Mark Degnolt (©AFP)
Mark Degnolt (©AFP)

Klivlend može da se sprema za godišnji, hoće li Degnolt opravdati nagradu za trenera godine?

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.05.24. | 16:25

Boston može da zatvori seriju i prvi se plasira u polufinale, sve oči uprte ka Oklahomi

Nikola Jokić je pokazao Entoniju Edvardsu ko je MVP, a osakaćeni Njujork je održao pravu košarkašku lekciju Indijani. To je kratki rezime prošle noći u NBA ligi, a večeras nas opet čekaju dve utakmice.

01.00: (1,07) BOSTON (27,0) KLIVLEND (8,50)

Izabrane vesti

Iz najave u najavu mečeva Njujorka se pitamo ko će na kraju da ostane zdrav u tom timu, a slično sada možemo da pitamo za Klivlend. Džeret Alen nije igrao od četvrte utakmice serije protiv Orlanda, Donovan Mičel je propustio prošli meč, a sada se povredio i Karis Levert. Dakle, Kavalirsima nedostaju nominalno prvi i drugi igrač tima te prvi od onih koji ulaze s klupe. Takvu količinu izostanaka valjda ne bi podneli ni Niksi koji izgledaju kao da su trenirani da igraju bez dobrog dela saigrača, a kamoli ne bi Kavalirsi koji imaju puno problema i kada su potpuno zdravi. Njihova napadačka igra zavisi o Mičelu, a Alen je najvažniji igrač odbrane dok je u napadu protiv Orlanda bio sjajan. Darijus Garland i Evan Mobli mogu da pokrpe neke rupe, ali nikako ne sve, a to se videlo i u prošlom meču. Trudio se Klivlend, trudio koliko god je mogao, ali na kraju je Boston došao do sigurne pobede i prilike da večeras na svojem parketu završi seriju.

Realno gledajući, bilo bi čudno da je ne završe. Iako su Seltiksi pokazali određene slabosti i u ovoj seriji i u onoj protiv Majamija, ipak su oni klasa više za ova dva protivnika, a verovatno i za celu Istočnu konferenciju ove sezone. Sigurni smo da će igrači Klivlenda ući u utakmicu maksimalno napaljeni da seriju vrate u svoju dvoranu, ne bi nas čudilo da zaigraju i Mičel i Levert, ali sve je to malo za Boston.

Seltiksi u dosadašnjem delu plejofa najviše problema imaju sami sa sobom. U nekim delovima utakmica ne prikazuju ono najbolje, Džejson Tejtum i dalje nije ona vrsta superstara koji će da uzme loptu u najtežim situacijama i praktično sam rešiti utakmicu, povreda Kristapsa Porzingisa se pokazala većim udarcem za igru nego šta smo to mislili, a Derik Vajt nije na onom nivou igre kakvog je pokazivao u regularnom delu sezone. No, sve su to manji problemi u poređnju s onim koje ima Klivlend kojem su, da ponovimo, povređena dva najbolja igrača kao i onaj s klupe. S takvim razvojem situacije čini nam se da će oni nakon večerašnjeg meča kupovati karte za egzotične destinacije na kojima će mirno da podnesu ispadanje u drugom krugu plej-ofa.

03.30: (1,60) OKLAHOMA (13,0) DALAS (2,60)

Mark Degnolt je zasluženo osvojio nagradu za najboljeg trenera godine. Njegova Oklahoma je kao jedna od najmlađih ekipa u NBA ligi došla do prvog mesta regularne sezone na super teškom Zapadu, a Degnolt ju je odlično vodio. Gledali smo tekom sezone puno dobrih Degnoltovih ideja, puno različitih napadačkih šema kojima je razigravao svoje najbolje igrače, čvrstu odbranu i dobre rotacije.

No, u plej-ofu gledamo drugu, tvrdoglavu stranu Degnolta. Celi svet je već nakon prvog susreta protiv Dalasa video da Džoš Gidi ne može da bude u startnoj petorci protiv ovakvog protivnika te da ga Maveriksi namerno puštaju kako bi zatvorili ostale zvezde Tandera. Mislili smo da je to video i Degnolt kada je drugo poluvreme druge utakmice počeo bez Gidija, ali ne - on je i dalje australijskog košarkaša ostavljao u startnim petorkama za treću i četvrtu utakmicu. Gidi mu to poverenje nije opravdao pa je odigrao 13 minuta u trećoj i 12 u četvrtoj utakmici, a neko bi mogao da pomisli da nije problem što je on startovao kada je toliko malo igrao. No, to nije dobro razmišljanje - činjenica da Gidi igra od prve minute olakšava posao Dalasu na početku utakmica pa mogu da se razmašu i dođu do prednosti. Uostalom, i u prošlom meču su imali 'plus 10' nakon prvih 12 minuta pa je Oklahoma morala gubiti snagu da se vrati u meč. Na kraju su pobedili, ali najviše zbog 11 promašenih slobodnih bacanja i zbog lošeg zdravstvenog stanja u kojem se nalazi Luka Dončić.

Oklahoma je vratila prednost domaćeg terena, s 2-2 dolazi pred svoje navijače koji će sigurno noćas da naprave dobru atmosferu kako bi bodrili svoje igrače, ali nas samo zanima hoće li Degnolt i dalje ostati tvrdoglav i u petorci ostaviti Gidija. Ako to napravi, onda će Dalasu dati dobru šansu da dobro uđu u meč i time zamaskiraju Dončićeve problema, a ako se Mavsima napadački razmaše Kajri Irving, koji igra fenomenalnu odbranu u seriji, te počnu s baražom trojki, onda bi Degnolt mogao da izgubi meč, ali i seriju zbog svoje tvrdoglavosti. Naravno da je on mlad trener i da će sve naučiti, ali tim mu je već sada spreman za velike stvari i ne sme mu se događati da sam sebi puca u nogu. Umesto Gidija u petorku može da stavi Kejsona Volasa ili onog drugog Džejlina Vilijamsa, čak i Erona Viginsa, ali Gidi ne sme da bude u njoj. Dobar je to igrač, ima svoj kvalitet, ali možda bi i njemu bilo draže da uđe s klupe, kada su na parketu i zamene Dalasa.

Piše: Emir FULURIJA

NBA LIGA - PLEJ-OF

Četvrtak:

01.00: (1,07) Boston (27,0) Klivlend (8,50) (3-1 u seriji)

03.30: (1,60) Oklahoma (13,0) Dalas (2,60) (2-2 u seriji)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

NBA ligaDalas MaveriksLuka DončićKajri IrvingMark DegnoltOklahoma Siti TanderKlivlend KavalirsBoston SeltiksDžejson Tejtum

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara