Nikola Jokić protiv Lejkersa (Foto: AFP)
Nikola Jokić protiv Lejkersa (Foto: AFP)

Jokić je poezija u pokretu: Neverovatan tripl-dabl za trijumf nad Lejkersima u finalu Zapada (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.05.23. | 05:22

Fantastično izdanje srpskog centra, ali Denver u nastavku mora da popravi odbranu i osmisli kako da igra dok Nikola odmara

Izgleda da će Lejkersi morati da kidnapuju Nikolu Jokića, jer će teško moći da ga zaustave. Istakao je šaljivom izjavom trener Jezeraša Darvin Hem da za srpskog centra praktično nema leka - i bio u pravu. Uspeo je da mu zasmeta Rui Hačimura u završnici, ali finale Zapada NBA lige počelo je spektakularnom partijom dvostrukog MVP-a. Denver Nagetsi su pokazali slabosti u finišu, dozvolili rivalu da priđe na samo tri poena zaostatka, ali odbili nalet tima iz Los Anđelesa na vreme i poveli u finalnoj seriji pobedom 132:126!

Jokić je susret okončao sa 34 poena, uz 21 skok i 14 asistencija. Sve to uz 70 odsto šuta iz igre (12/17), bez promašaj sa distance (3/3) i dve blokade! Remek-delo! Kako je tekao meč u Bol Areni iz minuta u minut, možete pročitati OVDE.

Izabrane vesti

Šta je večeras reprezentativac Srbije uradio, teško je i shvatiti. Sa kojom lakoćom je igrao i pronalazio rešenja u napadu, to je teško rečima opisati. Postao je prvi igrač u istoriji sa više od jedne 30-20-10 utakmice u plej-ofu. Tek je četvrti košarkaš koji je ubeležio pet ili više tripl-dablova sa 30 ili više poena u plej-ofu, posle Lebrona Džejmsa, Oskara Robertsona i Rasela Vestbruka.

Na kraju je ipak utisak da je Denver prelako dozvolio rivalu da se izbori za neizvesnu završnicu. Vodio je i sa 20 razlike u trećem kvartalu, sve je funkcionisalo savršeno, ali uporni Lejkersi se nisu predavali, a Nagetsi su zatrokirali u poslednjih 12 minuta. Umorio se i Jokić, pa je napad stao, a odbrana, koja nije bila na preterano visokom nivou tokom čitavog drugog poluvremena, nije imala rešenja za rivala. Gosti su ili pogađali, ili dobijali priliku za popravni sa penala.

Može Majk Meloun da bude zadovoljan ishodom, oduševljen igrom u tokom prva dva kvartala, ali ima razloga i za zabrinutost jer defanzivno njegova ekipa mora kvalitetnije u nastavku serije, posebno kada se bude preselila u Los Anđeles. Pritom, najveća boljka ekipe iz Kolorada mora da se sakrije, a to je igra bez Jokića na parketu. Jer sada je sasvim izvesno da i on mora da se odmori, a još jednom je jasno da malo šta bez njega funkcioniše u igri Nagetsa. Naravno, najpre u napadu.

Bez dvostrukog MVP-a, ofanziva Denvera se svede na individualne pokušaje nekolicine igrača, pre svih Marija i Portera koji se raspomame i pokušaju sve sami da urade u tim trenucima. Prosto rečeno, nastane haos i izgubi se sav red u napadačkim šemama. A iz toga se neretko otvara prilika za brzu igru rivala u tranziciji. Zato je recimo klupa morala da zove tajm-aut posle samo dva minuta igre u poslednjoj deonici i Nikola se odmah vratio na teren.

DENVER - LA LEJKERS 132:126

(37:25, 35:29, 34:38, 26:34)

Dvorana: Bol Arena (Denver)

Sudije: Pet Frejher, Zek Zarba, Erik Luis, Ben Tejlor

Denver: Porter 20 (10 sk), Gordon 12, Jokić 34 (21 sk, 14 as), Koldvel Poup 21, Mari 31, Braun 16, K. Braun, Grin 3;

Bez mintua: Brajant, Čančar, Džekson, Džordan, Nadži, Smit, Votson

LA Lejkers: Rivs 23 (8 as), Džejms 26 (12 sk, 9 as), Dejvis 40 (10 sk), Rasel 8, Šruder 6, Voker 6, Hačimura 17, Vanderbilt;

Bez minuta: Bizli, Braun, Kristi, Gabrijel, Herison, Tompson

Kako bilo, pobeda se piše, a uz Jokića su najveći deo posla uradili Džamal Mari sa 31 poenom, kao i Kentavijus Koldvel Poup za kojeg se može reći da je bio Denverov "iks faktor" u ofanzivi, s ozbirom da je pogodio tri trojke i ubacio 21 poen.

Brus Braun je sjajno igrao u prvom poluvremenu, leteo po parketu i imao veliki doprinos u stvaranju velike razlike sa 14 poena (72:54 posle 24 minuta), ali je u nastavku ubacio samo dva. Majkl Porter je takođe briljirao na početku, počeo da štuca u nastavku, ali je pogodio jedan bitan šut u završnici i meč okončao sa 15 poena i 10 skokova. Čovek za specijalne zadatke, Eron Gordon, sakupio je 12 poena i tri skoka. Da je bio uspešniji sa linije penala (4/8), možda ne bi ni bilo drame, jer je mu je baš u poslednjem kvartalu zadrhtala ruka.

Kod Lejkersa se izdvojio Entoni Dejvis sa fantastičnim izdanjem, iako je otvorio meč sa 2/8 iz igre. Drastično se popravio u drugom poluvremenu i na kraju bio najefikasniji na meču sa čak 40 poena. Sakupio je i 10 skokova, postao treći igrač u istoriji Jezeraša sa 40+ poena, 10+ skokova, dve ili više blokade, kao i dve ili više ukradene lopte u doigravanju, posle Karima Abdul Džabara i Šekila O'Nila.

Lebron Džejms je bio na pragu tripl-dabla sa 26 poena, 12 skokova i devet asistencija, dok je Ostin Rivs dodao 23 poena, ali i osam asistencija. Dvocifren sa 17 poena i Rui Hačimura, koji je još jednom odradio veoma dobar posao i pokazao se kao izuzetan timski igrač.

Dominirali su puleni Majka Melouna dok je Nikola dirigovao. U prvom poluvremenu potpuno oduvali rivala. Lejkersi nisu mogli da se sastave, a napad Denvera je zahvaljujući srpskom centru sjajno funkcionisao. Lopta se odlično kretala, otvarali su domaći košarkaši tranziciju na izuzetan način, čitali defanzivnu postavku rivala i sa svakim košem im je raslo samopouzdanje.

Imali su potpuno kontrolu nad dešavanjima na parketu, što se oslikava i kroz 20 više skokova za 24 minuta (37:17). A Somborac je radio šta je hteo. Pažljivo birao šuteve, ali i mete za dodavanja, gospodario pod obručima. Teško je ne protrljati oči gledajući njegove statističke parametre iz prvog poluvremana: 19 poena, 16 skokova i sedam asistencija, uz čak 70 odsto preciznosti šuta iz igre. Poezija.

Ipak, nisu Lejkersi odustajali, a Entoni Dejvis je uhvatio zalet u trećem kvartalu i počeo da pravi velike probleme rivalu. Ipak, održavali su Jokić, Mari i drugovi višak i činilo se da će rutinski privesti meč kraju. Ipak... Tražio je Hem recept tokom čitave utakmice i pronašao dobitnu formulu u odlučujućem kvartalu. Stavio je Hačimuru na Jokića, iskoristio činjenicu da se srpski centar umorio, da je Mari imao četiri faula i preko prvih vedeta u napadu topio prednost.

Uvukli su se Jezeraši pod kožu domaćinu, uporno pogađali sa linije penala, dok napad Denvera nije funkcionisao dok je Nikola bio van ritma. Probudio se i Ostin Rivs i sa dve trojke uveo susret u dramatičnu završnicu. Niotkuda. Džejms je potom preuzeo odgovornost, rešen da se dočepa senzacionalnog preokreta, ali Jokić i drugovi su pravovremeno reagovali. Eron Gordon je odigrao bitnu ulogu u završnici, uhvatio par bitnih skokova, odlično istrčao jednu kontru i krunisao je efektnim zakucavanjem, a na drugoj strani je umor, čini se, stigao i prve zvezde gostujućeg sastava Dejvisa i Džejmsa. Lebron je promašio i izjednačenje, a onda je kao pravi lider Nikola Jokić stavio tačku. Iznudio je dva faula zaredom, pogodio četiri penala i otklonio sve dileme - Denver je poveo u finalu Zapada.

Sledeći susret je na programu u četvratak na petak od 02.30 posle ponoći, a Denver je ponovo domaćin.

NBA PLEJ-OF - 1. MEČ FINALA ZAPADA

Sreda

Denver - LA Lejkers 132:126

/Jokić 34 - Dejvis 40/



tagovi

Denver NagetsNikola JokićLos Anđeles LejkersEntoni DejvisLebron DžejmsDžamal Mari

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara