Pi Džej Doužer i Bruno Kaboklo (©MN Press)
Pi Džej Doužer i Bruno Kaboklo (©MN Press)

Kad je Partizan pravi, tu spasa nema! Doužerova lepota poteza, Naneli i Kaboklo kao zapete puške

Vreme čitanja: 6min | sub. 16.12.23. | 22:51

Osma pobeda u nizu za Parni valjak pred dva teška evropska gostovanja, Budućnost se držala na mahove

Jedan od hladnijih decembarskih dana, iako bez padavina i temperaturom verovatno iznad proseka sa aspekta meteoroloških prilika , nije ugasio žar koji gori svaki put kada igra Partizan. Beogradska arena je i ove subote bila dobro popunjena zbog šampiona Jadranske lige. Bezmalo 13.500 gledalaca ispunilo je tribine dvorane na Novom Beogradu, ne samo zato što je na drugoj strani parketa bio istorijski rival Budućnost, već i zato što ekipu Željka Obradovića posle dobijenog jadranskog derbija čekaju pripreme za duplo kolo u Španiji. Bila je to izuzetna prilika da se igračima pruži jaka podrška i poželi sreća pred važna gostovanja Valensiji i aktuelnom evropskom prvaku Real Madridu.

Očekivano, ne i uz blagu trzavicu na početku, Partizan Mozzart Bet je rutinski dobio Budućnost, tako da od derbija koji se najavljivao na papiru suštinski nismo videli mnogo. Tačnije, ne onoliko koliko bi se možda u nekim drugim okolnostima očekivalo - 96:83 (21:28, 29:13, 28:23, 18:19).

Izabrane vesti

Dobra vest je da se u takmičarski sastav potpuno vratio Ognjen Jaramaz. Zaigrao je u startnoj petorci, ali se vidi da će mu biti potrebno malo vremena da uhvati pravi ritam, u kojem se nalaze njegovi saigrači. Loša vest je da Alena Smailagića u nastavku nije bilo ni na klupi, mada ne bi trebalo da bude ništa ozbiljno, već je njegov ostanak u svlačionici bio više preventivan, kako bi se odmorio za ono što predstoji.

Osetili su se na početku utakmice tragovi puta u Kaunas, naporne utakmice i efikasne pobede nad Žalgirisom, što se u uvodnim minutima utakmice prenelo na rezultat, ponajviše na odbranu koja nije bila u ravni sa energijom košarkaša Budućnosti. Opet, nije bilo razloga za preveliku brigu.

Džejms Naneli (©MN Press)Džejms Naneli (©MN Press)

Budućnost jeste krenula bolje, najviše zato što je Brendon Pol u meč ušao sa idejom da brzo zatrpa koš i tako malo uzdrma protivnika. Ubacio je četiri trojke bez promašaja i gostima doneo osetnih 25:14, što je i Željka Obradovića nateralo da malo promeni koncepciju petorke i da relativno rano potroši prvi tajm-aut. Jak uticaj na izgled Partizana na parketu imala su i dva brza faula kapitena Pantera, što je ekipu dodatno izbacilo iz balansa. Dok je Pol cepao mrežicu, oko sebe je imao pomoć Joana Makundua, odnosno Marvina Džonsa i Vladimira Mihailovića na skoku, te Mekinlija Rajta koji je dodavao gas u odbrani.

Nije Željko bio zadovoljan činjenicom da niko ne uspeva da isprati Kabokla koji je i ovaj susret počeo na visokoj nozi i praktično jedini držao Partizan Mozzart Bet u igri, odnosno da Budućnost već u ranoj fazi susreta ne ode predaleko. Ipak, svima u dvorani bilo je jasno da crnogorski šampion živi najviše od Polovih dalekometnih hitaca i da će sve doći na svoje čim se odbrana zategne i dovede u red.

Baš je tako i bilo. Već do kraja prve deonice Partizan Mozzart Bet je uspeo da se spusti na jednocifren zaostatak posle trojke Danila Anđušića i nekoliko dobrih reakcija koje su dovede do toga da gosti izgube posed, a zatim se na tim iz Podgorice sručio crno-beli tornado! Umesto visoke petorke s početka susreta, Obradović je nastavak duela započeo sa Doužerom, Nanelijem, Anđušićem, Ponitkom i Smailagićem. Uz kasnije korekcije, kada su se na parket vratili Panter i Kaboklo, Parni valjak je konačno upalio motore i krenuo da ravna sebi put ka pobedi!

Držala se Budućnost još minut i kusur, minijatura Jogija Ferela je malo digla samopouzdanje tima, ali onda je usledio potop. Crno-beli su za četiri i po minuta serijom 19:3 potpuno okrenuli utakmicu u svoju korist, a glavnu ulogu u drastično usponu imao je Džejms Naneli. Čovek ritma i neverovatnog osećaja da podigne sve u Areni i pogotovo ekipi trojkom u pravom trenutku ubacio je tokom pomenutog niza osam poena, uključujući i dve trojke zbog kojih je Andrej Žakelj u neverici odmahivao rukama kraj aut-linije, dok su sve svi u crno-belom lepo zabavljali i uživali u predstavi! Svih svojih 10 poena ubacio je u drugoj četvrtini kada je izrežirao vođstvo koje Partizan Mozzart Bet više nije ispuštao do kraja.

Kevin Panter (©MN Press)Kevin Panter (©MN Press)

Nije mogao Partizanov uzlet ka preokretu i kasnijoj pobedi da prođe bez uticaja Kevina Pantera. Izbacila su ga dva rana faula iz takta, ali onda kada se vratio na teren u drugoj četvrtini, pretvorio se u mašinu za štancanje poena. Bio je u svojoj zoni, namerno tražio situacije da poentira preko viših od sebe, da na sebi svojstven način iz driblinga nađe tu tačku na terenu sa koje će da se digne u nezaustavljiv šut iz kojeg naravno sledi trojka! Nije ubacio večeras mnogo, tek sedam poena, ali biće on pravi kada Partizanu to bude najpotrebnije.

Vide se u momku iz Bronksa potezi sa basketa i hladnokrvnost kakvu imaju samo asovi najvišeg ranga, ali lepota poteza ipak pripada Pi Džej Doužera. Ponekad gotovo da nemate utisak da je tu, a on ispod rada završava ogroman posao! Prednja promena o kojoj maštaju mnogi, prvi korak i šut sa poludistance do ludila su dovodili košarkaše Budućnosti, a on je držao isti ritam, isti intenzitet u svakom intervalu kada je bio u petorci i činio da se igrači u beloj opremi osećaju potpuno bespomoćno. Na kraju njegovih 17 poena, pet asistencija i četiri skoka, skoro sa pola gasa.

O uticaju Bruna Kabokla na igru Partizana pisali smo nakon prošle duple sedmice i to više nije ni čuvena faza "medenog meseca" kada sve polazi od ruke, već jednostavno potvrda klase kakva je ekipi nedostajala u prvih nekoliko nedelja sezone. Iako vam se čini da je u nekim momentima možda čak i nezainteresovan, on je jednostavno takav i u svakom trenutku je spreman da uradi sve što se od njega očekuje - da ubaci tri trojke bez greške i nastavi da drži nestvarno visok procenat realizacije sa distance, da pokupi skok ili da zakuca na dodavanja svojih bekova. Ponovo je Brazilac bio najefikasniji sa 21 poenom (7/9 iz igre, 3/3 za tri), tri skoka, te po jedna asistencija, ukradena i blokirana lopta. Indeks korisnosti 24. Zek Ledej je rutinski ubacio 12 poena, dok su na drugoj strani isti učinak imali Makundu i Džons, a 16 poena Pol, jedan više Ferel.

Od Ferela, do Ferela, odnosno do prvih poena Budućnosti posle gotovo pet minuta posta, Partizan Mozzart Bet je napravio sebi izuzetnu situaciju i priliku da u trećoj četvrtini dokrajči protivnika i onda poslednji deo utakmice odigra za sebe, za mir, za pobedu i izbalansiranu minutažu uoči petodnevnog puta po Španiji... Prvo Valensija u utorak od 21 čas, onda i Real dva dana kasnije od 20.45. Dva ozbiljna takmaca.

PARTIZAN MOZZART BET – BUDUĆNOST 96:83

/21:28, 29:13, 26:23, 18:19/

Dvorana: Arena

Gledalaca: 13.314

Sudije: Petek, Majkić, Radojković

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević 10, Ledej 12, Drezgić, Koprivica 2, Panter 7, Smailagić, Jaramaz 5, Naneli 10, Anđušić 7, Dožer 17, Ponitka 5, Kaboklo 21.

BUDUĆNOST: Mihailović 8, Ilić, Ros, Slavković 5, Makundu 12, Ferel 17, Džons 12, Jagodić Kuridža 2, Vilijams 1, Rajt 6, Popović 4, Pol 16.

ABA LIGA – 12. KOLO:

Petak

FMP – Zadar 77:92

/Subotić 16 – Božić 28/

Subota

Cedevita - Krka 91:79

/Marković 23 - Kazins 17/

Igokea - Cibona 87:91

/Milosavljević 22 - Mustapić 22/

Borac - Mornar 79:71

/Frenklin 16 - Voters 18/

Partizan Mozzart Bet - Budućnost 96:83

/Kaboklo 21 - Pol 16/

Nedelja

17.00 (6,00) SC Derbi (20,00) Crvena zvezda (1,15)

Ponedeljak

18.00 (2,30) Split (14,5) Mega (1,70)



tagovi

Jogi FerelBrendon PolKK Budućnost PodgoricaPartizan Mozzart BetKK PartizanDžejms NaneliKevin PanterPi Džej DoužerBruno Kaboklo

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara