Igor Kokoškov (©Shutterstock)
Igor Kokoškov (©Shutterstock)

Kokoškov i Fener u Podmoskovlju traže osmu vezanu pobedu

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.01.21. | 12:45

Barsa u Pireju, u okviru 23. kola Evrolige biće veoma zanimljivo i u Mediolanum forumu

Večeras su na programu prvi mečevi 23. kola Evrolige. Zavesu će podići Himki i Fenerbahče (18.00), koji se sastaju u Mitišči areni.

Prvi put su se u tekućoj sezoni sastali u sedmom kolu, Fener je slavio sa 83:71, a do trijumfa su ga vodil Džarel Edi i Dajšon Pjer sa po 16 postignutih poena. Kroz istoriju elitnog takmičenja ova dva tima sastajala su se u 13 navrata, sastav iz Istanbula slavio je devet puta.

Izabrane vesti

Himki je i zvanično ostao bez šansi za plasman u doigravanje, posle 14 vezanih poraza 23. kolo dočekuje sa samo dva trijumfa. Logično, zakucan je za poslednje mesto na tabeli. Tekuću sezonu će sastav iz Podmoskovlja želeti što pred da zaboravi, ali će svakako do kraja iste pokušati da popravi utisak u donekle opravda uložene milione evra u sastavljanje rostera. Poslednji poraz ekipe Andreja Malceva bio je tesan, dobro se Bajern pomučio da savlada ekipu iz Podmoskovlja na gostovanju (93:95), Aleksej Šved je pronašao svoj ritam i ekipi Andree Trinkijerija ubacio 32 poena uz 11 asistencija. Ukoliko nastavi u istom ritmu, Fener bi mogao da se nađe u problemu.

Ekipa Igora Kokoškova je sa druge strane u minulom kolu protiv Makabija došla do sedme vezane pobede u Evroligi (82:75). Od dolaska Marka Gudurića sastav iz Istanbula igra u odličnoj formi, u poslednje vreme je i Nando de Kolo u pravom ritmu, pa su protivnici u elitnom takmičenju padali jedan za drugim. Ekipu srpskog selektora pojačao je i iskusni centar iz NBA Kajl O'Kvin, koji je debitovao u minuloj rundi protiv Ponosa Izraela (proveo minut i po na terenu bez učinka).

Interesantno je da je Himki efikasniji od Fenera ove sezone. Takođe u proseku ima više i asistencija, skokova i blokada po meču. Problem za ruski tim je porozna odbrana, koja dozvoljava preko 90 poena po utakmici.

Meč će izvesno obeležiti duel Alekseja Šveda i Nanda de Koloa, ofanzivnih stubova ove dve ekipe. Ruski reprezentativac je drugi najbolji strelac lige sa 18,9 poena po meču, ali i najbolji asistent elitnog takmičenja sa osam dodavanja za poene po nastupu. Francuz ima skromniju statistiku (12,9 poena i 3,8 asistencija u proseku), ali je u poslednje vreme u strašnoj formi.

Danas će snage u okviru 23. kola, u dvorani Mira i prijateljstva, odmeriti i Olimpijakos i lider Evrolige Barselona (20.00). Sastav iz Pireja je van pozicija koje vode u plej-of, dok su Katalonci na čelu tabele sa istim učinkom kao moskovski CSKA posle 22 odigrana kola (16-6).

Crveno-beli su vezali tri neuspeha i tako značajno pokvarili svoje šanse da se domognu doigravanja, dok je Barsa posle pobede nad Zenitom u minulom kolu trijumfalni niz produžila na pet mečeva.

Kroz istoriju su se Oli i Blaugrana sastajali u 27 navrata u elitnom takmičenju, dva puta i u finalnim utakmicama. Olimpijakos je slavio 1997. godine, dok je Barselona preko sastava iz Pireja do evropske krune došla 2010. godine. U međusobnim susretima vodi katalonski gigant (17:10), ali je prethodni duel ovih rivala pripao crveno-belima (88:96). Blistao je tada Hasan Martin sa 17 poena, dok je 16 dodao Šekil Mekisik.

U Palau Blaugrani će interesantan duel voditi centri Brendon Dejvis i Hasan Martin. Bivši centar Žalgirisa ove sezone sa klupe beleži 11,8 poena u dresu Barselone, nekadašnji centar podgoričke Budućosti takođe mečeve počinje na klupi, ali u proseku provodi oko 23 minuta na parketu i beleži 9,3 poena i pet skokova po nastupu.

Poslednji susred dana igra se u Milanu (20.45), gost u Mediolanum forumu biće ekipa Zenita. Biće to duel dva možda i najprijatnija iznenađenja ove sezone, Olimpija (14-7) ima pobedu, ali i dve utakmice više od sastava iz Sankt Petersburga.

Uz Fener i Barsu puleni Etorea Mesine su jedan od timova u najboljoj formi u Evroligi u ovom trenutku. Vezali su pet pobeda popularni Manekeni, pre manje od dva dana bili su bolji od Olimpijakosa (90:79). Zenit je počeo da štuca, dva poraza na poslednje četiri utakmice, ali se štucanjem ne može nazvati poraz od Barselone (81:85).

Biće ovo tek drugi put da se ove dve ekipe sastaju u Evroligi. Prošle sezone su se sastali takođe u Mediolanom forumu i domaćin je slavio sa pola koša razlike. U tekućoj je trebalo da se sastanu u petoj rundi, ali je utakmica odložena zbog virusa korona i biće odigrana tek 22. februara.

U centru pažnje će biti duel bivši košarkaša Crvene zvezde Kevina Pantera i Bilija Berona, koji imaju velike uloge u novim sredinama ove sezone. Panter predvodi Olimpiju sa 14,9 poena po utakmici, dok Beron ima nešto slabije proseke (8,8 poena po meču), ali je takođe starter i jako važan šraf u ekipi Ćavija Paskvala.

EVROLIGA - 23. KOLO

Četvrtak

18.00: (5,00) Himki (19,0) Fenerbahče (1,20)

20.00: (3,50) Olimpijakos (16,0) Barselona (1,35)

20.45: (1,55) Milano (14,5) Zenit (2,70)

Petak

18.00: CSKA Moskva - Bajern Minhen

20.00: Alba Berlin - Real Madrid

20.00: Panatinaikos - Valensija

20.45: Crvena zvezda - Asvel

21.00: Baskonija - Žalgiris

Otkazano

Makabi Tel Aviv - Anadolu Efes

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK FenerbahčeEvroligaIgor KokoškovKK HimkiKK OlimpijakosKK BarselonaKK ZenitKK OlimpijaOlimpija MilanoNando De KoloAleksej Šved

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara