""
""

Kako zaustaviti letonsku zver?

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.09.17. | 12:50

Letonija i Slovenija, dva najprijatnija iznenađenja ovogodišnjeg EP, odmeriće snage u četvrtfinalu

Brojni otkazi (Miloš Teodosić, Nikola Jokić, Janis Adetokumbo, Serhio Ljulj, Nikola Batum, Rudi Gober...) smanjili su kvalitet Evropskog prvenstva, ali u isto vreme otvorili prostor selekcijama koje godinama žive u senci Španije, Srbije, Francuske...

Izabrane vesti

Najveće simpatije prikupili su Finci na čelu sa Laurijem Markanenom, a pored njih, svoje mesto u srcima ljubitelja igre pod obručima pronašli su i Letonci predvođeni Kristapsom Porzingisom. Slovenija je odavno ozbiljan takmac, već dugo ne uspeva da se domogne odličja, međutim, na ovogodišnjem Evrobasketu izabranici Igora Kokoškova deluju spremno da se okite jednom od medalja.

Nažalost, jedna od dve poslednje spomenute reprezentacije sigurno će napustiti Tursku bez postolja, budući da od 20.30 ukrštaju koplja u okviru četvrtfinala.

Kratka klupa predstavlja problem na obe strane. Najveću pažnju privući će duel naturalizovanog Entonija Rendolfa i supertalentovanog Kristapsa Porzingisa. Pokušaće Zmajčeki da rotiraju na Porzingisu u nadi da će se visprena "petica" umoriti, a možda i potvrditi defanzivnu slabost kada su u pitanju faulovi sa kojima kuburi tokom čitavog šampionata. Centra Njujorka će uz Rendolfa pokušati da zaustavi i Gašper Vidmar. Ipak, ukoliko Rendolf ponovi partiju poput one iz osmine finala protiv Ukrajine, kada je bio savršen na obe strane, momci sa Baltika moraće da traže alternativna rešenja.

Tu je pre svega šuterska artiljerija braće Bertans, Davisa i Dairisa, a nikako ne treba izostaviti Janisa Timu, kao ni prekaljenog Janisa Blumsa. Uz naglasak na Porzingisa, Letonci će tražiti otvorene šuteve i eventualno lake poene u tranziciji, pa će biti zanimljivo videti kako će Slovenci izaći na kraj sa protivničkim "run and gun" sistemom.

Slovence će kao i do sada predvoditi tandem Goran Dragić - Luka Dončić, koji će pomoć tražiti u liku Rendolfa, ali i nadati se da će svoje veče imati Jaka Blažič, Klemen Prepelič ili neko treći.

Nezahvalno je prognozirati favorita, mada MOZZART kladionica blagu prednost daje Letoniji sa kvotom 1,90, u odnosu na 2,05 koliko vredi trijumf Slovenije. Nije isključeno da vidimo ni produžetak, pa zašto ne bismo napomenuli da nerešen ishod plaća kvotom 13,5.

Što se tiče prosečnog broja postignutih i primljenih poena situacija je sledeća: Slovenija postiže 87, a prima 73,16, dok je Letonija nešto produktivnija u napadu sa prosekom od 90,66, ali i nešto lošija u odbrani sa 77,33. 

Spuste li Porzingisa na manje od 20 poena i samo jednog od letonskih šutera, minus je vrlo verovatan scenario. Ipak, ko veruje u trijumf izabranika Ajnarsa Bagackisa, slobodno može da proba plus! Jer u suprotnom od polufinala nema ništa.

Četvrtfinalni parovi Evrobasketa:

Utorak:
17.45: (8,50) Nemačka - Španija (1,07)
20.30: (2,20) Slovenija - Letonija (1,90)

Sreda:
17.45: (2,05) Grčka - Rusija (1,90)
20.30: (3,05) Italija - Srbija (1,45)

(FOTO: FIBA)


tagovi

SlovenijaLitvanijakošarkaška reprezentacija SlovenijeKošarkaška reprezentacija LetonijeEvrobasket 2017

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara