Valter Tavares (©Star Sport)
Valter Tavares (©Star Sport)

Još malo o Realovom porazu u Klasiku: Bez Deka i Poarjea nema čvrstine, Barsa našla način da iscrpi Tavaresa

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.04.23. | 13:51

Čus Mateo se nada da će Ljulj i Vilijams Gos uskoro moći da pruže igre u gornjoj polovini mogućnosti, a zabrinuto gleda ka dvojici bitnih igrača za unutrašnju igru

Na momente neizvestan Klasiko pretvorio se u ubedljiv trijumf Barselone pred svojom publikom, što je samo produbilo osećaj da je Real Madrid u sve ozbiljnijim problemima. Plej-of ACB lige se bliži, četvrtfinale Evrolige sa Partizan Mozzart Betom je iza ugla, a Blankosi ovih dana ne izgledaju kao tim spreman da napadne dva najvažnija pehara.

Real Madrid sve više postaje žrtva skraćene rotacije, a protiv Barselone možda nisu toliko nedostajali kreatori, koliko dvojica igrača bitnih za skok i čvrstinu – Gabrijel Dek i Vensan Poarje.

Izabrane vesti

Čus Mateo je ostao nedorečen po pitanju tipa povrede argentinskog krila, mada je otkrio da mu se u danu odigravanja Klasika stanje pogoršalo, iako je na prvi momenat delovalo bezazleno. Sa Poarjeom je stanje mnogo jasnije – on je početkom meseca imao operaciju slepog creva zbog akutnih problema i nije mogao da pomogne ekipi u prethodnih nekoliko utakmica. Struka kaže da je oporavak od zahvata na slepom crevu obično između nedelju do tri sedmice, ali kada je u pitanju povratak sportskim aktivnostima, ne preporučuje se bez četiri do šest sedmica oporavka. Sada jedino lekarski tim Blankosa zna koliko je bila ozbiljna operacija, odnosno da li zahteva toliki oporavak. Jer, ako se ispostavi da treba, mogao bi da propusti kompletnu četvrtfinalnu seriju sa Partizan Mozzart Betom. U Realu su i te kako svesni koliki bi to bio problem u ovom trenutku sezone.

“Moramo da energetski oporavimo neke igrače“, poručio je Mateo posle meča i priznao:

“Nedostaje nam čvrstine. Unutra smo trenutno previše mekani i jako loše kontrolišemo skok. Moramo da se organizujemo bolje sa igračima koje imamo, kako bismo popunili rupe. Dekova povreda nas je baš zabolela. Sada treba da pronađemo način da se oporavimo“.

Priznaje i trener Real Madrida da je tim bio u igri tokom prvog poluvremena, ali da je bolja kontrola skoka domaćina rešila pobednika. Barselona je na kraju imala čak 16 ofannzivnih skokova, duplo više od gostiju iz Madrida, kao i ukupno 17 uhvaćenih lopti više (42-25)!

Razlika u ovom segmentu počela je da utiče na igru već od druge četvrtine. Barsa je prvo nadskočila protivnika u tom delu utakmice sa 10-3, dok je u trećem periodu bilo 15-7 za ekipu Šarunasa Jasikevičijusa što je, posebno uz veći broj sekundarnih napada, dovelo do toga da razlika bude suviše velika za ovaj tim utakmice. To je, uostalom, taj fizički aspekt koji je nedostajao Realu sa odsustvom Poarjea i Deka.

“Uspeli smo i pored svega da se vratimo u utakmicu, bili na samo četiri razlike. Mnogo su na nas uticale pete lične greške Marija Hezonje i Valtera Tavaresa. Naravno, to uvek može da se dogodi na utakmici. Barsa je svakako fizički bila bolja od nas. Primetili smo koliko je taj fizički aspekt uticao na utakmicu“, priča Mateo i dodaje:

“Kada smo počeli da gubimo visoke ljude, Barsa je potpuno preuzela kontrolu utakmice. Dozvolili smo im previše poena iz sekundarnih napada. To ne smeš da dozvoliš protivniku kakav je Barselona. Svaka ničija lopta je na kraju bila njihova“.

Real je najviše patio kada Edi Tavares nije bio na parketu. Nije realno da jedan od najviših igrača u svetu košarke igra svih 40 minuta i Čus Mateo je morao da vodi računa o njegovoj potrošnji, pogotovo jer se nedavno vratio iz povrede. Čak i kada je bio na parketu, gorostas sa Zelenortskih Ostrva nije mogao da “diše“ od pritiska koji je na njega vršio najviše Jan Veseli, dok su kroz rotaciju Sertač Šanli i Džejms Nađi dodatno “gušili“ ponajboljeg igrača Real Madrida. Tavares je poslednjih nekoliko sedmica sve više opterećen minutima koje igrač te konstitucije jednostavno ne sme da ima u kontinuitetu, a kada protivnik ima tu širinu da rotira više čuvara na jednom igraču, logično je da će umor doći brže.

Statistika takođe ne ide u prilog Real Madridu. U poslednjih 13 utakmica čak sedam puta Blankosi su primali 90+ poena, što govori u prilog nedostatku defanzivne čvrstine, dok navijače brine i činjenica da je Real kao gost ove sezone dobio jedino Fenerbahče, Monako i Olimpiju Milano.

Uz postojeće probleme sa kreacijom zbog izostanaka Serhija Ljulja i Najdžela Vilijams Gosa koji su u sedmici za nama počeli da treniraju sa ekipom, jasno je sa koliko se toga suočava Čus Mateo. Prilagođavanje igre plejmejkeru koji to nije (čitaj: Adam Hanga), praćena slabom formom Ćaća Rodrigeza, tera Real Madrid ka tome da konstantno traži pojedinačna rešenja gde se Džanan Musa i Mario Hezonja odlično snalaze, ali to nije garancija uspeha.

Problema ima u Realu, ali to nikako ne sme da opusti crno-bele, uprkos činjenici da ih sa klupe vodi mastermajnd Željko Obradović koji je dobio 20 od 21 serije!


tagovi

KK Real MadridČus MateoValter TavaresVensan PoarijeGabrijel DekEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara