Kako su Lejkersi zaustavili Jokića?

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.09.20. | 10:07

Trener Jezerdžija Frenk Vogel je opteretio srpskog reprezentativca ličnim greškama i nije mu dozvolio da razigra saigrače

Los Anđeles Lejkersi su sigurnom pobedom otvorili finale Zapadne konferencije u NBA ligi. Posle prve četvrtine Denver se držao u igri, rezultat je bio 38:36 za Nagetse, ali je onda krenula lavina Lejkersa koja je trajala praktično do kraja utakmice. Na kraju je rezultat bio 126:114, a razlika je mogla da bude i veća da pri kraju utakmice tim iz Los Anđelesa nije ubacio u manju brzinu i dopustio Denveru da smanji rezultat.

Lejkerse su do pobede vodili Entoni Dejvis (37 koševa, 10 skokova, 4 asistencije), Lebron Džejms nije bio previše efikasan (15 koševa), ali je imao 12 asistencija i šest skokova, ali najvažnija stvar za pobedu njegovog tima je odbrana, posebno na Nikoli Jokiću. Srpski reprezentativac je utakmicu završio s 21 košem uz šest skokova i dve asistencije, ali igrao je samo 25 minuta i to zbog problema s ličnim greškama. U ovoj prvoj utakmici smo već mogli videti kako će Lejkersi braniti Somborca u nastavku ove serije.

Izabrane vesti

Ono šta je trener Lejkerse Frenk Vogel najavio uoči serije je i napravio - u startnu postavu je vratio Džavala Mekgija koji je od početka bio zadužen za čuvanje Jokića. Srpski košarkaš je jako agresivno krenuo u utakmicu, prvih nekoliko napada je direktno napadao Mekgija i pokazao da se ne boji takvog sudara. Jokić je stvarno izgledao jako dobro u tih prvih 12 minuta igre šta se napada tiče - postigao je 11 koševa, imao nekoliko skokova, a jedine dve asistencije u utakmici imao je upravo u prvoj četvrtini. Kombinacija njega i Džamala Marija u napadu je izgledala jako dobro, Lejkersi nisu uspeli da naprave nikakvu prednost, a Jokić je uspevao i da izdrži protivničke napade jer je bilo jasno da su igrači Lejkersa odlučili da napadaju preko srpskog košarkaša kako bi ga ubacili u probleme s ličnim greškama. To se uskoro i dogodilo.

Lejkersi su prvu značajniju prednost napravili početkom druge četvrtine kada je Jokić bio na klupi. Trener Majkl Malon ga je brzo vratio u igru, ali Denver se u tom periodu igre našao u crnoj rupi gde nisu imali dobrih ideja u napadu, a u odbrani su pravili previše faulova, a ključni detalj se dogodio kada je Jokić napravio treću ličnu grešku. Bilo je to sedam minuta pre kraja druge četvrtine i Malon je povukao očekivani potez i zaseo Jokića na klupu do kraja poluvremena. I tu je utakmica za Jokića bila završena.

Jokić je početkom treće četvrtine napravio i četvrtu ličnu grešku i odmah je izgubio agresivnost. Počeo je da se čuva novih faulova, a Lejkersi su to znali iskoristiti. Frenk Vogel je u trećoj četvrtini na Jokića postavio Dvajta Hauarda koji se pokazao puno boljim izborom od Mekgija.

 Hauard je agresivno napadao Jokića u fazi napada, koristio odlične asistencije koje su mu stvarali Lebron Džejms i Radžon Rondo, ali dosta važnija je bila činjenica šta je radio u odbrani.

Lejkersi nisu upali u zamku koju su Klipersi pravili pri kraju prošle serije kada su udvajali Jokića šta je on koristio i razigravao saigrače. Hauard je dovoljno fizički snažan i brz da može čuvati Jokića 'jedan na jedan', a srpski košarkaš je zbog problema s ličnim greškama i igrao malo usporenije, opreznije. Lejkersi su tada već kontrolisali rezultat pa su mogli dozvoliti i malo rizika u igri, a odluka Vogela je bila da Hauard igra sam protiv Jokića, odnosno da se spreči da Jokić razigra ostale saigrače. To je dalo rezultata jer smo rekli da Jokić nakon prve četvrtine više nije imao niti jednu asistenciju, a činjenica da su Lejkersi u napadu imali dovoljno raspoloženih igrača donela je timu iz Los Anđelesa sigurnost i mirnoću u prvoj utakmici ove serije.

Jokić na kraju i nije imao loše brojke, a i Džamal Mari je bio solidan (21 koš, 5 asistencija) iako je i on imao problema s ličnim greškama. Činjenica da njih dvojica nisu odigrala punu minutažu prebacila je teret na druge igrače Denvera, a oni na njega nisu dobro odgovorili.

Doduše, Lejkersi su pazili na to da se oni ne razigraju, u tome su uspeli i sasvim zasluženo imaju 1-0 u seriji. Uspeli su da uspore Jokića, u tome su im pomogle lične greške srpskog reprezentativca, ali je i bez njih Vogel dobio odgovor na jedno pitanje - Hauard bolje izgleda u odbrani na Jokiću od Mekgija i možemo očekivati da će se dogoditi promena u startnoj petorci Lejkersa za drugu utakmicu. Doduše, Hauard je imao sreću što je Jokić protiv njega igrao u nižoj brzini, ali očito su lične greške nešto na što će Somborac morati jako da pazi u ovoj seriji. Lejkersi su ekipa koja često napada protivnički reket, igraće agresivno na koš do kraja ove serije, a Lebron Džejms i Entoni Dejvis će uvek izboriti mnogo ličnih grešaka protivničkih igrača.

Jokić je pokazao protiv Klipersa da može biti angažovan u fazi odbrane, ali Lejkersi su potpuno drugi tim i moraće da bude mnogo oprezniji. Jer pokazao je Jokić u prvoj četvrtini da može da igra protiv Lejkersa i napravi im mnogo problema. Međutim, moraće interval da proširi na celu utakmicu. 

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Nikola JokićLebron Džejms

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara