Košarkaši Crvene zvezde (©MN press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN press)

Kampaco i drugovi protiv najgore odbrane Evrolige: Zaustaviti Džonsa i Dubljevića

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.03.23. | 10:01

Košarkaši Crvene zvezde u 31. kolu dočekuju Valensiju

U nezavidnoj je poziciji Crvena zvezda kada je borba za mesta među osam najboljih u pitanju. Baskonija je posle trijumfa nad Albom ponovo tri pobede ispred, pa jedino što crveno-belima ostaje je da urade sve što je do njih i nadaju se najboljem. Dok šansa i u teoriji postoji, izvesno je da se neće predati. Prvi zadatak pred izabranicima Duška Ivanovića je na programu od 19.00, kada će u dvorani "Aleksandar Nikolić" ugostiti Valensiju.

Crveno-bele je zadesio veliki peh minulog vikenda. Zbog virusa koji se proširio svlačionicom nisu bili u stanju da izađu na megdan Mornaru u 23. kolu ABA lige, ali situacija se blagovremeno popravila. Trener Duško Ivanović je pred jučerašnji trening istakao da je zdravstveno stanje u ekipi bolje, ali do pred sam početak utakmice se neće znati u kojem sastavu će Zvezda nastupiti.

Izabrane vesti

Dobra vest je i da povreda Luke Vildoze nije ozbiljnije prirode, da je bio na jučerašnjem treningu i da postoji šansa da nastupi i večeras. Jedino je izvesno da timu neće pomoći kapiten Branko Lazić koji je van stroja od utakmice sa Albom krajem februara.

"Treniram već desetak dana, svakog dana ubacujemo nešto novo, pojačavamo... Videćemo, još to nije na nivou da bih trenirao sa ekipom. Nadam se što bržem mogućem povratku", rekao je Lazić.

19.00 (1,50) Crvena zvezda (15,00) Valensija (3,00)

Kako bilo, crveno-bele očekuje duel sa ekipom koju su savladali u prvom delu sezone (77:75). Blistao je tada Filip Petrušev sa 25 poena i devet skokova i postavio rekord evroligaške karijere po broju postignutih poena, ali i indeksu korisnosti (36). Ovoga puta Zvezda je jača i za Fakunda Kampaca.

Po njegovim notama je u minulom kolu svela najbolji napad Evrolige na 63 poena (23 ispod proseka) i sa 74 postignuta stigla do pobede nad Baskonijom. Proigrali su uz Argentinca i Hasan Martin i Ben Bentil, tako da Zvezda u teoriji ima više opcija nego na gostovanju u Fonteti, što bi trebalo dodatno da optereti statistički najslabiju odbranu Evrolige - Valensija prima 85,7 poena u proseku.

Uz sve to, tradicija je takođe na Zvezdinoj strani, pošto ne zna za poraz kod kuće u susretima sa španskim timom. Ugostila ga je u četiri navrata i svaki put slavila, a samo jednom je u osam okršaja sa sastavom iz Fontete i pretrpela poraz (77:91 u januaru 2021. godine).

Kada se podvuče crta, crveno-beli, uz huk sa tribina, ne bi trebalo da imaju problema na protivničkoj polovini. Zato će ključ u obezbeđivanju pozitivnog rezultata biti u odbrani. Najpre na prvom strelcu ekipe Krisu Džonsu. Amerikanac sa jermenskim pasošem, koji je nedavno produžio ugovor sa klubom, u proseku beleži 14,3 poena, a ujedno je i najkorisniji igrač ekipe sa prosečnim indeksom 16,4 (13. u čitavoj EL).

Ognjen Kuzmić i Bojan Dubljević (©Starsport)Ognjen Kuzmić i Bojan Dubljević (©Starsport)

Odmah uz Džonsa, ključna pretnja po koš Zvezde dolazi od Bojana Dubljevića. Crnogorski reprezentativac je od 2012. godine član Valensije i još je jedan od glavnih igrača ekipe. Menjali su se treneri, ali je centar iz Nikšića ostajao i još se za mnogo toga pita u igri tima. Kroz saradnju sa Aleksom Mumbruom u proseku beleži 12,2 poena i 4,9 uhvaćene lopte na 25 evroligaških nastupa. Svesni su u Zvezdi da moraju da mu stanu na put, kao što su to uradili u Fonteti (dva poena, tri skoka).

"Idemo da pobedimo. Da damo sve od sebe, odigramo kao u Valensiji. Najvažnije što smo u Valensiji uradili je to što smo Dubljevića zaustavili. Sigurno da će to ponovo biti jedan od ciljeva", istakao je Ognjen Kuzmić.

Kada je u pitanju plej-of trka, čini se da će predstojeći meč za Crvenu zvezdu i Valensiju biti kao novo finale. Poraz nije opcija, jer najverovatnije isključuje obe ekipe iz borbe za mesta među osam najboljih na tri kola do kraja.

"Veliki izazov na teškom terenu. Znamo da su još bolji kada su kod kuće, kako u napadu tako i u odbrani i svesni smo šta nas čeka. Pokušaće da urade sve što je do njih kako bi se domogli plej-ofa, kao i mi. Videćemo koliko smo defanzivno sposobni da ih zaustavimo, da li možemo da uspostavimo ritam u napadu, pošto nam to predstavlja problem u poslednje vreme. Da vidimo da li možemo da se takmičimo na visokom nivou", rekao je šef struke španskog tima, Aleks Mumbru.

EVROLIGA - 31.kolo

Utorak

Makabi Tel Aviv - Virtus Bolonja 111:80

/Hilijard 16 – Odželeje 16/

Anadolu Efes - Olimpija Milano 89:69

/Larkin 18 - Luvavu Kabaro 19/

Panatinaikos - Bajern Minhen 86:76

/Papajanis 24 - Vajler Beb, Obst 12/

Baskonia - Alba 93:87

/Kocar 23 – Vecel 13/

Partizan Mozzart Bet - Barselona 80:89

/Egzum 24 - Laprovitola 25/

Sreda

18.00 (2,10) Žalgiris (15,00) Monako (1,90)

19.00 (1,50) Crvena zvezda (15,00) Valensija (3,00)

20.00 (1,07) Olimpijakos (25,00) Asvel

20.45 (1,45) Real Madrid (15,00) Fenerbahče (3,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ValensijaDuško IvanovićFakundo KampacoFilip PetruševOgnjen KuzmićBranko LazićKris DžonsBojan Dubljević

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara