Saša Obradović (©Mozzart Sport)
Saša Obradović (©Mozzart Sport)

INTERVJU - Saša Obradović: Neki su uložili više od Monakovih 20.000.000, pa nisu tamo gde se očekuje da budu

Vreme čitanja: 10min | čet. 05.01.23. | 08:42

“Zahtevnost kao glavna Željkova karakteristika i njegova velika posvećenost što se vidi u svakom treningu, opredelili su me da budem to što jesam. Mislim da sam napravio dobar potez“, priča trener Kneževa u razgovoru za Mozzart Sport

Na tabeli Evrolige slika kakva se verovatno nije očekivala uoči početka sezone. Dva od vodeća tri mesta zauzimaju Baskonija i Monako, uz Barselonu sa kojom dele poziciju zbog identičnog odnosa pobeda i poraza.

I nije samo redosled na vrhu ono što privlači pažnju. Između prve i desete pozicije su samo tri pobede razlike, dok su Partizan Mozzart Bet, Valensija i Virtus Bolonja kao 12, 13. i 14. na samo pobedu od zone četvrtfinala.

Izabrane vesti

Zbog toga se na predstojeći duel Partizan Mozzart Beta i Monaka gleda kao na veliku šansu crno-belih da uđu u krugu najboljih osam, dok opet gosti iz Kneževine imaju šansu da se možda čak i osamostale na prvom mestu. I pored toga Saša Obradović ostaje nogama čvrsto na zemlji, svestan da je sve moglo da bude potpuno drugačije... O tome i drugim aktuelnim temama razgovarali smo sa nekadašnjim zlatnim reprezentativcem Jugoslavije.

“Ako bismo gledali momentum jedne i druge ekipe, Partizan je sada favorit. Što se nas tiče, došli smo u situaciju koja u ovom trenutku izgleda odlično. Zbog totalne nepredvidljivosti lige ove sezone biće mnogo teško za sve da se izbore za plej-of poziciju do samog kraja. Lojd nam mnogo znači i njegov izostanak nije dobar za nas. Svakako, da bismo protiv Partizana odigrali dobro i došli u situaciju da pobedimo, mora više igrača da bude uključeno aktivno svih 40 minuta“, počinje srpski stručnjak razgovor za Mozzart Sport.

21.00: (1,70) Partizan Mozzart Bet (14,5) Monako (2,30)

Željko Obradović je na otvorenom treningu pohvalno govorio o Monaku i vašem radu u klubu, kako biste vi skenirali Partizan Mozzart Bet?

“Teško je skautirati ekipu koja ima ne znam ni ja koliko sistema (smeh). Sećam se kroz moju igračku karijeru i saradnju sa Željkom koliko si morao da budeš fokusiran u tih mesec dana kako bi sve naučio. Nisu samo stranci ono što čini Partizan, to je pre svega dobra timska igra. Mi smo se fokusirali na glavne karakteristike svakog igrača. Znamo koje su glavne stvari, ali u odnosu na nepredvidljivost trenera možda može da se očekuje i nešto drugačija napadačka igra“, kaže Obradović i nastavlja:

“Što se nas tiče, morali smo da se oporavimo od vrlo teškog decembra za nas i sada treba ponovo da uđemo u ritam. Videćemo kako će izgledati to. Spremni smo, ali pitanje je kako ćemo se snaći u, više nego bilo kakvoj taktici, atmosferi koja je u dvorani“.

Bili ste Željkov igrač, imali mogućnost da sarađujete godinama... Koliko je on svojim primerom uticao na vas da izaberete trenerski poziv i na vašu taktičku opredeljenost?

“Zahtevnost kao glavna karakteristika i njegova velika posvećenost što se vidi u svakom treningu, opredelili su me da budem to što jesam. Mislim da sam napravio dobar potez. Evo, trener sam već 18 godina. Deo koji sam imao pod njegovim vođstvom mnogo mi je pomogao da shvatim neke stvari. To što sam bio sa najboljim igračima i njim kao najboljim trenerom je kvalitet koji možeš mnogo da iskoristiš. U novim okolnostima i potpuno drugačijem shvatanju košarke i života, donekle možeš da koristiš. Što se Željka i mene tiče, najvažnije je to što možemo da se adaptiramo na razne situacije, zemlje, igrače...“

Čestitao vam je na svemu što radite sa Monakom...

“Izuzetna mi je čast što ću moći da se takmičim protiv najboljeg svih vremena i trenera čije će poduhvate kroz karijeru teško ko dostići“.

ZADOVOLJSTVO MOŽE SAMO DA TE OPUSTI...

Saša Obradović (©Star Sport)Saša Obradović (©Star Sport)

Hajdemo malo o vašoj sezoni. Monako je uoči poslednjeg kola prvog dela sezone na deobi prvog mesta Evrolige...

“Mene je život naučio da nikad ne budeš potpuno zadovoljan. Nije još ni polovina sezone. Čemu zadovoljstvo, da te malo opusti... Sve ovo što se desilo mora što pre da se stavi iza nas, da razmišljamo od utakmice do utakmice. Cilj nam je da oporavimo Džordana (Lojda), možda se malo i pojačamo. Videćemo šta nam je činiti u narednom period kako bismo održali kontinuitet igara i rezultata“.

Na kojim pozicijama biste želeli da se pojačate?

“Postoji naše interesovanje, traže se igrači... Ništa još konkretno. Ne mogu čak ni o poziciji. Otprilike znamo gde treba da budemo malo bolji, ali je tržište ove i poslednjih godina jako teško, tanak je izbor i nema mnogo opcija da nađeš ono što ti treba“.

Pomenuli ste da Evroliga nikad ranije u ovoj fazi nije bila neizvesnija, gledajući odnos pobeda i poraza?

“Konkretno, pozicija na tabeli mogla je da bude drugačija i za nas i za Partizan. Oni su na ne baš najbolji način izgubili neke utakmice, da se izrazim malo grublje. Samim tim u odnosu na način na koji su igrali imaju razlog da se nadaju da sada ovde to može da se popravi, pogotovo gledajući perspektivu da svako svakog može da pobedi. Ali, u tome je draž ove lige, vidite i sami kakav je odnos timova na tabeli“.

Monako se ovog leta odlučio da vam pruži veliko poverenje potpisivanjem ugovora na tri godine. Niste uspeli da osvojite titulu u prošloj sezoni, ali izgleda da ste postavili dobar temelj za neke buduće rezultate...

“Ekipu sam i preuzeo u ovo neko vreme prošle godine. Ono što mene u ovom trenutku čini, neću da kažem zadovoljnim jer je to možda prejaka reč, ali optimističnim jeste odnos od 70 odsto pobeda, iako su to sada dve različite ekipe, obe sa svojim problemima. Zbog toga sam verovatno i zavredneo njihovo interesovanje da produžimo saradnju. Znamo svi da u današnjoj košarci ne znači ništa ni dve, ni tri, ni pet godina ugovora, moraš stalno da budeš na maksimumu, inače lako možeš da dođeš u situaciju da ne budeš tu gde si sada. Svakim danom moraš da radiš i napreduješ, da držiš kontinuitet... I onda dokle traje, jer na neke stvari ne možeš da utičeš“.

Napravili ste brojne rezove tokom leta, a možda je najviše pažnje privuklo to što ste doveli Elija Okoba i Metjua Strazela, inače dvojicu igrača iz Asvela, tima od kojeg ste izgubili u finalu prvenstva Francuske. Nesvakidašnji potez, zar ne?

“Važno je da su to kvalitetna pojačanja za nas. Nismo se vodili idejom da oslabimo protivnika, već da se mi pojačamo. Dobar je posao napravljen. Zadovoljan sam sa obojicom, verujem da će biti još i bolji vremenom“.

Francuska liga jedna je od retkih koja radi transparentno, odnosno redovno objavljuje budžete klubova. Monako je u odnosu na prošlu godinu uvećao tu su na skoro 21.000.000 evra, što negde pokazuje da su ambicije kluba velike...

“Tih 20.000.000 evra budžeta ima sigurno bar osam ekipa u Evroligi. Odnosno, bar toliko novca“, uzvraća Obradović, na dodaje:

“Ne vidim zašto bismo mi bili veći favorit od nekog drugog. Na primer, mi smo hteli igrača od Virtusa iz Bolonje, pa nismo mogli da ga uzmemo... I drugi, koji su mnogo više uložili, pa nisu tamo gde bi trebalo da budu i gde su očekivanja navijača i cele javnosti. Budžet je važna stavka, kojeg god trenera da pitate, uvek nedostaje nešto da biste bili najbolji. Pre svega, treba da budemo zadovoljni s tim što imamo i da probamo da izvučemo maksimum iz toga. Gde će taj maksimum da nas odvede, vreme će pokazati“.

DOBRO JE ŠTO JE INTERESOVANJE ZA KOŠARKU U SRBIJI OGROMNO

Saša Obradović (©MN Press)Saša Obradović (©MN Press)

Kako vidite trenutnu situaciju u evropskoj košarci? Došlo je do promena na vrhu Evrolige i većina je očekivala da će odmah doći do razrešenja situacije na relaciji sa Fibom, ali to deluje komplikovanije nego što se u prvi mah činilo...

“Veliki problem generalno. Svi treba da igraju na najvišem mogućem nivou. Evroliga je sada vrlo ujednačena, a bilo bi još bolje kada bi ekipe imale i više vremena za pripremu, a ne da igrači budu iscrpljeni toliko i kroz nacionalna prvenstva, pa Evroligu koja je toliko jaka, onda i reprezentacija, kroz kvalifikacije i takmičenja... Sve to oduzima mogućnost igraču da se dobro odmori, a onda i pripremi za novu sezonu. Bili smo i bićemo svedoci manjeg performansa, onda i mnogo više povreda. Već je i krenulo sa tim. Ako se nešto ne uradi, kvalitet će padati“.

Da li ste možda razgovarali sa Dejanom Bodirogom otkako je došao na poziciju predsednika Evrolige?

“Nisam. Poželeo sam mu sreću i sve najbolje, to je to. Ima on svoje probleme, kao i ja svoje“.

Koliko ste uspeli da ispratite dešavanja u Crvenoj zvezdi? Sa dolaskom Duška Ivanovića ekipa se podigla, a sa pojačanjima koja su dovedena Zvezda je ozbiljan konkurent za četvrtfinale...

“Napravili su totalno drugu klimu i ekipu dovođenjem dva igrača ekstra klasa. Obojica su top nivo Evrolige, uključujući sa onim što Zvezda već ima, što je dobar spoj mladosti i iskustva. Imaju razloga i Zvezda i Partizan da se nadaju dobrom rezultatu“, zaostao je nekadašnji strateg Crvene zvezde na trenutak, pa produžio misao:

“Možda sada neke stvari mogu da idu na štetu Crvenoj zvezdi. Iskreno, ne znam koliko je sada realno sve ovo što se dešava sa Kampacom, možda to sada poremeti neke planove. I dalje je to ekipa koja može svakom da pravi probleme, verujem da će doći do momenta kada će moći da konkuriše za plej-of“.

Srpska košarka nalazi se u dosta interesantnom momentu. Večiti su podigli lestvicu u odnosu na konkurenciju u celom regionu dovođenjem pojačanja koja su do pre samo koju godinu bila nezamisliva u kontekstu finansijskih izdvajanja za njihove ugovore. Zbog toga je regionalna javnost podeljenih mišljenja. Kako vi gledate na ovo?

“Verovatno bih bio srećniji da sam mogao da dovedem Kampaca i sve ostalo... Momenat se menja. Interesovanje za košarku u Srbiji, ne samo za Zvezdu i Partizan, već i reprezentaciju koja uvek treba da ima najbolje igrače na raspolaganju i da se gaji kult, ogromno je i treba da se održi nivo. Dobro je da postoji veliko interesovanje, dobro je da gledamo najbolju košarku i ekipe, sa najboljim trenerima i rosterima, to je ono što su svi iščekivali ovde“.

NE SVIĐA MI SE RAZVOJNA LIGA, TEŠKO JE NAĆI IGRAČA KOJI TI MENJA SEZONU

Saša Obradović (©MN Press)Saša Obradović (©MN Press)

S ovim što ste sada rekli, vratićemo se na vašu konstataciju da je tržište “tanko“, što je i te kako povezano sa sve češćim izborom igrača da odu u NBA i Razvojnu ligu, pre nego da ostanu u Evropi i traže svoju šansu...

“U mnogo slučajeva Evroliga i Evrokup su odlična takmičenja za napredak mladih igrača, mada se i ta granica sada dosta pomerila. Nemam veliko mišljenje o igranju bilo kakve Razvojne lige, gledajući igrače koji su ti možda interesantni i želiš možda da ih angažuješ... Ne možeš da napraviš dobar presek, pogotovo ako taj igrač već nije igrao u Evropi. I treneri se ne odlučuju da previše eksperimentišu sa takvim igračima, osim ako to nije neko sa posebnim talentom i rejtingom“.

Zašto je tako?

“Sve je to sada vrlo problematično, jer, kada dođeš do određenog nivoa ili granica onda možda više nisi ni interesantan. U našim klubovima se pominje da si Karmelo Entoni... Rizično je, pogotovo za igrače koji su u zalasku karijere pa vide, na primer, Monako kao mesto da malo odmore, ne klub gde će da prave rezultate. Mlađi igrači treba da iskoriste vreme igranja u Evroligi, jer garantuje njihov napredak“.

Opet, deluje kao da mnogi idu preko Atlantika “trbuhom za kruhom“...

“Mnogi se nadaju da će dobiti ugovor na 10 dana, pa na još 10 ili da će otići u Razvojnu ligu, gde nije ni taj kvalitet, ni intenzitet košarke. To takmičenje ne pomaže u toj meri u kojoj bi moglo i trebalo da pomaže. Evropski zahtevi i pritisak su potpuno nešto drugačije od onoga što je tamo“.

Da li taj način razmišljanja može da se promeni?

“Teško je sada promeniti majndset igrača koji je zacrtao da bude u NBA ligi i da želi da čeka taj desetodnevni ugovor. Gledajte samo slučaj Tajlera Dorsija koga želi nekoliko ekipa u Evropi, a on to ne želi, već mu je stalo da ostane tamo. Možda treba toliko dobro pratiti situaciju, neko ko je na izlazu, ko ne može više da čeka i ima potencijal, pa na vreme reagovati kao klub. U sadašnjim uslovima teško je očekivati da se to dogodi tokom leta. Opet, tokom sezone se možda i ne dogodi, možda ne dobiješ ni priliku da dovedeš takvog igrača. Po meni je dosta srećna okolnost, nebitno koliko para imaš, da možeš da dovedeš igrača, pravog igrača koji može da ti promeni sezonu. Za Crvenu zvezdu su, na primer, to obojica Argentinaca. Teško je očekivati da svaka ekipa može da nađe sebi igrača koji može da ima takav uticaj na sezonu“, završava Obradović.

EVROLIGA – 17. kolo

Četvrtak:

19.00: (2,55) Alba (14,5) Baskonija (1,60)

19.00: (2,30) Žalgiris (14,5) Fenerbahče (1,70)

20.30: (1,20) Barselona (19,0) Virtus Bolonja (5,00)

20.30: (1,90) Bajern (13,5) Panatinaikos (2,05)

21.00: (1,70) Partizan Mozzart Bet (14,5) Monako (2,30)

Petak:

18.30: (1,17) Efes (20,0) Asvel (5,50)

20.00: (1,30) Olimpijakos (16,0) Olimpija Milano (3,90)

20.30: (1,55) Valensija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

20.45: (1,25) Real Madrid (17,0) Makabi Tel Aviv (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Saša ObradovićEvroligaKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara