Adetokunbo odabrao Lilarda na Ol-star draftu pre Holideja (©AFP)
Adetokunbo odabrao Lilarda na Ol-star draftu pre Holideja (©AFP)

Iza kulisa Lilardovog trejda: Portland nije ni pomišljao da ga vrati, Janisu žao zbog Holideja, ali hoće prsten

Vreme čitanja: 5min | pet. 29.09.23. | 20:00

"Hajde da osvojimo je**nu titulu", sadržaj je poruke koju je Lilard dobio od Adetokunba

Dobro je trejd Demijana Lilarda iz Portlanda u Milvoki uzdrmao NBA ligu. Mnogi su se već pomirili sa činjenicom da će pojačati Majami, što je bila i želja samog košarkaša, ali Trejlblejzersi nisu hteli da ih iko ucenjuje i na kraju su isterali svoje, pa je Dejm završio u Viskonsinu. Tako je stvoren još jedan zastrašujuć tandem koji preti da pokori Istočnu konferenciju, ali i NBA ligu. Milvoki je i pre trejda imao tim šampionskog kalibra, odrekao se bitnog igrača Džrua Holideja, ali dobio jednog od najboljih poentera u ligi, koji bi mogao sjajno da se uklopi sa prvom zvezdom tima Janisom Adetokunbom.

Vreme će pokazati ko je najbolje prošao, pošto su Trejlblejzersi uz Holideja dobili i Deandre Ejtona, talentovanog Tumanija Kamaru i pikove, Finiks je jači za Jusufa Nurkića, Grejsona Alena, Kiona Džonsona i Nasira Litla, dok je u Milvoki otišao samo Lilard.

Izabrane vesti

Oglasio se i 33-godišnji plejmejker, izneo prve utiske o odlasku iz Portlanda, a Bleacher Report je otkrio šta se dešavalo iza kulisa u Oregonu. Iako je završio u idealnom timu za napad na šampionski prsten, sedmostruki Ol-star igrač nije zadovoljan kako se Portland poneo u čitavoj situaciji, posebno jer je punih 12 godina bio veran timu.

"Kako se sve tokom leta odigralo, ostao je gorak ukus, ali to ne menja sjajno iskustvo koje sam imao sa Trejlblejzersima i u ovom gradu. Uvek ću imati lepa sećanja na ovo mesto. Ovde je moj dom i živeću tu šta god da se desi", rekao je Lilard.

Sve je navodno počelo još krajem prošle sezone, kada je Portland tražio od glavnog igrača da presedi poslednjih deset utakmica u ligaškom delu sezone, kako bi se što više popeli na draft lestvici i dobru poziciju trejdovali za nekog dokazanog igrača. Obećavali su da će oformiti tim dostojan borbe za titulu, a na kraju odabrali Skuta Hendersona i bilo je prilično jasno da kreću u stvaranje novog tima.

Iako iz kluba nisu isticali nameru da se rastanu sa Lilardom, bila je to kap koja je prelila čašu. Zatražio je sjajni plejmejker trejd i jasno izrazio želju da se preseli u Majami. Ipak, Portland je osećao da se zbog takvog njegovog stava nalazi u nepovoljnoj pregovaračkoj poziciji. Majami nije nudio dovoljno (navodno Tajlera Hira i pikove) i ubrzo je postalo jasno da Trejlblejzersi ne žele da posluju sa timom sa Floride. Štaviše, trebalo je da se sastanu posle Letnje lige i pronađu pravu formulu za razmenu, ali do sastanka još nije došlo.

I utihnula je priča oko Lilarda, pa je i sam košarkaš čak pomislio da se vrati, ali bilo je kasno. Rukovodstvo kluba nije imalo komunikaciju za njegovim agentom Eronom Gudvinom, nezadovoljno time što je otvoreno istakao da će učiniti sve da njegovom klijentu ispuni želju i između redova poručio da će ga gurati ka Majamiju. GM Portlanda Džo Kronin je na kraju pristao da popriča sa Lilardom u njegovoj kući, ali mu je na kraju poručio da je prekasno da bi se vratio u klub. Kada je počelo okupljanje ekipe, Dejm je došao u prostorije kluba kako bi trenirao, ali Kronin nije hteo ni da čuje za njega.

"Došao sam u prostorije kluba jer sam još bio u timu i obično bi u to vreme godine počele timske aktivnosti. Nisam bio uveren da ću biti trejdovan, tako da sam se pojavio kako bi bio u priči. Nisam hteo da pravim probleme, nisam taj tip. Ako tako misle, nije mi to bila namera. Hteo sam samo da počnem da se prilagođavam i svi su bili srećni da me vide. Svi osim Džoa. Nijednom nije progovorio sa mnom, pa sam i ja odlučio da se neću cimati da bih pričao sa njim".

Intervenisala je čak i liga, organizovala sastanak uključenih strana sa NBA zvaničnicima, kako bi se strasti smirile i pronašao zajednički jezik. Ostvarili su ponovo komunikaciju, samo da bi u senci završili trejd u Milvoki. Majami je ostao praznih šaka, osim ako na kraju ne uzme Holideja iz Portlanda, mada je pitanje kakvi su odnosi klubova posle svega i koliko je to realno. Milvoki je dobio za najviše moguće ambicije, Portland mladog centra kakvog je želeo, pikove da dodatno podmladi ekipu.

Kada je trejd zvanično potvrđen, prvi je poruku Lilardu poslao upravo novi saigrač, Janis Adetokunbo.

"Hajde da osvojimo je**nu titulu", sadržaj je pomenute poruke.

Jasno, Janis je svestan da sa Dejmom može da napravi čudo, ali mu nije svejedno što je iz tima otišao, kako kaže, "njegov brat".

"Džru je moj je**ni brat za čitav život. Volim njegovu porodicu. Volim njega. Mnogo ga cenim. Doneo mi je titulu. Napravio je kjučnu krađu u petoj utakmici finala. Mnogo puta sam sa njim išao u bitke. Zaje** košarku i medije. Ovaj tim je moj brat za čitav život i tako će zauvek biti. A on će briljirati gde god da završi".

Ipak, nema sumnje da ga teši što umesto Džrua stiže jedan od najboljih strelaca u ligi.

"Istovremeno sam uzbuđen zbog Dejma. Daje nam šansu da osvojimo titulu. Uzbuđen sam što ću igrati sa igračem takvog kalibra. Ma, on može da postiže poene u snu. Težak, ali i veliki dan za Milvoki. Dobili smo Dejma, koji je sjajan igrač, ali izgubili sjajnog momka. Džru nas je odveo do vrha. Već sam 10 godina u ligi i znam da je sve to posao, ali na kraju, Džru će ostati moj brat do kraja života. Jedno od najboljih ljudskih bića koje sam sreo. Fokus sada mora da bude na titulu. Dejm želi isto. Gladni smo pobeda i on će nas pogurati. Veoma sam srećan što je u našem timu", zaključio je Janis Adetokunbo za Bleacher Report.


tagovi

Portland TrejlblejzersMilvoki BaksDemijan LilardJanis AdetokunboDžru Holidej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara