Jago (Foto: Starsport)
Jago (Foto: Starsport)

Jago u poslednjim sekundama doneo Zvezdi pobedu u maratonskom derbiju

Vreme čitanja: 6min | ned. 28.01.24. | 21:31

Posle dva i po sata bespoštedne borbe, crveno-beli upisali veliki trijumf

Svaki večiti derbi je poseban i priča za sebe. A u večerašnjem je bilo svega. Od sjajnih poteza, atraktivnih zakucavanja, velike prednost Crvene zvezde i umalo još većeg preokreta Partizan Mozzart Beta. Od prve do poslednje sekunda se vodila bespoštedna borba, česti su bili prekidi zbog faulova, gledanja snimaka, billo je i tehničkih grešaka, isključenja... Na kraju je, posle dva i po sata borbe, pobedu Zvezdi poenima na četiri sekunde do kraja doneo Jago dos Santos - 88:86!

Strašan meč pred oko 19.000 gledalaca u Štark Areni. Dostojan nekog finala. Partizan je kao u holivudskom filmu istopio minus od 21 poena serijom trojki u poslednjoj četvrtini, bio na pragu velikog preokreta. Džejms Naneli je sa tri penala poravna rezultat na 11 sekundi do kraja, a onda je Jago uzeo loptu i krenuo sam protiv svih! Prošao je kroz reket rivala i polaganjem na drugi obruč vratio prednost crveno-belima. Aleksa Avramović je sa zvukom sirene uputio težak šut, sa velike udaljenosti, ali je lopta ostala na prvom obruču!

Izabrane vesti

Crvena zvezda je tako stekla tri pobede prednosti u odnosu na večitog rivala u ABA ligi, a do kraja ligaškog dela ima još osam utakmica. Velika zaliha tima sa Malog Kalemegdana, koji u regionalnom takmičenju od večitog rivala nije izgubio kod kuće devet godina. Na dobrom je putu da stekne prednost domaćeg terena pred plej-of, što bi u eventualnom finalu sa Partizanom mogla da bude ogromna prednost za ekipu Janisa Sferopulosa.

Jago je na kraju ogrnuo plašt i poneo epitet junaka Crvene zvezde, a meč je okončao sa 13 poena, četiri asistencije i tri skoka za indeks korisnosti 18. Najbolji Zvezdin igrač je večeras ipak bio neustrašivi Džoel Bolomboj. Borio se lavovski sa unutrašnjom linijom rivala i meč okončao sa 14 poena i 13 skokova za preko 30 minuta u igri (indeks 24). Adam Hanga je bio iks faktor u prvom poluvremenu, pa je meč okončao sa 15 poena, a dvocifreni su na kraju bili i Nemanja Nedović sa 11, kao i Rokas Giedraitis sa 10 poena .Miloš Teodosić statistički nije imao impresivan meč (sedam poena, pet asistencija), ali je doneo sigurnos Zvezdi u nekim od najbitnijih trenutaka meča i ponovo pokazao koliko je značajan za ovu ekipu.

-------------------------

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN MOZZART BET 88:86

/28:15, 27:23, 17:18, 16:30/

Beogradska arena, Novi Beograd;

Gledalaca: 18.796;

Sudije: Saša Pukl, Uroš Obrknežević, Josip Radojković.

CRVENA ZVEZDA: Smart 4, Teodosić 7 (5as, 4iz), Hanga 15, Davidovac 5, Mitrović 6, Lazić 3, Tobi -, Bolomboj 14 (13sk), Nedović 11 (4as, 2uk), Giedraitis 10, Gilespi -, Jago 13 (4as, 3sk).

PARTIZAN MOZZART BET: Ledej 13 (6sk, 2as, 2uk, 4iz), Avramović 13 (4as, 3sk, 2uk). Koprivica -, Panter 14 (4sk), Jaramaz 2, Naneli 19 (4as, 3sk), Trifunović -, Doužer 7 (4as, 2sk, 2uk, 3iz), Ponitka -, Kaminski 18 (5sk), Kaboklo -.

-------------------------

S druge strane, dok su se ostali mučili, Zek Ledej je pronalazio rešenja i sa linije penala držao Partizan u igri. Meč je okončao prevremeno zbog dve tehničke greške, a svih 13 poena postigao je slobodnim bacanjima (13/14). Na kraju su junaci umalo bili Aleksa Avramović (13 poena), Kevin Panter (14 poena), Džejms Naneli (19 poena) i Frenk Kaminski (18 poena), pošto su serijom trojki vratili crno-bele u život i došli u priliku čak da upišu trijumf posle minusa koji je išao i do 21 poen.

Zvezda je otvorila meč serijom 9:0. Trojke su naređali Giedraitis, Lazić i Jago. S druge strane Partizan nije uspevao da pronađe dobra rešenja u napadu, iznuđene floutere su promašili Trifunović i Panter, neprecizan je bio i Kaboklo. Doužer je karakterističnim šutem sa poludistance prekinuo post crno-belih, a onda je Ledej uspeo da iznudi nekoliko prekršaja i sa linije penala održavao svoj tim u igri, ali crveno-beli su održavali komfornu prednost - Bolomboj je uspeo i da digne tribine na noge efektnim zakucavanjem posle dodavanja Dos Santosa. Ipak, posle trojke Nanelija i poena Kaminskog iz ofanzivnog skoka, delovalo je da bi Obradovićev tim mogao da uhvati priključak, ali onda je Teodosić stupio na scenu. Prvi šut za tri je promašio, ali drugi nije - 25:13. A onda je svakom od saigrača prišao dok je Ledej izvodio bacanja i saopštio im plan za poslednji napad. Naravno da je upalio - majstorski pas u ugao ka Davidovcu i trojka u poslednjim sekundama za 28:15 pred odlazak na prvi odmor.

U ranoj fazi druge četvrtine je došlo i do koškanja na sredini terena, pa su sudije počastile Ledeja nesportskom i Teodosića tehničkom greškom. A onda je krenuo šou Adama Hange. Prvo je pre "incidenta" efektno zakucao na alej-up dodavanje Nedovića, a onda je posle gužve vezao osam poena (dve trojke). Razigrala se Zvezda u tim trenucima. Prvo je Bolomboj poslao odličan pas ka Davidovcu na zakucavanje, a onda je Smart posle vrlo dobrog prodora poentirao. Usledio je još jedan izvrstan pas Džoela, ali ovoga puta je na ziceru ostavio Mitrovića, pa je na ulasku u poslednja četiri minuta prvog poluvremena na semaforu stajalo 46:25. Usledila je velika borba na oba kraja terena. Igrači oba tima su se bacali za lopte, kao da je završnica pete utakmica finala. Vodila je Zvezda i sa 50:30, ali se Partizan podigao u finišu i vezao nekoliko poena pod faulom, uz preciznu realizaciju dodatnih bacanja. Ipak, poslednju reč je imao Teodosić, iznudio je faul pri šutu za tri i stavio tačku na drugu deonicu sa tri pogođena bacanja za 55:38.

Svestan da mora da je vrag odneo šalu, Partizan je krenuo agresivno u drugom poluvremenu. Panter je pogodio trojku, a onda je usledio i flouter Nanelija, dok Zvezda nije imala pravi odgovor na drugoj strani. Za četiri i po minuta igre crveno-beli su postigli dva, crno-beli osam poena i razlika se istopila. Ipak, nisu košarkaši Partizana uspeli bliže da priđu. Konačno se trgla Sferopulosova ekipa u trećoj deonici i posle trojki Giedraitisa i Nedovića prodisala, da bi Bolomboj „zakucao“ seriju od 8:0 za 68:49. Uzvratio je Partizan sa nekoliko dobrih poteza, ali se centar Zvezde zakucavanjem iz ofanzivnog skoka („putback“) sa zvukom sirene postarao da njegova ekipa ode na odmor u boljem raspoloženju i sa viškom od 16 poena (72:56).

Hanga je trojkom otvorio odlučujuću četvrtinu, ali Džejms Naneli je imao spreman odgovor, pa je uzvratio istom merom. Odbijali su crno-beli da se predaju, pa su šutem sa distance pokušali da uhvate priključak - i to je upalilo. Naneli je pogodio još jedan šut sa distance, pa su potom van linije 6,75 bili precizni i Kaminski i Panter. A onda je i Avramović pogodio iz ugla za 81:73 u Areni na ulasku u poslednja tri minuta. Uzvratila je Zvezda poenima u kontri, a onda je Kaminski pogodio novu trojki i sveo razliku na samo sedam poena. Imao je Partizan napad da dodatno umanji minus, ali se Bolomboj pojavio iz vedra neba i blokadom zastavio Avramovića na polaganju.

Nije ni tu bio kraj drami. Ledej i Giedraitis su posle koškanja zaradili po tehničku, a krilni centar Partizana je morao da napusti i teren jer mu je to bila druga. Kada su se strasti smirile, Panter je iznudio tri penala i sveo minus na samo četiri poena pred posledjni minut. Giedraitis je pogodio dva bacanja u narednom napadu, a onda je Aleksa ubacio novu trojku za 85:82 na semaforu. Zakomplikovala je Zvezda dodatno sebi život, pošto je izgubila loptu u narednom napad. Na 20 sekundi do kraja crno-beli su imali posed za izjednačenje, ali je Avramović iznudio dva penala i pogodio samo jedan. Nedović je potom bio polovčan sa crte za plus tri, ali je onda Giedraitis napravio faul nad Nanelijem, pri šutu za tri poena. Hladnokrvni strelac crno-belih je pogodio sva tri penala i zamirisalo je na produžetak. Ipak, Jago je preuzeo odgovornost, krenuo u juriš, probio bedem rivala i polaganjem na drugi obruč zapalio Arenu. Aleksa je na drugoj strani pokušao da bude heroj, ali njegov šut iz velike udaljenosti je pogodio prvi obruč.

ABA LIGA - 18. KOLO

Subota

Krka - Mornar 79:72

/Macura 18 - Luković 15/

Studentski centar - Cedevita Olimpija 82:78

/Drežnjak 23 - Matković 15/

Igokea - Borac Mozzart 78:62

/Kondić 17 - Tasić 19/

Nedelja

Mega MIS - Budućnost 72:92

/Kamenjaš 17 - Đurišić 17/

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 88:86

/Hanga 15 - Naneli 19/

Ponedeljak

18.00: (1,35) Split (16,0) FMP (3,50)

20.00: (2,30) Cibona (14,5) Zadar (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetDžoel BolombojMiloš TeodosićZek Ledej

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara