Majk Džejms (©Star Sport)
Majk Džejms (©Star Sport)

Kaunas više nije mesto gde retki pobeđuju: Džejms u MVP modu podigao Monako

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.12.23. | 21:01

Nije bilo ni lako, ali Kneževi su se provukli

Sudijska ekspertiza pokazala je da ogorčenje u redovima Monaka posle poraza od Beogradu od Partizan Mozzart Beta nije bilo opravdano, ali je Saša Obradović bes francuskog šampiona uspeo kanališe u nešto pozitivno.

Monako nije mogao da pokori Beogradsku arenu, ali je uspeo Žalgirio arenu u Kaunasu koja godinama važi za jedno od onih mesta gde samo “zaslužni“, odnosno retki pobeđuju. Za celu prošlu godinu u Evroligi ekipa Kazisa Maksvitisa dozvolila je samo četiri poraza kod kuće (Barselona, Olimpijakos, Partizan Mozzart Bet, Efes), ove je već posle pet utakmica pretrpela treći neuspeh.

Izabrane vesti

Ne može se reći da je bilo lako, daleko od toga jer su se Kneževi dobro preznojili, ali su nošeni Majkom Džejmsom ipak uspeli da stignu do osme pobede u elitnom takmičenju – 83:79 (23:19, 23:18, 11:22, 26:20).

Potrdilo se još jednom na delu koliko je Majk Džejms važan za Monako i koliko bi ovaj tim patio bez plejmejkera iz Portlanda. Nijanse dele Markusa Haarda, Šejna Larkina, Toka Šengeliju, Ševona Šildsa, Čima Monekea i još neke igrače koji su obeležili dosadašnji tok sezone, ali Majk Džejms je među njima bio dosad možda i najveći faktor kada govorimo o učinku pojedinca na igru tima.

Još jednu fantastičnu rolu odigrao je nekadašnji košarkaš Bruklina, ubacio 25 poena (9/17 iz igre, 3/6 za tri), uz osam skokova i indeks 26! Večerašnjom partijom probio se na treće mesto večne liste strelaca Evrolige sa 4.153 poena, čime je pretekao Huana Karlosa Navara. Sada ispred njega ostaju Nando de Kolo sa 4.363 poena i Vasilis Spanulis koji je i dalje neprikosnoven sa 4.455 poena! Džejms definitivno igra u MVP ritmu i iz utakmice u utakmicu jasno ističe kandidaturu za najveće individualno priznanje.

Monako je zasluženo slavio u Kaunasu, mada je Žalgiris imao svoje šanse da ostvari pozitivan rezultat. Stabilno su igrali košarkaši Monaka u prvom delu utakmice kada su uzeli prednost i od deset poena. Međutim, serijom 11:0 Žalgiris čak uspeo da preokrene rezultat i nakratko bude u prednosti, ali to nije bilo dugog daha. Monako je zadržao potrebnu stabilnost i u prelomnim trenucima četvrte deonice usledila je serija 7:2, Džeron Blosomgejm pogodio je veliku trojku za 74:68 i tu je zaličilo da je utakmica rešena. Nije bilo tako, pošto se Žalgiris borio do poslednjeg daha, ali se Majk Džejms svojski potrudio da pobeda bude spakovana u kofere francuskog šampiona.

Monakovu listu strelaca predvodili su još Blosomgejm sa 13 i Eli Okobo sa 12 poena, dok je Alfa Dijalo uz 11 poena imao pet skokova, četiri asistencije,u jednu ukradenu loptu i šest iznuđenih faulova za indeks 24. Žalgiris je učinkom predvodio Tomas Dimša sa 14 poena, dvocifreni su još bili Rolands Šmic sa dabl-dablom od 13 poena i 11 skokova, te Edgaras Ulanovas i Kinan Evans sa po 10 poena, s tim da je Amerikanac imao sedam dodavanja, četiri skoka, isto toliko izgubljenih, ali i dve ukradene lopte, uz ne baš dobre procente – 3/11 iz igre, 1/6 za tri.


EVROLIGA - 13.KOLO

Četvrtak

Alba - Efes 89:97

/Timan 31 - Larkin 32/

Panatinaikos - Real Madrid 78:90

/Nan 24 - Hezonja 19/

Partizan Mozzart Bet - Olimpija Milano 82:69

/Panter 19 - Šilds 19/

Petak

Žalgiris - Monako 79:83

/Dimša 14 - Džejms 25/

Olimpijakos - Bajern Minhen 77:69

/Piters 14 – Edvards 11/

Barselona - Fenerbahče 89:81

/Ernangomes 21 – Hejs 18/

Baskonija - Crvena zvezda 87:85

/Sedekerskis 18 – Giedraitis 24/

Virtus Bolonja - Makabi Tel Aviv 100:90

/Šengelija 27 – Braun 26/

Asvel - Valensija (U TOKU)



tagovi

Majk DžejmsKK Monakokk ŽalgirisEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara