Kari Pešić preporodio Barsu!

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.02.18. | 23:29

Baskonija počišćena u četvrtfinalu Kupa kralja

Barselonu više ne razbija olujno more, sada je u mirnijim vodama! Prerano je za donošenje velikih zaključaka i pravih ocena, ali Svetislav Pešić je ekspresno preporodio katalonskog velikana i vratio mu prepoznatljivu energiju i kvalitet! Barselona je uspela da izađe na kraj sa Baskonijom i overi plasman u polufinale Kupa kralja, gde je čeka Gran Kanarija - 94:90 (28:22, 24:25, 22:20, 20:23)

Barsini košarkaši dobili su „boju“ u licu posle još jedne sigurne i stabilne partije, gde je Baskonija bila nadigrana u praktično svim najvažnijim košarkaškim elementima. Nisu to brojke zbog kojih rivali padaju na teme, ali baš te sitnice napravile razliku. Upravo zbog takvih sitnica, pa i mnogo većih stvari Barsa je izgubila sijaset utakmica u ovoj, zasad tmurnoj sezoni. 

Izabrane vesti

Baskonija je vođstvo čvrsto držala tokom uvodnih pet minuta utakmice, ali je Barselona serijom 15:5 preko Tome Ertela i Pjera Oriole u završna četiri minuta okrenula rezultat i prigrabila sigurno vođstvo koje je čuvala praktično do poslednja tri minuta utakmice. Trojkom Rodriga Bobue za 82:82 počela je rezultatska klackalica i penal završnica u kojoj se Barsa snašla bolje. Najveće zasluge idu na račun iskusnog Anta Tomića, čija je mirna ruka u samoj završnici pružila Barsi potrebnu sigurno, dok je ključnu ulogu imao Ertel sa dve izvrsne reakcije u poslednjem minutu utakmice. Prvo je izvukao dva slobodna bacanja posle lošeg faula Luke Vildoze, da bi potom uhvatio važnu loptu nakon promašaja Johanesa Vojtmana, što je završio brzom kontrom i pogocima za velikih četiri poena viška (92:88).

To nije bilo sve, jer je i posle slabog Bobuinog šuta preuzeo odgovornost na sebe, iznudio faul, a onda uz polovičan učinak sa crte praktično potpisao trijumf. Imao je Ertel, doduše, veliku grešku na nešto više od 17 sekundi pre kraja, kada je ispustio čistu loptu kod rezultata 93:90, čime je Baskoniju na trenutak vratio u život. Ali, tim iz Vitorije nije uspeo da skroji smislenu akciju, što se završilo faulom nad Tomićem i njegovim pogocima sa penala.

Ertel je meč završio sa 20 poena (6/9 iz igre), devet asistencije i tri skoka, dok ga je Tomić sjajno ispratio sa 18 poena (7/11 iz igre), uz devet uhvaćenih lopti. Džoker u Pešićevom rukavu bio je Pjer Oriola sa 14 poena (7/10 iz igre). Kod Baskonije briljirao je Tornike Šengelija sa 30 poena i 40 indeksnih poena, Bobua je ubacio 22, a Janis Tima 17 poena. Ipak, to je bilo nedovoljno za pobedu.

Polufinalni okršaj sa Gran Kanarijom zakazan je za subotu od 21.30. 

KUP KRALJA – ČETVRFINALE

Valensija – Tenerife 72:79
/Grin 14 – Abromaitis/

Real Madrid – Unikaha 89:84
/Kampaco 18 – Suarez 17/

Petak:
Gran Kanarija - Fuenlabrada 107:92
/Agilar 18, Balvin 18 - Kruz 20/

Barselona - Baskonija 94:90
/Ertel 20 - Šengelija 30/

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Svetislav PešićAnte TomićToma ErtelTornike Šengelija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara