Mateuš Ponitka (© StarSport)
Mateuš Ponitka (© StarSport)

Ko je plejmejker u Partizanu? Pa, Mateuš Ponitka

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.09.23. | 17:43

Poljak spreman da pomogne na razne načine Željku Obradoviću i crno-beloj ekipi u ABA ligi i Evroligi

Onog momenta kada je Partizan Mozzart Bet ostao bez Dantea Egzuma i Jama Madara, navijači su mahom postavljali vrlo logično pitanje. Ko će biti plejmejker naredne sezone u sastavu Željka Obradovića. U međuvremenu klub iz Humske je doveo Ognjena Jaramaza, Mateuša Ponitku, Pi Džej Doužera i Frenka Kaminskog. Međutim, pitanje kod navijača je ostalo isto. Ko je prvi plejmejker? Tokom priprema polako se ovaj odgovor formira. Crno-beli imaju veliki broj igrača koji mogu da organizuju napad, a jedan ime bi moglo da iznenadi mnoge u Evropi.

Izabrane vesti

"Pokušavam da pomognem ekipi kao plejmejker. Igrao sam to na pripremama", kaže Mateuš Ponitka, Poljak koga su mnogi videli kao krilnog igrača.

Međutim, i sa krilne pozicije, Željko Obradović prošlosezonskog igrača Panatinaikosa vidi kao nekoga ko može da pomogne u organizaciji napada.

"Mnogi od nas mogu da prenese loptu, da pokrenu napad. U tome ću im svakako pomoći, u odbrani, takođe, u skoku. Imamo izvanredne košgetere, naravno pokušaću i u tome da pomognem, ali mislim da će moja uloga biti nešto drugačija".

Nastavio je o svojim prednostima nekadašnji igrač Lokomotive, Zenita, Panatinaikosa...

"Mogu bez problema da igram od jedan do tri. Čak i ako trener bude hteo da igram krilnog centra, igraću i to. Šta god bude želeo. Prednost ovog tima je što imamo nekoliko igrača koji mogu da igraju različite pozicije. To donosi raznovrsnost u igri i razna rešenja u zavisnosti od date situacije na parketu".

To definitivno jeste tačno jer pored Ponitke, Pi Džej Doužer može da igra sve tri pozicije, a gledaćemo ga donekle u ulozi koju je prošle sezone imao Dante Egzum.

Ipak, da se vratimo na Ponitku. Nisu pripreme prošle bez problema za Poljaka. Meč protiv Fuelabrade neće baš isključivo pamtiti po lepome. Dobio je neugodan udarac u rame zbog čega je propustio mečeve na Superkupu ABA lige i u Atini protiv Efesa i Bajerna. Crno-beli su u tom periodu upisali tri poraza.

"Dobro sam sada. Skoro sam se u potpunosti oporavio. Do prve utakmcie će biti sve kako treba".

U ponedeljak će Ponitka imati priliku da debituje na zvaničnom meču u crno-belom dresu kada Mornar od 19 časova bude stigao u Štark Arenu u okviru prvog kola ABA lige.

"Najzad je došla sezona. Svi jedva čekamo da krenemo sa utakmica, jer drugačije je kada igrate prijateljske duele i prave takmičarske. Sada krećemo da računamo ko koliko pobeda ima. Spremni smo".

Vratili smo se malo na pripremni period. Zanimalo nas je kako se Ponitka snašao u sistemu Željka Obradovića.

"Iskreno ne sećam se kada sam bio na planini tokom priprema. Vratio sam se malo u detinjstvo. Kaopaonik je bio fantastičan, sve je bilo zaista odlično. Radili smo na igri, formi, ali i upoznali smo se. Sve je bilo na visokom nivou. Onda smo imali te mečeve u Banjalucu, potom utakmica protiv Fuenlabrada koja je bila spektakularna i nešto specijalno. Za Podgoricu i Atinu ne mogu da kažem ništa jer nisam bio tu zbog povrede".

O timu ima samo reči hvale.

"Vrlo je bitno što imamo veliki broj igrača koji znaju sistem, a mi novi smo tu da pomognemo u različitim aspektima. Svi mi imamo naše prednosti koje ćemo iskoristiti da pobeđujemo. Ono što je glavno, igraćemo timski, zaboravlja se, košarka je timski sport".

Za sada kompletno iskustvo u Partizanu i Beogradu ispunjava njegova očekivanja.

"Radim sa sjajnom trenerima, sa sjanim igračima, a i Beograd mi se sviđa. Sada kada sam bio povređen sa iskoristio da malo šetam po gradu. Na sreću nisam povredio noge, samo rame, pa sam imao vremena da se malo upoznam sa svime što grad nudi. Ono što je meni prvo upalo u oči su murali, veliki broj murala, sjajni restorani. Grad ima dušu", završava Ponitka.


tagovi

KK PartizanMateuš Ponitka

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara