Detalj sa meča (© AFP)
Detalj sa meča (© AFP)

Ipak je košarka timski sport: Ras, svaka čast za rekord, ali Atlanta sa Bogdanovićem juri prednost domaćeg terena u plej-ofu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.05.21. | 04:26

Vestbruk prestigao Oskara Robertsona po broju tripl-dablova u NBA ligi (182), promašio šut za pobedu, a Jastrebovi zabeležili vrlo značajan trijumf – 125:124

Rekord Raselu Vestbruku – vredna pobeda Atlanti. Može do mile volje 32-godišnji momak iz Long Biča da se hvali kako niko od postanka NBA lige nije zabeležio više tripl-dablova od njega – svaka čast – ali kao da za sve ove godine nije ukapirao da je košarka, ipak, timski sport. Gde će bolji dokaz od dešavanja u Stejt Farm areni u Džordžiji, gde su Jastrbovi zabeležili trijumf koji ih im nudi realne izglede da se domognu četvrtog mesta na tabeli Istočne konferencije, a Vašingtonu visi plasman u plej-of.

U napetoj završnici ekipa Nejta Mekmilana slavila je 125:124 tako što je dve sekunde pre kraja šut za preokret promašio baš Vestbruk i tako bacio senku na vanvremensko dostignuće, pošto je nekoliko minuta ranije prestigao Oskara Robertsona i 182. tripl-dablom u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi sveta postao nedodirljiv. Samo što će i ovaj meč poslužiti kritičarima njegovog lika i dela da posegnu za terminom „individualac“.

Izabrane vesti

Atlanta je tim. Dobar. O tome svedoči podatak da je protiv Vizardsa imala trojicu igrača koji su prebacili 20 poena. Tre Jang je brojao do 36 (11 od 22 iz igre), Džon Kolins do 28 (11 od 14), a naš Bogdan Bogdanović do 25. Tako raspoložen domaćin zabeležio je četvrtu pobedu u poslednjih pet susreta, osmu vezanu kod kuće i povećao šanse da u doigravanje uđe sa četvrtog mesta.

Bogdanović je bio izvanredan. Bilo je igrača sa boljim procentima šuta od njega, međutim, Bogi je pogađao u trenucima kad je Atlanta tokom prvog poluvremena sticala ogromnu prednost, ali i u kritičnim momentima kad su gosti pretili da naprave preokret posle tri trojke Davisa Bertansa za 60 sekundi. Na kraju, ukupno sedam Bogdanovićevih trojki iz 12 pokušaja, od čega dve u završenoj četvrtini, baš kad se lomio rezultat, kad je trebalo odbiti nalete sastava iz glavnog grada Sjedinjenih Američkih Država.

Bogdanović je treći put u poslednja četiri meča ubacio bar pet dalekometnih hitaca, isti učinak zabeležio je 14. put u sezoni, a u kakvoj je formi pokazauje podatak da je od 2. aprila to učinio na 11 utakmica. Nišan podešen.

Baš kao i igra Mekmilanovog tima. Na ulasku u poslednju deonicu imao je rekordnih 17 poena prednosti, delovao furiozno, najviše zahvaljujući Bogdanoviću i pomenutom dvojcu Kolins-Jang. Mada, kad je Mekmilan povukao Bogdanovića i Janga, Vašington je prišao samo na poen zaostatka (100:101), trener je morao da vraća najbolje igrače i baš oni su osigurali Atlanti pobedu.

Dobija na značaju ako se pogleda raspored. Preostale su joj još tri utakmice, sve na domaćem parkertu: najpre još jedna sa Vašingtonom (deseti na tabeli Istoka), pa protiv Orlanda (13. tim na Istoku) i Hjustona (ubedljivog fenjeraša na Zapadu). Njujork sutra igra za Los Anđeles Lejkersima, a u završne tri runde čeka San Antonio, Šarlort i Boston. Tim iz Velike jabuke ima pobedu više i teži raspored u borbi za četvrto mesto koje donosi prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Atalanta je pokazala šta je zanima, a Rasel Vestbruk je ispunio misiju i postao vlasnik najviše tripl-dablova u NBA. Učinkom od 28 poena, 21 asistencijom i 13 skokova ostvario je 182. put u karijeri dvocifren učinak u najznačajnijim statističkim kategorijama, nadmašivši Oskara Robertsona, 47 godina usamljenog na vrhu večne liste sa 181. tripl-dablom.

Iza su Medžik Džonson (138), Džejson Kid (107), Lebron Džejms (99), Vilt Čembrlen (78), Lari Bird (59), Džejms Harden (56), Nikola Jokić (56) i Far Lever (43).

Rasel Vestbruk je u poslednjih 25 utakmica ostvario 21 tripl-dabl. Za pohvalu i dugo sećanje. Odneo je kući loptu kojom je ostvario ovaj istorijsk podvig. Pobedio – nije.

NBA LIGA, REZULTATI I STRELCI

Atlanta – Vašington 125:124

/Jang 36 – Vestrbruk 28/

Klivlend – Indijana 102:111

/Sekston 25 – Martin 25/

Memfis – Nju Orleans 115:110

/Vruks 23 – Aleksander Voker 18/

San Antonio – Milvoki 146:125

/Derozan 23 – Adetokumbo 28/

Golden Stejt – Juta 119:116

/Kari 36 – Klarkson 41/

Portland – Hjuston 140:129

/Lilard 34 – Ogustan 21/




tagovi

Bogdan BogdanovićRasel VestbrukAtlantaAtlanta HoksVašingtonVašington VizardsNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara