


tagovi

In memoriam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara