Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Kako je poraz od Dalasa promenio istoriju Denvera zahvaljujući Jokiću

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.02.21. | 21:30

"Od tog trenutka sve se promenilo"

Trener Denvera Majk Meloun je pred večerašnje gostovanje u Atlanti (01.30) iskoristio priliku da po ko zna koji put ove sezone kaže koju i o Nikoli Jokiću. Srbin puni naslovnice svojim vanserijskim izdanjima i nastavlja da piše istoriju franšize iz Kolorada, ali i NBA lige. Iako je "preko bare" otišao sa epitetom najkorisnijeg igrača ABA lige, malo ko je mogao da očekuje da će 41. pik sa drafta za nešto manje od šest godina izrasti u jednog od najboljih igrača na svetu. To ne krije ni njegov trener, ali ističe da je Jokić naporni radom itekako zaslužio da ga čitav košarkaški svet kuje u zvezde.

Nagetsi možda ne igraju sjajnu sezonu, ali za to je najmanji krivac Nikola Jokić. Srpski košarkaš je jedan od glavnih kandidata za MVP titulu, a kao nagrada za fantastična izdanja stiglo je i mesto u Ol-star petorci zapadne konferencije. U tekućoj takmičarskog godini 25-godišnji centar oborio je rekord karijere (50 poena), igrač je sa najviše dabl-dabl učinaka u sezoni (26), dok je sa sedam tripl-dablova korak iza lidera lige Rasela Vestbruka.

Izabrane vesti

Beleži 27 poena u proseku (osmi u ligi), 11,2 skokova po meču (osmi u ligi), kao i 8,6 asistencija (peti u ligi), dok je prema rejtingu efikasnosti (PER) tik iza Džoela Embida (32,33 - 31,62).

Kada je stigao u NBA morao je najpre da se pobrine za svoju fizičku spremu. Meloun priznaje da posle nastupa u Letnjoj ligi niko nije mogao da očekuje ovakav uspon popularnog Džokera.

"Pričao sam toliko puta o ovome, ali je potpuno istinito. Nijednom nisam pomislio, kao ni ostali u Denveru, a verujem ni u ostatku lige da ispred sebe imamo budućeg MVP kandidata. Nema šanse. Ipak, odmah posle Letnje lige izgubio je 15 kilograma, promenio je ishranu i imao jako dobru prvu sezonu sa klupe i za to mu skidam kapu".

Prisetio se i druge Nikoline sezone, u kojoj je srpski centar često delio parket sa Jusufom Nurkićem. Igrao je na poziciji krilnog centra u petorci, pa je frustriran zbog takve situacije sa suzama u očima došao u Melounovu kancelariju. Tražio je da mečeve počinje sa klupe. Ubrzo je i trener Denvera shvatio kakav biser ima u svojim redovima. Smer Nagetsa naglo je promenjen, kada je Jokić stavljen na prirodnu poziciju. Sve je počelo posle utakmice sa Dalasom. Tog 12. decembra 2016. godine, srpski košarkaš je u porazu ostvario učinak od 27 poena i 11 skokova.

"Pomenuli ste tu drugu sezonu, kada je počinjao u petorci sa Nurkićem. Nikada neću zaboraviti, došao je u moju kancelariju sa suzama u očima. Bio je frustriran. Zamolio me je da ga vratim na klupu. Jedan od većih trenutaka u našoj istoriji i u šest godina od kako smo zajedno je bio kada smo izgubili od Dalasa i u njemu dobili ključnu figuru i najvažnijeg igrača u napadu. Od tog trenutka sve se promenilo".

Nešto preko četiri godine kasnije, Nikola Jokić je jedan od najboljih igrača na svetu.

"Naporan rad se isplati. Ne mogu biti srećniji zbog Nikole".

NBA

Nedelja

Nju Orleans - Boston (u toku)

Ponedeljak

01.00: (2,30) Klivlend (12,5) Oklahoma (1,75)

01.00: (1,65) Njujork (13,0) Minesota (2,50)

01.00: (1,75) Orlando (12,5) Detroit (2,30)

01.00: (2,50) Toronto (13,0) Filadelfija (1,65)

01.30: (2,50) Atlanta (13,0) Denver (1,65)

02.00: (1,40) LA Klipers (14,0) Bruklin (3,35)

03.00: (1,27) Milvoki (15,0) Sakramento (4,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Nikola JokićMajk MelounDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara