"Šta se to dešava sa Rusijom?"
"Šta se to dešava sa Rusijom?"

Koliko nisko mogu Rusi? Finska im nanela i treći poraz velemajstorskim košem Koponena tri sekunde pre kraja!

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.09.15. | 16:58

Peteri Koponen doneo prvi trijumf Skandinavcima - 81:79

Šta se to dešava sa Rusijom?Obrazi su već bili rumeni zbog poraza od Izraela i Poljske na startu takmičenja, ali u trećem kolu Grupe A Evrobasketa reprezentacija Rusije dobila je šamarčinu od koje će se teško opraviti. Finska je košem Peterija Koponena tri i po sekunda pre kraja utakmice stigla do prvenca u Monpeljeu savladavši razbijene Baćuške sa 81:79!

U izjednačenom meču od prvog do poslednjeg minuta, u kome su Finci najveću prednost (32:25) imali sredinom druge četvrtine, dok Rusi nijednom nisu bili na više od “plus pet“, pobednika su odlučili čvršći živci u dramatičnoj završnici.

Izabrane vesti

Rusi su u, atletiskim žargonom, “ciljnu ravninu“ ušli sa blagom prednošću, ali su im uvodni porazi na kontinentalnoj smotri očigledno poremetili samopozdanej i nabacili prevelik balast na pleća. Posle koša Andreja Zubkova punih dva minuta i 42 sekunda nisu uspeli da loptu ubace kroz obruč. Na njihovu žalost to su bili i poslednjih dva minuta i 42 sekunda.

Finci su to umeli da kazne. Minut i 47 pre kraja Sasu Salin je posle nesportske greške Dmitrija Hvostova iskoristio jedno od dva bacanja i izjednačio rezultat na 79:79, da bi u završnici za infarkt Koponen i definitivno sahranio nade Rusa da će konačno krenuti ka osmini finala i time se delimično iskupio za silne promašaje u sinoćnjem porazu od Izraela.

Vitalij Fridzon nije uspeo da pogodi uz zvuk sirene, pa je Finska stigla do prvenca i ostavila Ruse i Bosnu i Hercegovinu na dnu tabele Grupe A kao jedine ekipe bez trijumfa. Pritom, Ruse u preostala dva kola očekuju susreti sa BiH i u Grupi A neprikosnovenom Francuskom. 

Najefikasniji u pobedničkom timu inače je bio Erik Marfi sa 19 poena i sedam skokvoa, Salin je pomogao sa 16, Koponen je stao na 12, ali je košgeterskom učinku pridodao i šest asistencija. Fridzon je ubacio 22 poena za Rusiju, ali nije imao dovoljnu podršku u saigračima. Andrej Voroncevič je doduše ostavio veoma dobar utisak sa 13 koševa, 11 skokova i pet asistencija, Zubkov i Hvostov su postigli po 11, ali su svi ostali bili daleko ispod potrebnog nivoa.

Grupa A 

Finska - Rusija 81:79 (16:20, 20:18, 27:26, 18:15)

17.30: Izrael - Bosna i Hercegovina
21.00: Francuska - Poljska

Tabela: Francuska 4, Izrael 4, Poljska 4, Finska 4, Rusija 2, Bosna i Hercegovina 2

(FOTO: MN Press)


tagovi

košarkaška reprezentacija Rusijekošarkaška reprezentacija FinskeEvrobasket 2015

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara