Kad puška zakoči

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.12.18. | 10:45

Bez šuta ne mogu da se dobiju ni slabije ekipe od Cedevite

Ne postoji gora stvar nego da vam zakoči puška na bojnom polju. Smrt je gotovo izvesna. U košarkaškom smislu, šut je vaš arsenal. Ako ga nemate, vama su ruke prazne. Partizana je upravo to izdalo sinoć protiv Cedevite u meču koji je delovao kao bitka u pojedinim momentima.

Trener Andrea Trinkijeri je posle utakmice izašao na konferenciju za medije i u svom stilu na jednom listu papira napisao šta misli daje prelomilo utakmicu. Podigao je papir i okrenuo ga ka novinarima. Tamo su pisali procenti šuta sa linije slobodnih bacanja, kao i za tri poena. Partizan je sinoć imao više napada od Cedevite, ali su se lopte mnogo odbijale od obruča.

Izabrane vesti

Nije Partizan imao igrača kao što je na primer Džejkob Pulen da šutira za tri poena 5/9 i da pogađa slobodna bacanja bez greške.

Kada se pogleda rezultat, on kaže da je zagrebački tim dobio s pet poena prednosti (76:71). Kod tako malih razlika oko odmah ide na procente slobodnih bacanja, a stanje kod Partizana u toj koloni je bilo vrlo slabo - 13/12 ili 61,9%.

To jeste stvar koncentracije, ali “fora” je u tome što sve prethodno navedeno ne može da se podvede samo pod loš dan, već pod to što crno-beli u glavi nisu bili skroz spremni da igraju utakmicu. Kao i da generalno imaju problem u tom segementu jer i protiv Turk Telekoma nisu blistali sa 58,8% pogođenih šuteva sa linije za slobodna bacanja.
"Nekada to ovako izgleda. Ne mogu da kažem da nam je bio loš dan, već nismo bili spremni da igramo. Ovo je samo koncentracija. Zato smo odigrali ovako katastrofalnu utakmicu. Mogli smo da igramo deset dana…”, rekao je Trinkijeri posle meča i jasno ukazao na problem.

To nije jedini problem. On postoji u organizaciji igre i načinom na koji se grade napadi. Previše je tu soliranja, pokušaja da se uđe u reket pa da se baci povratni pas a može da se ide na koš, šuteva preko ruke iz neizgrađenih pozicija…

Partizan se sinoć mnogo oslanjao na šut spolja. Ispalio je čak 32 trojke, a od toga je pogodio samo šest šuteva. Procenat šuta za tri poena bio je mizernih 18,8% (6/32). Protiv Turk Telekoma je bio na 36% pa je i zbog toga, ali i dosta bolje odbrane, Partizan uspeo da izađe kao pobednik, za razliku od duela protiv Cedevite.

Mada, ne može nikako da se kaže da je Partizan bio nadigran, nije Cedevita odigrala ništa posebno. Male su tu stvari odlučivale.

Ali može da se kaže da je Cedevita imala trojicu dobrih, iskusnih stranaca koji su napravili razliku - Pulena, Kobsa i Murića. Pulen je davao trojke kada je bilo najvažnije, a Partizan je imao Pejdža koji je odigrao jednu od najlošijih utakmica do sada. Promašio je sve bitne šuteve, uključujući i ona slobodna bacanja posle nesportske, pa kasnije i trojku i polaganje u prelomnim momentima. Pejdž jeste projekat crno-belih, ima potencijal, sa njim mora da se bude strpljiv, dobro je što ima petlju da preuzme odgovornost, ima tu materijala, ali mora da krene da pogađa češće. Ili bar da ne maši kada to ne sme da se dogodi, već da tada saigračima kreira dobru situaciju.

Rade Zagorac je imao šut iz igre 3/12. Pejdž 4/15. Novica Veličković 6/13. Aleksej Nikolić 0/4, Stefan Janković 0/3, Bondža Si 3/7… Dovoljno je videti samo ove cifre i zaključak se sam nameće.

Ono što igračima Partizana ne može da se zameri je činjenica da su se borili, izgarali na parketu, bacali se, dali su sve od sebe pred punim Pionirom koji je zaličio na nekadašnje evroligaške okršaje, ne računajući onaj prekid pred kraj meča. Borbena gotovost je bila tu. I to je osnovna razlika između ovog Partizana i crno-belih od pre tri meseca.

Cedevita je duel dobila uz pomoć momka koji je nedavno stigao u tim. Edo Murić je bio možda i tačka prelomna ove utakmice. Navijači su ga dočekali aplauzima i pesmom kao nekoga ko je već nosio crno-beli dres, a ispratili sporadičnim zvižducima verovatno ne toliko zbog učinka, već zbog proslave nekih pogodaka.

Da je Murić bio u dresu Partizana i da je pogodio onih par šuteva, kao i trojku na kraju meča, Partizan bi izašao kao pobednik. Otprilike je tolika razlika bila.
"Bili smo spremni, treneri su nas pripremili na to odakle preti najveća opasnost. Rizikovali smo malo trojke jer smo malo ´manji´. Imali smo problema pod košem, ali nešto moraš u životu da rizikuješ da bi nešto dobio. Danas smo dobili, hvala Bogu. Momci su stvarno sjajni i nisam očekivao da ću se tako brzo uklopiti", rekao je Murić posle utakmice u kojoj je dao 13 poena uz šut za tri poena 3/6.

Partizanu sada preostaje da zbije redove posle ovog poraza, da se mentalno spremi za gostovanje Olimpiji u Ljubljani što će biti pravi ispit za Trinkijerija i njegove pulene. TOP 16 faza Evrokupa je obezbeđena i to je priličan uspeh. ABA liga je prioritet, a tu već sada na 10 kola do kraja nema mnogo mesta za greške.

Sledi period u kom crno-beli moraju da pokažu da su "pravi".

Foto: Printskrin


tagovi

Andrea TrinkijeriRade ZagoracMarkus Pejdž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara