Nikola Jokić (©Star Sport)
Nikola Jokić (©Star Sport)

Jednostavno najbolji: MVP veče Nikole Jokića, dabl-dabl sa 29 poena i indeksom 46!

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.09.22. | 22:52

Srbija sa Poljskom za prvo mesto u četvrtak od 21 čas

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Četvrta pobeda u nizu, šesta takmičarska računajući i kvalifikacije za Mundobasket, osma sa turnirom u Hamburgu. Izrael se pokazao kao tvrd orah, ali nema te sile koja može da izdrži težinu dvostrukog uzastopnog MVP najjače košarkaške lige na svetu! Srbija je savladala Izrael rezultatom 89:78 (24:18, 26:20, 15:20, 24:20) i nastavila pobednički niz koji će se naći na najvećem testu u četvrtak od 21 čas u susretu sa Poljskom za prvo mestu Grupe D.

Izabrane vesti

Bilo je jasno još u ranijim popodnevnim časovima da će to definitivno biti sudar za vrh tabele pred selidbu u Berlin, pošto je Poljska nakon preokreta uspela da dobije Holandiju, tako da će poslednji meč grupne faze u Pragu odlučiti i konačni raspored na tabeli...

Nismo se proslavili, ali smo u punom obimu osetili kako je to kada Srbija diše punim plućima Nikole Jokića! Rekordno veče najboljeg igrača Srbije, nesumnjivo i najboljeg na svetu pošto je za 30 minuta zabeležio dabl-dabl koji će se pamtiti - 29 poena (11/13 iz igre), 11 skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte za indeks 46! U pitanju je novi rekord ovogodišnjeg Evrobasketa, pošto je Jokić samo nekoliko sati posle Janisovog 41 poena i indeksa 41 u Milanu protiv Ukrajine premašio tu granicu i verovatno postavio nedostižan cilj za sve do kraja turnira. Zadivljujuće!

Možda Svetislav Pešić posle maestralne utakmice sa Finskom nije planirao da ostavi Nikolu Jokića, Vasilija Micića i Nikolu Kalinića po 30 minuta na parketu, ali druge nije bilo jer klupa Srbije nije ponudila adekvatna rešenja. Srpski velemajstor je vukao sve konce na parketu, odigrao još jednu perfektnu utakmicu i probio sve dosadašnje barijere dok su Izraelci kosu čupali u nervozi, prisećajući se reči Gaja Pninija da "niko ne zna kako da zaustavi Jokića". Sada su tu potvrdu dobili na parketu.

Srbija se večeras morala uglavnom oslanjala na igrače iz startne petorke. Pored NBA asa, rame uz rame bio mu je MVP Evrolige Vasilije Micić. Jeste imao samo 5/13 iz igre i sedam od 19 poena ubacio je sa linije slobodnih bacanja, ali je i pored slabije šuterske večeri dopisao još po tri skoka, asistencije i ukradene lopte.

Nikola Kalinić ponovo je bio katalizator pobede Srbije. Njegove tri trojke u drugom poluvremenu, kao i energija koju je doneo u odbrani imala je možda i ključnu ulogu u momentima kada se Izrael opasno približavao. Ognjen Jaramaz je uprkos amplitudama u igri i lošem izboru šuta uspeo da skupi 10 bitnih poena, sve u drugom poluvremenu.

Srbija je utakmicu prelomila serijom 8:0 u poslednjoj četvrtini, kada je posle trojke Jama Madara za 65:63 iskoristila niz grešaka protivnika. Micić je pokrenuo ekipu, Jaramaz je sa penala podigao razliku, da bi Jokić dodatno uticao da prednost naraste. Usledila je možda i ključna sekvenca utakmice, kada je Kalinić ukrao loptu i promašio polaganje iz kontakta, ali ga je Jaramaz ispratio i popravio. Pokušao je Gaj Gudes da tajm-autom preseče novi iskorak Orlova, ali nije vredelo. Do kraja utakmice Srbija je iskontrolisala rezultat i overila četvrtu pobedu.

Uz pobedu naših košarkaša saznali smo da ćemo, u slučaju da budemo prvi, najverovatnije ići na Hrvatsku u osmini finala što je definitivno protivnik kojem se nismo nadali uoči početka grupne faze. No, šta je – tu je. Sve će biti jasnije kada se zavese spuste na svim krajevima Evrope, pred dolazak svih ekipa u Berlin, ali najveće su šanse da nam Kockasti budu takmaci za četvrtfinale.

Izraelci su išli na sve ili ništa, pokušali su da šutevima za tri poena naprave iznenađenje, ali im nije uspelo. Jesu zakomplikovali utakmicu na sedam minuta do kraja kada je Srbija imala samo posed prednosti, ali ni tih 14 dalekometnih hitaca uz 42 odsto iz igre nije na kraju pomoglo. Jam Madar je bio najefikasniji kod Izraela sa 20 poena i 4/6 van polukružne linije, Deni Avdija je ubacio 14 poena uz tri trojke, šest skokova i pet asistencija, dok je dvocifren bio još Roman Sorkin sa 11 poena, uz jednu uhvaćenu loptu do dabl-dabla.

Nije bilo idealno, videćemo da li su Nemanja Nedović - tražio izmenu u prvom poluvremenu - i Vladimir Lučić - posle jednog pada u trećoj četvrtini uhvatio se za desno koleno - dobro uz nadu da neće biti ozbiljnih problema...

Dan odmora, pa - Poljska.

IZRAEL - SRBIJA 78:89

(18:24, 20:26, 20:15, 20:24)

IZRAEL: Sorokin 11, 9 sk, 3 as, Mekel 5, Avdija 14, 6 sk 5 as, Pnini, Madar 20, Menko 9, Koen 7, 4 sk, Zalmanson, Levi 6, Ginat, Blat 3, Zusman 3.

SRBIJA: Davidovac, Gudurić 8, Jagodić-Kuridža, Jaramaz 10, Jokić 29 (10-12 za dva, 1-1 za tri, 6-6 sl. bacanja), 11 sk, 5 as, 4 uk. lopte, 2 bl), Kalinić 10, 7 sk, 3 as, Lučić 7, Micić 19, 3 sk, 3 as, Nedović 6, Ristić, Milutinov.

EVROBASKET DANAS

Belgija - Turska 63:78

Holandija - Poljska 69:75

Estonija - Velika Britanija 94:62

Bosna i Hercegovina - Francuska 68:81

Crna Gora - Španija 65:82

Grčka - Ukrajina 99:79

Mađarska - Litvanija 64:87

Finska - Češka 98:88

Gruzija - Bugarska 80:92

Nemačka - Slovenija 80:88

Italija - Hrvatska 81:76

Izrael - Srbija 78:89



tagovi

Nemanja NedovićVasilije MicićDeni AvdijaNikola Jokićkošarkaška reprezentacija Izraelakošarkaška reprezentacija SrbijeNikola Kalinić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara