Bogdan Bogdanović (©FIBA Basketball)
Bogdan Bogdanović (©FIBA Basketball)

Klasa na delu: Srbija nosi 3-0! Šou Bogdana i Jovića uz 11 trojki, Milutinov sila u reketu

Vreme čitanja: 7min | sre. 30.08.23. | 11:48

Prejaki smo za Južni Sudan, vrlo dobra uloga Dobrića u ubedljivom trijmufu, ubacili smo 17 hitaca sa distance

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Da li je povišena doza opreza uoči meča sa Južnim Sudanom bila opravdana ili ne, sada je izlišno pričati jer smo poslednjeg rivala u grupi dobili rutinski! Srbija je izuzetno motivisana i našpanovana izašla pred senzaciju sa afričkog kontinenta i pokazala da je ipak klasa - 115:83 (30:20, 26:19, 27:26, 32:18).

Izabrane vesti

"Srbija je dobra, ali Džinovi sa Nila su neverovatni. Napred Južni Sudan", glasila je poruka na transparentu pristalica Južnog Sudana u blizini srpske klupe. Pitanje je da li su igrači videli šta je pisalo, ali se na delu videlo da je razlika u timskom, pa i pojedinačnom kvalitetu velika. Od početka smo delovali smireno, fokusirano, pre svega u napadu gde smo ponovo imali jake raspoložene strelce, a kada smo i odbranu doveli u optimalno stanje više nije bilo šanse da nas Južni Sudan nadigra u bilo kom elementu... Pa ni u pogocima sa distance, na kojim selektor Rojal Ajvi toliko insistira.

Danas smo videli šou tri čoveka - Bogdan Bogdanović i Nikola Jović raspucali su se i pocepali mrežicu koša Južnog Sudana, dok je Nikola Milutinov podsetio zašto je sila u reketu! Sjajno popodne u Manili imao je srpski šuterski tandem. Kao da su se takmičili ko će više trojki da pogodi. Na kraju je kapiten bio za jednu bolji sa šest (6/9), dok je supertalentovani košarkaš Majamija pogodio jednu trojku manje, s tim da iz igre nije promašio! Obojica su meč završili sa po 23 poena.

Čekalo se ovo od Bogdanovića! Nije ga služio šut prethodnih dana, pa je danas rešio da sve nadoknadi i iznese još jedan dokaz zašto je najbolji strelac među svim igračima na planetarnim takmičenjima od 2014. do danas! Šta reći za njegovog mlađeg kolegu, koji nam donosi impresivnu stabilnost na terenu i balans u svim delovima igre, iako je u junu tek napunio 20 godina. Milutinov je od početka bio označen kao jedan od dvojice glavnih igrača Srbije, jasno je i zašto. Nebitno je ko ga čuva, on je uvek tu da ubaci lake, ali i one mnogo teže poene, iz kontakta i udaraca koje sudije ne vide. Ponovo je bio svaki put na skoku, a kada je zaključao reket, kao da je oduzeo svaku nadu rivalu. Na kraju je skupio 17 poena i 10 skokova.

Odličnu rolu imao je i Ognjen Dobrić. Ponovo sveprisutan, u odbrani bez trunke poštede što ga je dva-tri puta umalo nije dovelo do povrede, ali on je i dalje išao tamo gde bi malo ko. Zbog velike energije i zalaganja častio se sa 12 poena dva skoka, te po jednom asistencijom i ukradenom loptom. Do kraja su proigrali Vanja Marinović i Marko Gudurić sa 10 i 11 poena, dok je Stefan Jović podelio čak 13 asistencija. Od Južnog Sudana videli smo 21 poen Kacuola Džoka, koji je poput Bogdanovića šutirao 6/9 sa distance, te Nunija Omota sa 17, dok je 12 poena dopisao Marijal Šajok. Najbolji igrač i strelac - treći na celom turniru - Karlik Džons ostavljen je na tri poena, dok je košarkaš Lejkersa Venjen Gebrijel dao tek poen više.

Dobro je i važno za psihički momenat ekipe bilo je to što su se Aleksa Avramović i Filip Petrušev zagrevali za susret, mada je bilo jasno da selektor ne želi da ih koristi osim ako to ne bude apsolutno nužno. Startna petorka se nije menjala, izveo je Pešić na teren praktično najjačih pet kako bi se od starta suprotstavio agresivnosti i atletici Južnog Sudana. Upravo takvu igru smo i videli od protivnika, sve vreme na ivici faula, sa mnogo energije i trčanja u oba smera, ali je Srbija imala glavnu reč.

Sa mnogo samopouzdanja igrali su Bogdanović i mlađi Jović i sa dve brze trojke načeli su protivnika, dok se Milutinov od prvog minuta ozbiljno rvao sa visokim igračima Južnog Sudana, Prvo Gebrijelom, onda i Maluačom. Svako ko je bar na basketu igrao unutrašnje pozicije zna kako je kada imaš maksimalno agresivnog čuvara na sebi, ali ništa na šta povratnik u redove Olimpijakosa nije navikao. Samo u prvom minutu izvukao je dva faula, što je dovoljno govorilo o čvrstini duela...

Dok je i on prodisao na terenu i oslobodio se ruku na sebi došli su i njegovi poeni. Srbija se dosta oslanjala na igru iz pika koja je odlično funkcionisala protiv ekipe inače poznate po dobroj odbrani napada “dva na dva“, pa su naši igrači imali nekoliko lakih asistencija i poena uz nadzor Stefana Jovića.

Nikola Jović (©Star Sport)Nikola Jović (©Star Sport)

Pošto su naši momci shvatili kako da napadnu defanzivnu liniju Južnog Sudana, a pre svega dok smo i mi provalili kako da branimo naš koš i stignemo da istrčimo na protivnički šut osetila se razlika u klasi. Serijom 9:1 Srbija je izbila na dvocifrenu razliku koju je zaokružio Bogdanović novom trojkom za 30:20 pred sam kraj četvrtine. Jako sigurna bila je ruka Nikole Jovića, svaku od četiri ispaljene lopte rešio je sa neverovatnom lakoćom čime je ubrizgavao dodatni impuls našem timu. Ponovo je već u prvoj četvrtini imao dvocifen učinak sa 10 poena! Mnogo je bilo važno da se naši napadi završavaju poenom, da tako usporimo rivala koji se i pored toga držao i jurišao ka košu Srbije.

Da nam košarkaši Južnog Sudana neće ništa dati zdravo za gotovo i da im ne pada na pamet da se predaju videlo se posle trojki Džoka i Kuanija zbog čega je Pešić već posle minut i po uzeo tajm-aut. Minut predaha je očigledno bio potreban našim momcima, jer su se vratili na teren i dobili lake poene od Gudurića sa penala i trojku Bogdanovića kojom se častio posle ukradene lopte. Srbija je opet bila na dvocifrenoj prednosti.

Odbrana možda nije na startu bila savršena, naročito u sprečavanju šuta sa za tri pošto smo uvek kasnili za delić sekunde, ali Sudancima je uglavnom samo još ofanzivni skok donosio određenu zalihu poena. Šut im nismo oduzeli, samo u drugoj četvrtini primili smo ih pet, ukupno sedam za poluvreme. Ali, više im do odmora nismo dozvoljavali da nam ulaze u reket kako žele i uzimaju lopte. Što je možda najbitnije – tako smo ponovo stekli kontrolu utakmice.

Kad god su Džok, Šajok ili Omot pogađali dno mrežice, imali smo spreman odgovor. Da li kroz Gudurića i Dobrića na prodoru ili Milutinova koji je bio neuhvatljiv u reketu i već u ranoj fazi prvog poluvremena stigao do 13 poena. Konstantno smo pomalo nervirali Sudance, naročito kada smo zategli odbranu i ukrali nekoliko njihovih poseda, zbog čega je čak i trener Rojal Ajvi izgubio živce i zaradio tehničku. Uspeli smo da im se uvučemo pod kožu i nismo delovali nervozno.

To je bila jedistvena pozivnica za našeg kapitena i nemilosrdnog strelca Bogdanovića da sa još dve trojke psihički razbije protivnika i odvede nas do razlike od 17 poena (56:39) pre odlaska u svlačionicu na predah. Već tada Bogdanović je bio na 15 poena (4/6 za tri) uz četiri asistencije, Milutinov je imao 13 poena i šest skokova, dok je Jović zabeležio 13 poena. Sa njima su napad držali Dobrić i Gudurić sa sedam, odnosno poen manje.

Koliko smo dobro pripremili odbranu za ovaj meč vidi se najbolje kroz sledeće parametre – deset izgubljenih lopti Sudanaca i oko 45 odsto pogođenih šuteva iz igre. Njihovog najboljeg igrača i strelca Karlika Džonsa ostavili smo na samo tri poena iz prve četvrtine uz 1/5 iz igre, a i Gebrijel je takođe pokazao nemoć i spustio se na četiri poena. Listu strelaca Južnog Sudana predvodili su Kacuol i Šajok sa devet i sedam poena, s tim da je prvi sve ubacio sa distance, dok ga je Kuani pratio sa dva hica van linije 6,75 metara.

Velika razlika u odnosu na meč sa Portorikom je ta što smo isti nivo zadržali na startu drugog poluvremena. Joviću se ruka usijala i nastavio je da cepa mrežice. Sedam poena za minut i po igre, od toga dve trojke, druga uz faul za dodatno slobodno bacanje! Mlada nada Majamija igrala je kao u transu! Bogdanović ga je ispratio novom minijaturom i imali smo aktivnu seriju 9:0 čime smo otišli na 26 razlike (65:39)! Bio je to početak kraja za simpatični Južni Sudan.

Do kraja smo rutinski odradili posao, uprkos manjem padu pred kraj treće deonice. U poslednjem kvartalu smo rastavili Južni Sudan i pokazali da smo ipak mi glavni.

Sada možemo da konstatujemo - Srbija je prva, ima 3-0 koliko i Dominikanska Republika! To znači da ćemo na startu druge faze igrati prvo sa Italijom u petak, pa onda u nedelju sa Dominikancima.

Južni Sudan - Srbija 83:115

/20:30, 19:26, 26:27, 18:32/

Južni Sudan: Akot 3, Bar, Deh 5, Deng 10, Gabrijel 4, Džons 3, Kačol 21, Nuanji 6, Madut, Maluah 2, Omot 17, Šajlok 12.

Srbija: Avramović, Bogdanović 23 (8/13 iz igre), Davidovac 8, Dobrić 12, Gudurić 11, N. Jović 25 (9/9 iz igre), S. Jović 4 (6sk, 13 as), Marinković 10, Milutinov 17 (10sk), Petrušev, Ristić 5, Simanić.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Bogdan BogdanovićNikola JovićNikola MilutinovOgnjen DobrićMarko Gudurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara