Topić, Gilespi, Kaboklo, Ponitka i Smit (Foto: Starsport)
Topić, Gilespi, Kaboklo, Ponitka i Smit (Foto: Starsport)

Kolektivno vatreno krštenje: Topiću emotivno, Kaboklu najveća uloga, debituju i Gilespi, Smit i Ponitka

Vreme čitanja: 7min | čet. 04.01.24. | 13:19

Petorica košarkaša večitih prvi put će učestvovati u najvećoj utakmici srpske košarke

Stigla je 2024, ali vreme darivanja još nije prošlo. Evroliga je rešila da ljubiteljima evropske košarke pokloni dva velika derbija već u prvoj sedmici nove godine. Prvo su se u španskom El Klasiku sastali Barselona i Real Madrid - jedino je Kraljevski klub ostao razočaran. Sada je vreme za još jednu poslasticu, posebno bitnu srpskim košarkaškim sladokuscima - Crvena zvezda dočekuje Partizan Mozzart Bet (20.00).

Nije eliminacioni meč, nema trofeja na talonu, ali i ne mora da ga bude. Za navijače srpskih velikana svaki derbi je jednako bitan. Ne kaže se bez razloga da dresovi Zvezde i Partizana nose posebnu težinu u evropskoj košarci, a specifično su "teški" kada je sa druge strane parketa večiti rival. A možda je igračima i najteži na prvom derbiju. Na vatrenom krštenju. S posebnom pažnjom prate se novajlije, da bi se videlo kako će odreagovati u, za pristalice oba kluba, najvažnijoj utakmici. Večeras će njih petorica imati posebnu pažnju tribina Štark Arene, ali i svih onih koji duel budu pratili kraj TV ekrana.

Izabrane vesti

Nikola Topić i Fredi Gilespi će prvi put nositi Zvezdine odore protiv Partizana, dok će u crno-belom prvi večiti derbi zaigrati Bruno Kaboklo, Džejlin Smit i Mateuš Ponitka. Poljak je tu od početka sezone, ali je propustio prva dva okršaja sa gradskim rivalom zbog povrede. I jednostavnim pogledom na imena debitanata, jasno se dolazi do zaključka da će večerašnji duel najemotivnije doživeti najtalentovaniji košarkaš tima sa Malog Kalemegdana.

Vratio se Topić u klub u kojem je ponikao i za koji navija od malih nogu posle 13 sjajnih nastupa u dresu Mege. Pokazao da je spreman za najveću pozornicu, s ozbirom da je crveno-beli dres ponovo obukao kao jedan od najboljih košarkaša ABA lige u tekućoj sezoni. S posebnom pažnjom svaki njegov korak prate i skauti NBA klubova, ali i čitava košarkaška Srbija, jer sve ukazuje da je reprezentacija dobila plejmejkera za budućnost. Ali Nikola je već sada pojačanje za crveno-bele. To je uoči derbija istakao i trener Partizana, Željko Obradović.

"Igra odlično. Pokazuje dozu zrelosti neuobičajenu za svoje godine i lično mislim da će sledeće godine biti veoma visoko plasiran na NBA draftu. Izuzetno je veliko pojačanje za Zvezdu. Igra veoma dobro i pametno", kazao je strateg crno-belih.

Reči hvale nije štedeo ni Nikolin saigrač Adam Hanga, koji je već deceniju na najvećoj kontinentalnoj pozornici i imao je prilike da vidi na delu brojne mlade igrače, pa i jednog Luku Dončića.

"Mnogo sam srećan zbog njega. Pričao sam sa pomoćnim trenerom i rekao mu da sam mnogo ljubomoran na Topića, jer mu se dešava nešto posebno. U rodnom je gradu, timu uz koji je odrastao i zaista je posebna stvar kada staneš na teren u njegovom dresu. Izuzetno je zreo za svoje godine, videlo se to i protiv Fenerbahčea. Ničega se ne boji i biće veoma važan igrač za nas, pa i za čitavu evropsku košarku. Želim mu sve najbolje i nadam se da će nam mnogo pomoći".

Neki igrači bi pod težinom derbija mogli i da se slome, ali Topić je drugačiji. Pokazao je i u ranoj fazi karijere da i te kako zna da se nosi sa pritiskom, da velika očekivanja ne mogu da ga poremete. Tako je i rekorder po broju nastupa u okršajima večitih rivala jasno istakao da očekuje velike stvari od Nikole već ove sezone, pa i u večerašnjem susretu. Na pitanje o Partizanovom pojačanju i jednom od trojice debitanata u derbijima, Džejlinu Smitu, Branko Lazić je rekao:

"Doveli smo i mi malog Topića. Imamo odgovor. Dobar je mali, sluša. Ne treba preterano trošiti reči o njemu. Svi smo videli kakve je partije pružao u Megi i ovde već pokazuje da će biti veliko pojačanje. Tu smo da mu pomognemo, ali i da on nama pomogne".

Kako je 18-godišnji srpski plejmejker oplemenio spoljnu liniju Crvene zvezde u smiraj 2023. godine, tako su i crno-beli osvežili konkurenciju na bekovskim pozicijama angažovanjem Smita. Bivši košarkaš berlinske Albe i Virtusa je i sam rekao da je došao da doprinese najpre u defanzivi. Ima solidno iskustvo iza sebe, 77 nastupa u Evroligi, a da bi i u napadu mogao da pomogne pokazuje nagrada MVP-a Bundeslige koja stoji u njegovom CV-u. Odigrao je zasad samo dve utakmice, protiv Mornara i Asvela, a s ozbirom da su crno-beli obe rutinski rešili u svoju korist, nije još pokazao od čega je. Derbi je prava prilika da se u najboljem svetlu predstavi navijačima Partizana.

Za razliku od njega, Bruno Kaboklo je već bitan šraf u Partizanovoj igri. Beležio je 9,3 poena i 4,8 skokova na osam mečeva u ABA ligi i čak 12 poena, uz 4,3 uhvaćene lopte na 11 odigranih utakmica u Evroligi. Sposoban je da pogodi i sa distance, veliki je borac, igra sa ogromnom energijom i nikada se ne štedi. Zbog poslednje tri karakteristike u njegovoj igri, navijači su već počeli da ga porede sa Matijasom Lesorom, mada je jasno da mora još mnogo da pokaže kako bi mogao da obuje cipele snažnog Francuza koji je tokom boravka u Beogradu izrastao u ljubimca crno-bele publike.

"Ne uspevam više ni da ispratim ko gde ide u Evroligi, koliko igrača se menja, ali da, dodali su dva važna igrača. Imali su problem posle povrede Alekse Avramovića, bio im je potreban plejmejker, a od početka sezone su pričali da žele da dovedu i centra. Dobili su dva kvalitetna igrača. Kaboklo je prvi put u Evroligi, ali je jasno da je veoma talentovan. Smit je s druge strane već nekoliko godina u Evroligi. Kako bilo, obojica su dobri, ali moramo da se spremamo za čitav tim. Partizan ima veoma dobru sezonu, igra dobro, imaju oscilacija, ali sve u svemu, naći ćemo način da ih napadnemo", opisao je Hanga novajlije crno-belih.

GRANICA ZA POENE BRUNA KABOKLA U MOZZARTU - 11,5

Kako bilo, nema dileme da će Bruno biti veliki Partizanov adut u predstojećem derbiju, posebno jer se sa povredom muči Zek Ledej. A pored jednog od najboljih igrača na Malom Kalemegdanu ove sezone, Džoela Bolomboja, pokušaće da ga zaustavi i Gilespi. Nije Amerikanac dosad pokazao da bi mogao da bude pravo pojačanje za crveno-bele, ali je činjenica da je van ritma jer je bio u drugom planu ove sezone u minhenskom Bajernu. Na momente se videlo da bi svojim atleticizmom mogao da doprinese u defanzivi, a čini se da je, makar prema fizičkim predispozicijama i pedigreu, pravi čovek za čuvanje igrača Kaboklovih karakteristika. Kompletnu sliku o sebi bi Fredi mogao da promeni dobrom partijom protiv Brazilca i večitog rivala.

Treći Partizanov debitant, za razliku od prethodnih, ima iskustva iz utakmica visokog napona poput srpskog derbija. Osetio je Ponitka prošle sezone kako izgleda biti deo sudara najvećih grčkih rivala, stao na crtu Olimpijakosu kao košarkaš Panatinaikosa. Slast trijumfa osetio je samo jednom, u drugoj utakmici finala grčkog prvenstva, a sakupio je šest grčkih derbija, te mu atmosfera u Štark Areni protiv Crvene zvezde neće biti nepoznata, pa bi tako mogao da bude i Obradovićevo tajno oružje, iako još nije zasijao punim sjajem od dolaska u Humsku. Možda je baš derbi prava prilika.

Poljak je tek na nekoliko nastupa u ABA ligi pokazao od čega je, a prva dva okršaja sa Zvezdom propustio je zbog povrede, koja je značajno usporila njegovu integraciju u Obradovićev sistem. A mogao bi da bude koristan. Iskusan je, odličan defanzivac i uvek spreman da se podredi timu. Može da pomogne i u organizaciji igre, da pogodi sa distance, da odigra leđima, pronađe rešenja i u reketu. A ne boji se ni odgovornosti, što je pokazao u dresu reprezentaciji čiji lider je godinama unazad. Doveo je Poljsku i do polufinala Evrobasketa, pa je sasvim jasno o kakvom igraču je reč. Pred početak sezone je rekao da jedva čeka derbi, pa se čini da bi utakmica sa večitim rivalom mogla da otključa njegov potencijal u crno-belom.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanNikola TopićFredi GilespiBruno KabokloMateuš PonitkaDžejlin SmitPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara