Jago dos Santos (Foto: MN Press)
Jago dos Santos (Foto: MN Press)

Jago zablistao pred dolazak Smarta: Najbolja partija u crveno-belom za pobedu protiv Borca

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.01.24. | 21:19

Crvena zvezda se vratila na pobednički kolosek u ABA ligi

Posle serije napornih mečeva i povreda, Crvena zvezda je izgubila u 15. kolu ABA lige na gostovanju Cedeviti Olimpiji u Ljubljani. Bio je to tek drugi poraz crveno-belih u regionalnom takmičenju, ali uprkos novim povredama, vratila se na pobednički kolosek ekspresno i u Štark Areni savladala Borac Mozzart. Najveće zasluge idu na račun Jaga dos Santosa koji je još jednom pokazao da se nalazi u odličnoj formi i da ne beži od odgovornosti. Bio je jedini plejmejker Janisa Sferopulosa protiv Čačana i svoj posao je obavio sjajno za 14. pobedu crveno-belih, rezultatom 90:74.

Brazilac je odigrao najbolji meč od dolaska na Mali Kalemegdan. Da je imao malo više sreće i vremena možda je mogao i dao tripl-dabla. Ipak, njegovih 24 poena, uz po sedam skokova i asistencija za indeks 31 bili su sasvim dovoljni da se ubeleži pobeda. Tako je odigrao još jedan odličan meč i pokazao Sferopulosu da na njega može ozbiljno da se osloni, što posebno raduje zbog kadrovske situacije u klubu. Zvezda do februara verovatno neće imati Nikolu Topića i Nemanju Nedovića u rotaciji, ali već protiv Baskonije se u timu očekuje i Miloš Teodosić, a konkurenciju u spoljnoj liniji će uskoro pojačati i novajlija iz NBA Džavonte Smart.

Izabrane vesti

Grčkog stručnjaka može da raduje i dobra partija Luke Mitrovića koji je imao problema sa povredom kolena, pa je u Milanu pre nekoliko dana dobio i snažan udarac u predelu lica. Večeras je ubacio 16 poena, gađao 7/9 iz igre i pokazao da se vraća u prepoznatljiv ritam. Majk Tobi je bio pod znakom pitanja za ovaj meč, pošto je takođe u Milanu imao nezgodan pad, ali izgleda da se samo ugruvao. Našao se u protokolu i na kraju odradio solidan posao sa 13 poena i šest skokova. To će mu posle serije razočaravajućih izdanja definitivno značiti na polju samopouzdanja.

Dvocifren je na kraju bio i Rokas Giedraitis sa 15 poena, mada je sa distance šutirao 2/10, ali je nastavio sa efikasnim partijama u crveno-belom, što je još jedan dobar znak pred ključne bitke u sezoni. Sferopulosa može da raduje i dobar posao koji je Fredi Gilespi obavio za 11 minuta: devet poena i pet skokova, uz šest pretrpljenih, ali i četiri napravljena faula.

Borac je u dobrom delu susreta ostavio dobar utiska. Istopio je veliku prednost Zvezde u drugoj četvrtini, držao priključak sve do sredine odlučujućeg kvartala. Ipak, nije mogao da ugrozi trijumf lidera na tabeli. Ronaldo Segu je pokazao zašto se smatra liderom ekipe Dejana Mijatovića, pa je protiv evroligaša postigao 20 poena. Vrlo dobar je bio i Filip Rebrača sa 13 poena, dok su po 12 postigli Tajlan Birts (osam skokova) i bivši igrač Zvezde, Aleksa Uskoković.

---------------------------

CRVENA ZVEZDA - BORAC MOZZART 90:74

(35:18, 16:26, 22:18, 17:12)

Dvorana: Štark Arena (Beograd)

Gledalaca: 6.597;

Sudije: Milivoje Jovčić, Ivan Stefanović, Stefan Ćalić

Crvena zvezda: Lazarević 2, Hanga, Davidovac 7, Mitrović 16, Lazić 3, Tobi 13, Bolomboj 1, Ilić, Giedraitis 15, Gilespi 9 (5 sk), Dos Santos 24 (7 as, 7 sk)

Borac Mozzart: Rebrača 13, Segu 20, Birts 12 (8 sk), Nikolić, Tasić 9, Radović, Tomašević, Talić, Frenklin 8, Uskoković 12, Čarapić, Manojlović

---------------------------

Ušla je Zvezda u meč sa dve trojke, pošto su prve šuteve sa distance ubacili Giedraitis i Dos Santos. Borac se dobro držao do sredine uvodnog kvartala, kada je Gilespi sa sedam vezanih poena odlepio crveno-bele na 15:9. Jago je nastavio sa vrlo dobrom igrom, da bi posle tri vezana poena Tobija i trojke Lazića domaćin poveo 28:14. Dobrom unutrašnjom igrom je Sferopulosova četa čuvala višak, da bi Giedraitis polaganjem stavio tačku na uvodni kvartal, te je posle 10 minuta na semaforu stajalo 35:18.

Crveno-beli su preko centara održavali prednost na startu druge deonice, ali je uporni Borac polako počeo da smanjuje zaostatak. Posle serije slobodnih bacanja je ponovo došao do jednocifrenog minusa, Uskoković i Segu su potom imali nekliko dobrih poteza i gosti su prišli na 48:44 u poslednjem minutu druge četvrtine. Dos Santos je ponovo preuzeo odgovornost i postitao trojku na 29 sekundi do odmora, Segu nije uspeo da odgovori istom merom na drugoj strani, pa se na poluvreme otišlo sa 51:44 u korist Crvene zvezde.

Na ulasku u treću četvrtinu gosti iz Čačka vezuju četiri poena, ali Jago i Giedraitis sa linije penala uspevaju da ih spreče da priđu još bliže. Mitrović i Bolomboj su potom vratili domaćinu nešto konforniuju prednost, a onda je još jednu bitnu trojku pogodio Brazilac za 64:55 na četiri minuta do poslednjeg odmora. Luka je potom preuzeo stvari u svoje ruke i dva vezana napada rešio poenima iz reketa, da bi Giedraitis i Davidovac stavili tačku na treću deonicu, pa se u odlučujući period ušlo sa 73:62 na semaforu.

Nastavio je brazilski reprezentataivac sa odličnom igrom, pa je nakon nešto više od dva minuta igre u četvrtoj deonici pogodio petu trojku iz šestog pokušaja za 78:64. Ispostavilo se da su to bili i ključni poeni na utakmici, pošto je Zvezda zaključno sa njegovim hicem sa distance napravila seriju 12:4 i tako rešila utakmicu u svoju korist.

ABA LIGA - 16. kolo

Petak

Split - Cedevita Olimpija 93:85

/Šorter 25 - Matković 21/

Subota

Mornar - Zadar 86:78

/Dun 19- Lakić 19/

Nedelja

Mega - FMP 86:72

/Iljasolu 20 - Stojanović 13/

Krka - Budućnost 75:86

/Hamilton 15 - Pol 20/

Crvena zvezda - Borac Mozzart 90:74

/Jago 24 - Segu 20/

Studentski centar - Igokea U TOKU

Ponedeljak

18.00: (6,00) Cibona (20,0) Partizan Mozzart Bet (1,15)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaBorac MozzartJago dos SantosMajk TobiRokas GiedraitisLuka Mitrović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara