Paolo Bankero (©AFP)
Paolo Bankero (©AFP)

Italijanima preti veliko razočarenje, prvi pik sa NBA drafta Paolo Bankero bi mogao da nastupa pod bojama SAD

Vreme čitanja: 2min | čet. 06.04.23. | 17:32

Košarkaš Orlanda još nije doneo odluku, ali novi razvoj situacija može da zabrine čelne ljude italijanskog Saveza

"Biću uzbuđen da dam svoj doprinos timu u nekom trenutku i ostvarim velike stvari. Daću sve od sebe, svu svoju energiju i utičen na reprezentaciju na najbolji mogući način", pričao je Paolo Bankero u novembru, oduševljen nastupima reprezentacije Italije na Evrobasketu.

Sve je delovalo kao u bajci za Italijane, već su maštali o timu sa prvim pikom na NBA draftu i jednim od najperspektivnijih igrača na svetu kao liderom. Ipak, izgleda da je košarkaš Orlanda promenio ploču.

Izabrane vesti

"Ne znam još. To je pitanje koje mi stalno postavljaju", rekao je Bankero u podkastu "Knuckleheads" bivšim NBA igračima Kventinu Ričardsonu i Darijusu Majlsu o opciji da nastupa pod bojama SAD.

Bankerov otac je italijanskog porekla, a majka bivša američka reprezentativka. Rođen je u Sijetlu i čitav život proveo u Americi. Učestvovao je u mlađim kategorijama na kampovima američke reprezentacije, ali poslednjih godina se stekao utisak da će zahvaljujući italijanskim korenima braniti boje Azura i biti predvodnik nove generacije.

"Moj otac se zove Mario, njegov brat Đulijo, moj ujak Anđelo - svi imamo itlaijanska imena i naravno da sam se kao klinac pitao odakle dolaze, ali otac i ja nikada nismo bili u Italiji. Trudim se da organizujem put preko leta jer mi je otac uvek pričao da želi da poseti deo porodice koji je još tamo. Stvorila se prilika da dobijem italijanski pasoš i iskoristio sam je".

Uvršten je bio i na širi spisak Azura za Evrobasket, ali na kraju nije nastupio. Sada je pitanje da li će ikada i obući plavi dres. Uprkos činjenici da nije imao prijatna iskustva sa američkom reprezentacijom u juniorskim danima, sudeći po svemu, ozbiljno razmišlja da se predeli da na grudima nosi grb SAD.

"Apsurdno je što sam nebrojeno puta imao dobre probe za juniorsku selekciju SAD, ali sam uvek bio odbijan. Kada sam bio u srednjoj školi, nekoliko puta sam bio razočaran zbog američke reprezentacije, što mi je ostavljalo gorak ukus. Onda se pojavio italijanski Savez koji se sastao sa mojim ocem kada sam imao 16-17 godina i pomogli su da dobijem pasoš i državljanstvo. Da nije bilo pandemije, verovatano bih već igrao za državni tim sa 17-18 godina. Teško da bih propustio tu priliku. Ali onda je sve stalo i mnogo stvari se u međuvremenu dogodilo. Otišao sam na koledž, uradio šta sam uradio na Djuku, postao prvi pik na draftu - sada su stvari malo drugačije. Posebno jer je na čelu reprezentacije SAD bivši igrač Djuka i Orlanda Grent Hil. Ukratko, moram da donesem odluku", zaključio je Paolo Bankero.



tagovi

Paolo Bankerokošarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija SADOrlando Medžik

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara