Viktor Vembanjama (©AFP)
Viktor Vembanjama (©AFP)

Ko će da dobije Vembanjamu? Kako bi se Francuz uklopio u najgore ekipe NBA lige

Vreme čitanja: 8min | sub. 04.02.23. | 13:49

Ko će na kraju uloviti apsolutnog favorita za prvog pika na sledećem draftu?

Od početka ove sezone, u NBA ligi se ove godine vodi nekoliko borbi - uz uobičajene borbe za titulu prvaka i nastup u plej-ofu, odnosno plej-in turniru, tu je borba i za prvi pik na sledećem draftu koji donosi čoveka koji bi odmah mogao da promeni izgled kluba koji ga dobije - Viktora Vembanjamu.

Francusko čudo od deteta je u januaru navršilo 19 godina, a svojom je igrom potpuno zaludeo košarkaški svet. Visok je 219 centimetara, ima raspon ruku od 244 centimetra, a svojom igrom podseća pomalo na Kevina Durenta. Ima neverovatno dobar šut i fantastičnu koordinaciju s obzirom na svoju visinu, a odličan je u odbrani gde brani prilaz košu. Koliko je zaludeo Amerikance pokazuje činjenica da su uoči sezone organizovali meč između ekipe Ignajta iz Razvojne lige i njegovog francuskog kluba Metropolitan, a takođe je NBA TV omogućio prenose utakmica njegovog kluba.

Izabrane vesti

Iako će se na sledećem draftu pojaviti i veliki američki talent, plejmejker Skut Henderson, koji bi takođe mogao da u svojoj prvoj sezoni napravi odličan posao u NBA ligi, njemu će da ostane utešna nagrada u obliku drugog pika na draftu. Niko ozbiljan ne može da propusti Vembanjamin talenat bez obzira na to što smo u prošlosti gledali kako Majkl Džordan ili Luka Dončić nisu izabrani prvim pikom. Ovde je stvar ipak jasno postavljena i NBA komesar Adam Silver će sigurno prvo pročitati Vembanjamino ime 22. juna, kada se bude održao draft za ovu godinu.

01.00: (2,60) Detroit (13,0) Finiks (1,60)

Nešto više od mesec dana pre toga, tačnije 16. maja, znaće se ko će da bira sa prvog mesta. U lutriju ulazi 14 ekipa, NBA liga nije promenila to pravilo iako je uveden plej-in, dakle one koje nakon regularnog dela budu između devetog i 15. mesta u svojim konferencijama, a zna se koliko šanse ima svaka ekipa da dođe do prvog pika. Najgore tri ekipe dele isti procenat - 14%, sledeća ima 12,5%, pa onda 10,5%, pa idu 9%, 7,5%, 5,3%, 5,2%, 3%, 2%, 1,5%, 1% i 0,5%, koliko šanse za prvi pik na draftu ima ekipa s najboljim skorom, a koja ne bude među osam najboljih u svojoj konferenciji. Primera radi, trenutno je tim s 0,5% za prvim pikom Golden Stejt, a možete samo zamisliti kako bi izgledali Voriorsi sledeće godine da se Vembanjama pridruži Stefu Kariju, Kleju Tompsonu, Drejmondu Grinu, Endrjuu Viginsu i Džordanu Pulu.

No, kako je jako mala mogućnost da se dogodi ova situacija, mi smo se posvetili onim ekipama koje bi trenutno imale najveće procente da dođu do prvog pika i Vembanjame. Trenutno su to Detroit, Hjuston, San Antonio, Šarlot i Orlando, a tih pet ekipa bi verovatno mogle da završe na tim pozicijama i na kraju sezone. Eventualno bi Medžik mogao da preskoči poneko mesto, ali ipak mislimo da će tim s Floride ostati ovde gde jeste - na 13. mestu Istoka i sa slabijim skorom od bilo kojeg tima sa Zapada koji nisu Hjuston i San Antonio.

GRANICE ZA NBA IGRAČE - POENI

Ono šta je zanimljivo je činjenica svih ovih pet timova već imaju zanimljivo mlado jezgro i s Vembanjamom bi mogli već sledeće sezone da napadnu nastup na plej-in turniru. O nečem više ipak nećemo da pričamo, a kako bi se Vembanjama uklopio u svaki od ovih timova?

DETROIT PISTONS

Iako smo gore pisali da o nečem više od nastupa u plej-inu nećemo da pričamo, dolaskom Vembanjame Pistonsi bi se mogli nadati i nekoj većoj poziciji. Oni već imaju odličan par mladih bekova - Kejd Kaningem je bio prvi pik na draftu 2021. i već je u prvoj sezoni pokazao da je odličan mladi igrač, a samo zahvaljujući tome šta je on doživeo veliku povredu zbog koje je ove sezone odigrao samo 12 mečeva, Detroit je ovako nisko na tabeli. Kaningem ima samo 21 godinu, a uz njega je na bekovskim pozicijama 20-godišnji ruki Džejden Ajvi. Pod košem imaju 19-godišnjeg Džejlena Djurena koji bi mogao da igra u paru s Vembanjamom, a tu je i 21-godišnji Ajzea Stjuart. Imaju Pistonsi još nekoliko mladih igrača (prije svih Kilijan Hejs i Sadik Bej, pa i Hamidu Dijalo), a Bojan Bogdanović je pokazao da kao veteran može da dobro igra uz njih. Dodatni razlog zašto bi Pistonsi već sledeće godine s Vembanjanom mogli da naprave veliki rezultat je činjenica da na ime plata za sledeću godinu troše samo 75.486.845 dolara, a naredne sezone bi 'seleri kep' trebalo da iznosi oko 134.000.000 dolara. Od svih nabrojenih igrača samo Dijalo nema ugovor za sledeću sezonu, a jasno je da bi ovakav tim privukao neke odlične igrače koji bi želeli da igraju s Vembanjamom i Kaningemom te, zašto ne, za koju godinu s njima napali i sam titulu NBA prvaka.

HJUSTON ROKETS

I Hjuston, kao i Detroit, ima zanimljivo mlado jezgro, ali za razliku od Pistonsa, koji na terenu izgledaju dosta dobro, Roketsi nisu nikoga oduševili. Bekovski par Kevin Porter - Džejlen Grin previše divlja, Džabari Smit prolazi klasične bolesti mladih igrača koji su se u NBA ligi suočili s puno ozbiljnijom košarkom nego je to ona na koledžu, a najbolje izgleda Alperen Šengun na kojeg saigrači ponekad kao da zaborave. Svi oni su jako mladi - Smit ima 19 godina, Grin i Šengun po 20, a Porter 22. Tu su i Usman Garuba (20 godina), Džoš Kristofer (21) i Kenjon Martin Junior (22) i Vembanjama bi se odlično uklopio što se godina tiče. No, pitanje je šta bi se dogodilo s igračke strane - čini se da bi njegovim dolaskom morao da ode Smit ili Šengun, a još je veće pitanje bi li se i kako Porter i Grin mogli da pomire s činjenicom da je Francuz najveća zvezda ekipe. Hjuston takođe ima ogroman prostor na seleri kepu za sledeću godinu - troše samo 64.926.683 dolara, a svi pobrojani igrači su im na važećim ugovorima, ali oni imaju puno više problema nego to ima Detroit.

SAN ANTONIO SPARS

Greg Popović još ne želi da napusti klupu San Antonija, a ove sezone je jasno da mu rezultat nije u prvom planu i kako radi sve što može da dođe do Vembanjame koji bi opet Sparse mogao da gurne u vrh svetske košarke. No, jedan od najboljih trenera svih vremena paralelno stvara zanimljiv kostur mlade ekipe koju predvode 23-godišnji Keldon Džonson i godinu dana mlađi Dejvin Vasel. Tu su i tri pika prve runde s prošlogodišnjeg drafta koji svi imaju po 19 godina - Džeremi Sohan, Malaki Brenem i Blejk Vesli te 23-godišnji plejkmejker Tre Džons. Samo ovaj zadnji igrač nema ugovor za sledeću sezonu u kojoj San Antonio na plate troši samo 54.872.979 dolara. I oni bi mogli da dovedu ponekog veterana koji bi hteo da igra s Vembanjamom, a znamo da bi Francuz sigurno odlično napredovao pod vođstvom Popovića.

ŠARLOT HORNETS

Od Šarlota pre početka sezone nije se očekivalo da bude u ovom društvu, ali povreda Lamela Bola i činjenica da se Majls Bridžis umesto košarkom bavio tučom svoje devojke dovela ih je do toga gde jesu. Bol se vratio igri, Bridžis je dobio uslovnu kaznu, ali i dalje nema ugovor s niti jednim timom jer ga sigurno čeka suspenzija u NBA ligi zbog toga što je napravio. Hornetsi su u toj situaciji odustali od bilo kakvih rezultatskih ambicija i sada se nadaju da bi mogli da dođu do Vembanjame. On i Lamelo Bol, koji ima 21 godinu, bi sigurno bili sjajan par, a osim njih tu je i zanimljivi 21-godišnji centar Mark Vilijams te tri godine stariji Pi-Džej Vašington. Nismo sigurni da bi Šarlot želeo da rizikuje s angažmanom 24-godišnjeg Bridžisa, ali igrački bi se on odlično uklopio s Bolom i Vembanjamom te bi njih trojica mogli Hornetse već sledeće godine da odvedu i do plej-ofa. U ekipi za sledeću sezonu su i Gordon Hejvord te Teri Rozir, ali bez ugovora ostaje korisni Keli Ubre. Šarlot na ime plata za sledeću godinu imaju osiguranih 86.528.072 dolara pa bi mogli da potpišu Ubrea, ali i da dovedu još poneko pojačanje.

ORLANDO MEDŽIK

Od prethodne četiri ekipe najviše nam se sviđa ideja da Vembanjama dođe u Detroit, ali Orlando je ipak pobednik ove priče. Zamislite ovu petorku: Markel Fulc - Džejlen Sags - Franc Vagner - Paolo Bankero - Viktor Vembanjama. Pa im dodajte s klupe Kola Entonija, Bola Bola, Džonatana Ajzaka i Vendela Kartera ili Moa Bambu, jedan od njih dvojice bi verovatno morao da ode ako bi Vembanjama došao. Bankero ima 20 godina, Sags i Vagner po 21, Entoni 22, Bol i Karter po 23, Bamba i Fulc po 24, a Ajzak 25. I ove godine je Orlando jako dobro izgledao u nekim mečevima, jedno vreme je izgledalo kao da bi mogli do plej-in turnira, a na početku teksta smo napisali kako to još uvek nije isključeno. Ipak, možda bi im bilo bolje da ne idu tamo nego da se nadaju da će imati sreće u lutriji pa da dobiju Vembanjamu. S njim bi to bila fenomenalna ekipa i nema veze šta ne bi imali para da dovedu dodatna pojačanja. Oni na ime plata za sledeću godinu imaju 110.672.712 dolara, ali svi nabrojeni igrači su na ugovoru.

Koja od ovih pet ekipa će sledeće godine da dobije na popularnosti zbog dolaska Vembanjame? Sve imaju dobar kostur na koji bi se Francuz lepo uklopio i svaku bi bilo lepo pratiti. No, možda će to da bude neka šesta ekipa. Sve ćemo znati 16. maja...

PIŠE: Emir FULURIJA

NBA

Subota:

23.55: (1,75) Bruklin (12,5) Vašington (2,30)

23.55: (2,25) Nju Orleans (12,5) LA Lejkers (1,80)

Nedelja:

01.00: (2,60) Detroit (13,0) Finiks (1,60)

01.00: (2,30) Njujork (12,5) LA Klipers (1,75)

02.00: (1,50) Čikago (13,0) Portland (2,95)

02.00: (1,50) Milvoki (13,0) Majami (2,95)

02.00: (1,30) Oklahoma (15,0) Hjuston (4,00)

02.30: (1,27) Golden Stejt (15,0) Dalas (4,30)

03.00: (1,40) Denver (14,0) Atlanta (3,35)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Viktor VembanjamaNBA ligaHjuston RoketsDetroit PistonsSan Antonio SparsŠarlot HornetsOrlando Medžik

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara