FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Janisova simultanka nije vredela, Ol star Šengun vodi Roketse ka plej-ofu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.01.24. | 04:56

Svakom narednom utakmicom Turčin pokazuje zašto bi mogao da bude proglašen Zvezdom u usponu

Dolazilo je mnogo kvalitetnih visokih igrača sa Bosfora u NBA ligu tokom prethodne dve decenije. Mehmet Okur, Omer Ašik, Semih Erden, Enes Kanter... pokazivali su s vremena na vreme zašto su dospeli do elitnog nivoa, ali je činjenica da niko od njih nije imao tako visoke brojke u jednoj sezoni kao Alperen Šengun u tekućoj.

Sve radi na terenu poslednjih sedmica 16. pik s drafta 2021. godine, a pod njegovim vođstvom Hjuston je tim kadra da trijumfuje i protiv najjačih. Nije vredelo Milvoki Baksima ni 48 poena Janisa Adetokumba, nisu uspeli da slome ekipu Imea Udoke, pa su Roketsi trijumfovali na svom parketu 112:108, za proboj na devetu poziciju Zapadne konferencije.

Izabrane vesti

Osmi put od poslednjih devet utakmica odlični Šengun dao je 20 ili više poena. Duel protiv Jelena završio je s učinkom od 21 poen, 11 skokova i četiri asistencije, što istina nije ni blizu njegove najbolje košgeterske partije u sezoni (37), ali je još jedna potvrda konstantnosti, koju čini se u ovoj meri nije imao nijedan turski igrač unurašnje linije u NBA ligi. Od igrača koji je u prvoj sezoni imao oko devet poena po utakmici, pa u drugoj 14, sada je izrastao u pravu vedeta Hjustona koja daje oko 22 koša i sve osim igranja na Ol-star utakmici bila bi prava nepravda prema 21-godišnjaku iz Giresuna.

Krajnji rezultat i pobeda Teksašana od samo četiri poena razlike nije pravi pokazatelj kako je utakmica najvećim delom izgledala. Tri četvrtine potpuno je domaćin kontrolisao stanje na terenu i imao između 15 i 20 poena prednosti, a onda je Janis odigrao poslednju četvrtinu kao na igrici, značajno podigao statitistiku i skoro sam prišao Hjustonu na krajnjih minus četiri. Da je meč potrajao bar dva minuta duže, a Janis nastavio u istom ritmu verovatno bi videli utakmicu na jednu loptu i možda totalni preokret. Ovako je u prvi plan ponovo isplivao Šengun i njegovo odlično izdanje.

Niko se među Roketsima nije istakao spektakularnim košgeterskim učinkom, ali je nekolicina bila veoma ujednačena, a po 16 poena dali su Džejlen i Džef Gren. Dvocifren učinak imali su i Smit i Vanvlit sa po 14 poena, Vitmor je dao 12, Holidej 11.

Vredi istaći i da je Juta napravila iznenađenj pobedom u Pensilvaniji nad Filadelfijom 120:109, a Džoel Embid propustio je meč zbog otoka na kolenu zadobijenog u duelu protiv Niksa veče ranije. Još nije poznato kada će ponovo na teren, ali se duga pauza ne očekuje. Džezere je predvodio Lauri Markanen s 33 poena, Kolin Sekston dao je 22, Kolins 19, Klarkson 18.

NBA

Indijana - Boston 101:118

/Maturan 20 - Tejtum 38/

Vašington - Njujork 105:121

/Kuzma 27 - Rendl 39/

Fildelfija - Juta 109:120

/Maksi 25 - Markanen 33/

Hjuston - Milvoki 112:108

/Adetokumbo 48 - Šengun 21/



tagovi

Janis AdetokunboAlperen ŠengunMilvoki BaksHjuston Rokets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara