Janis Sferopulos (Foto: Starsport)
Janis Sferopulos (Foto: Starsport)

Kako spremiti derbi za četiri dana?

Vreme čitanja: 5min | uto. 24.10.23. | 14:31

Veliki izazov pred Janisom Sferopulosom uoči dva večita derbija u prvoj nedelji na klupi Crvene zvezde

Era Janisa Sferopulosa i zvanično je započela pobedom protiv FMP-a u ABA ligi, ali svima u klubu jasno je da se iz te utakmice veliki zaključci ne mogu izvoditi. Pitanje je mogu li i na osnovu druge, jer iako Sferopulosa u četvrtak (18.30) očekuje i evroligaški debi na klupi crveno-belih, ni manje ni više nego protiv Partizana, činjenica je da će Grk biti u nezavidnom položaju. Niko ne voli da jednu od važnijih utakmica u sezoni igra posle samo četiri dana treninga.

Nisu crveno-beli briljirali ni protiv FMP-a, nije bilo ni realno očekivati neki značajan zaokret posle samo jednog treninga sa novim šefom, ali mogli su da se primete neki detalji u igri srpskog šampiona koji ukazuju u kom smeru Grk želi da ide.

Izabrane vesti

Samim pogledom na statistiku lako se zaključuje da će Sferopulos insistirati na timskoj igri i dobrom protoku lopte. Na strpljivom traženju rešenja u pozicionim napadima. Jer upisala je Zvezda 31 asistenciju, najviše ove sezone. A za više od polovine završnih dodavanja zasluge idu plejmejkerskom tandemu Šabaz Nejpir i Miloš Teodosić (18), dok je još pet dodao Jago Dos Santos. Svestan je grčki stručnjak kvaliteta koje poseduju pomenuti igrači u organizaciji igre i utisak je da će to pokušati maksimalno da iskoristi.

------

Igraj Prognozzer i pojuri 100.000 dinara BEZ ULOGA

------

Iako je uzorak samo jedna utakmica, primetna je razlika u pristupu kod Teodosića i Nejpira. Uzeli su značajno manje šuteva za tri poena nego na prethodnim mečevima. Skupa sedam: Teodosić 1/4, Nejpir 1/3. Srpski košarkaš je manje pokušaja sa distance imao samo u susretima sa Asvelom (1/3) i Igokeom (0/2), dok je protiv Žalgirisa, Monaka, Virtusa i Borca samo on uzeo po sedam hitaca. Nejpir je protiv Asvela šutirao 5/8, u Kaunasu 1/5, protiv Kneževa 1/7, a u Bolonji čak 3/10. Na debiju u ABA ligi je zabeležio tri trojke iz pet pokušaja, a protiv Borca je bio na 4/8.

Dakle, nije teško zaključiti da su organizatori igre na prvoj Sferopulosovoj utakmici gledali najpre kako da razigraju saigrače i smanjili broj individualnih rešavanja napada, pre svega kroz šut. Reklo bi se da grčki strateg ne želi da igra njegovog tima, ali i rezultati, zavise od njihovog šuterskog raspoloženja, što se posebno odrazilo na ishode mečeva protiv Monaka i Virtusa (Šabaz popravio utisak u drugom poluvremenu u Bolonji, ali i na kraju uzeo čak 19 šuteva iz igre).

Takođe, utisak je da je ideja novog trenera u Železniku bila da testira, ali i ojača konekciju između spoljne i unutrašnje linije koliko je moguće. Teodosić je od 10 asistencija, šest podelio centrima i krilnim centrima, a Nejpir čak sedam od osam. Najviše su profitirali Majk Tobi i Luka Mitrović, koje su pomenuti plejmejkeri spojili po četiri puta sa poenima.

Za razliku od početka sezone pod Ivanovićevim vođstvom, veću ulogu bi na protivničkoj polovini mogle da dobiju "četvorke". Na tom mestu je Sferopulos u Železniku najviše koristio Dejana Davidovca i Dalibora Ilića, a obojica su meč okonačala sa po 10 poena (Teodosić je bio najefikasniji sa 11). Svi Ilićevi poeni bili su posle dodavanja plejmejkera (po dva puta Nejpir i Jago, jednom Teodosić). Bio bi i najefikasniji akter susreta da je bio precizniji sa linije penala (3/6).

Veća upotreba četvorki mogla bi da bude i prvi korak u pripremi evroligaškog derbija, kako bi igrači sa pozicije krilnog centra više opteretili jednog od ključnih košarkaša Partizana - Zeka Ledeja. Amerikanac je pravio velike probleme crveno-belima prošle sezone, a jasno je i da od njegovog izdanja i učinka mnogo toga zavisi u redovima crno-belih, što se jasno vidi i na startu nove takmičarske godine.

U svakom slučaju, nije Sferopulos mogao mnogo toga da promeni za jedan trening i jednu utakmicu, ali se primećuju obrisi njegove filozofije. Takođe, čini se da što pre želi da uspostavi stabilnije rotacije i održi koncepciju petorke sa jasnim ulogama, kako bi igrači počeli što pre da se navikavaju na zadatke u, čini se, nešto rigidnijem i preciznije definisanom napadačkom sistemu. Njegov prethodnik je često kombinovao, tražio petorku koja može da iznese utakmicu, prilagođavao se protivniku, ali i pokušavao i da testira igrače na početku sezone, što je dovelo i do nepovoljnih ishoda u tri uzastopna susreta.

Ostaju Sferopulosu još dva dana za pripremu veoma važnog duela sa večitim rivalom, koji takođe posle četiri runde ima učinak 1-3 u Evroligi. Nema mnogo vremena za drastične promene, rekao je i sam da ne želi da „zatrpava“ igrače prevelikim brojem novih informacija, ali da će detalj po detalj pokušavati da uspostavi svoje principe.

Protiv FMP-a je bilo prostora za eksperimentisanje, to se na kraju odrazilo na izdanje ekipe na terenu, ne i na krajnji rezultat, ali je zato jasno da će protiv Partizana fokus biti na pronalaženju načina da se dođe do pobede, kako bi se popravila situacija u elitnom takmičenju i što pre dodatno podiglo samopouzdanje ekipi. Nema vremena za čekanje. Već narednog ponedeljka, na programu je derbi i u ABA ligi. Najmanje jednako važan, ako ne i važniji, s ozbirom na to da je od izuzetnog značaja ko će imati prednost u međusobnim okršajima kada dođe plej-of, iako su crveno-beli već u prednosti jer je ekipa Željka Obradovića korak iza u regionalnom prvenstvu, posle iznenađujućeg poraza od Mege.

Ipak, Janis Sferopulos je znao u šta se upušta i da ga već na startu mandata čekaju veliki izazovi.

"To je hrabrost. Da sam se bojao, ostao bih kod kuće", rekao je kroz osmeh grčki strateg na prvoj konferenciji za medije pred srpskim novinarima.



tagovi

KK Crvena zvezdaJanis SferopulosMiloš TeodosićŠabaz NejpirJago dos SantosDejan DavidovacDalibor Ilić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara