Reuters
Reuters

Jeste trenerski znalac, ali mu selektorski posao nije legao: Raskinuli Grčka i Itudis

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.09.23. | 17:06

Nakon dva neuspešna velika takmičenja Heleni će potražiti novo rešenje na mestu šefa stručnog štaba

Teško se može osporiti velika stručnost Dimitrisa Itudisa i sve ono što je postigao u klupskoj karijeri. Pregršt trofeja, uključujući i one najznačajnije čine biografiju košarkaškog trenerskog eksperta iz Trikale jednom od najbogatijih u Evropi. Ipak, s državnim timom nije kliknulo. Košarkaški savez Grčke zvanično je saopštio da je sporazumno raskinuo ugovor s Itudisom.

Izabrane vesti

Kao glavni razlog za rastanak navedena je prenatrpanost rasporeda Itudisovog Fenerbahčea u nastupajućoj sezoni i potencijalni kasni završetak prvenstva Turske, koji bi mogao da se poklopi s kvalifikacijama za Olimpijske igre. Upravo će Grčka preko njih probati da izbori učešće u Parizu. Čini se da je to ipak samo opravdanje, kako bi se obe strane rastale u miru i neokaljanog obraza. Činjenica je da angažovanje Itudisa nije donelo očekivane rezultate. Prošle godine imao je na raspolaganju najjači tim na Evrobasketu 2022 i tada je sa sve Janisom Adetokumbom i Tajlerom Dorsijem eliminisan u četvrtfinalu, dok je ove godine značajno oslabljen tim zaustavljen već u drugoj rundi, a u generalnom poretku osvojeno je tek 15. mesto. Poslednju medalju Grčka je osvojila još pre 14 godina, bronzu na Evrobasketu u Poljskoj 2009. Sušan period je iza Grka, a ni vrhunski trener poput bivšeg dugogodišnjeg stratega CSKA nije im doneo toliko dugo čekano odličje.

Itudis ima važeći ugovor s Fenerbahčeo do leta 2025. godine i čini se da će se za razliku od prethodne dve godine, u budućnosti maksimalno posvetiti klupskim obavezama, onome u čemu je dokazano među najboljima na kontinentu. Tračak nade za ljubitelje Itudisovog rada, da bi nekada ponovo mogao da se okuša na klupi reprezentacije, ostavlja najava grčkog saveza da će Itudis biti na raspolaganju bar kao konsultant u narednom periodu.


tagovi

Dimitris Itudiskošarkaška reprezentacija Grčke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara