Datome, Žagars, Dončić, Kuzminskas (Foto: fiba.basketball)
Datome, Žagars, Dončić, Kuzminskas (Foto: fiba.basketball)

Kome je najviše stalo da bude peti na Mundobasketu?

Vreme čitanja: 7min | čet. 07.09.23. | 06:57

Italija, Letonija, Litvanija i Slovenija u borbi za plasman koji ništa ne donosi

Četvrtfinale je gotovo, poznati su parovi polufinala, a podeljene su i sve karte za Olimpijske igre. Četiri evropske reprezentacije ostale su bez šanse da se dokopaju medalje na startu eliminacione faze, ali to nije kraj njihovog puta na Filipinima.

Italija, Letonija, Litvanija i Slovenija bore se za peto mesto. Već imaju obezbeđena učešća na kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre, odličja se ispod trećeg mesta ne dele, pa je pitanje ima li koja od pomenutih selekcija iole motiva da odigra još dve utakmice?

Izabrane vesti

Italija je u četvrtfinalu doživela najteži poraz u istoriji Svetskih prvenstava, pošto je izgubila od selekcije SAD rezultatom 63:100. Potpuno su Azuri bili nemoćni protv prvog favorita za zlato, pa će sigurno pokušati da poprave utisak. Motiv za dobar nastup mogao bi Azurima da bude i oproštaj velikog Điđija Datomea od profesionalne karijere. Posle Mundobasketa će okačiti patike o klin, te su mu ostale još dve utakmice do kraja.

"Kako god da se završi, pozitivan utisak će biti tu, jer sam zaista srećan što sam bio deo ove grupe. Neće se moje poštovanje prema saigračima i ovoj ekipi promeniti posle utakmice sa Amerikancima, pa ni posle naredne. Tužan sam što nismo imali sreće jer da kao prvi u grupi moramo da igramo protiv SAD, ali nismo mogli protiv toga, svakako smo imali divno Svetsko prvenstvo. Da pokušamo da ga zatvorimo što je bolje moguće jer to zaslužujemo posle napora koji smo uložili ovog leta. Zaslužujemo da završimo na nivou koji nam odgovara", rekao je Datome.

Potvrdio je i selektor Đanmarko Poceko da će ekipa dati sve od sebe u poslednje dve utakmice na turniru - za Điđija.

"Previše smo fokusirani na rezultata. Postoje stvari koje su važnije kada ste u ovakvoj grupi. Odnos koji svi imamo sa Điđijem je divan, te nas poštovanje koje gajimo prema njemu stavlja u situaciju da mu omogućimo da poslednje dve utakmice u karijeri proživi na najbolji mogući način. Poštovanje koje imamo za Datomea će definitivno naterati momke da daju sve od sebe na terenu. On je to zaslužio", istakao je Poceko.

Osim što će Italijani sasvim sigurno pokušati da poprave sliku, naredne dve utakmice će biti prilika i da najmlađi dobiju prostora. Muhamet Dijuf je upisao samo dva nastupa na Mundobasketu, provodio svega 3,4 minuta na parketu, dok su Mateo Spanjolo i Gabrijele Pročida igrali nešto više (po četiri nastupa, oko pet minuta na parketu u proseku), ali su svakako bili u drugom planu. Minute su skupljali uglavnom kada je ishod utakmica bio poznat.

Ipak, imaće Italijani verovatno vrlo težak zadatak, jer za rivala imaju debitantan na planetarnim smotrama - Letoniju. Najprijatnije iznenađenje turnira. Četa Luke Bankija je na prvenstvo došla bez Kristapsa Porzingisa u ekipi (pratio utakmice sa strane zbog povrede) i Rihardsa Lomaša, a pritom se već na drugom meču povredio Dairis Bertans. Nije to Letonce sprečilo da eliminišu Francusku, dobiju branioca trona Španiju i potuku se sa Nemačkom u četvrtfinalu, koje su izgubili u poslednjim sekundama (Davis Bertans promašio trojku za pobedu).

Granica za poene Artursa Žagarsa protiv Italije - 11,5

Već je selekcija ove baltičke države napravila sjajan rezultat, pa uprkos porazu nema razloga za nezadovoljstvo. Pokušaće bez sumnje, pred brojnim navijačima koji su doputovali iz Letonije, Bertans i drugovi da se izbore za najbolje moguće mesto u konačnom poretku, a pojedini igrači će imati motiv da nastave sa dobrim igrama, kako bi što bolje iskoristili svaki sekund na Mundobasketu da porastu u očima evropskih klubova.

Tu se pre svega misli na Artursa Žagarsa, najboljeg strelca i asistenta selekcije (14,2 poena i šest završnih dodavanja), koji je turnir dočekao bez kluba. Već je skrenuo pažnju Baskonije, a sa još dva dobra nastupa bi mogao i da ubedi ekipu iz Vitorije da mu ponudi ugovor. Odlični su dosad bili i Andrej Gražulis iz Trenta (12,5 poena i najveći prosečan indeks - 16,5), Kristers Zorkis iz Petkima (8,8 poena i 3,8 asistencija), ali i Rodion Kuruc koji je po povratku u Evropu (Partizan) iz NBA krenuo stranputicom, ali je na Svetskom prvenstvu bio odličan (osam poena, 6,8 skokova i tri asistencije u proseku), te je posle šest mečeva i drugi najkorisniji igrač ekipe sa indeksom 14,7 po nastupu.

U drugom delu kostura nalaze se Litvanija i Slovenija (14.30). Litvance je Srbija razbila u četvrtfinalu, iako su prethodno imali savršen učinak i pritom su dobili Amerikance. Došli su na smotru bez nekoliko bitnih igrača, verovatno i najboljeg pojedinca Domantasa Sabonisa, ali ostavili su vrlo dobar utisak - sve do duela sa Orlovima. Bili su nemoćni protiv selekcije Svetislava Pešića. Iako su prethodno postizali na svakom meču preko 90 poena, protiv Amera sipali trojke i brojali do 110, Srbiji su ubacili 68.

Utisak je da im je najteže pala eliminacija iz četvrtfinala. Koliko su verovali pokazuje i podatak da se meč sa Filipina gledao putem TV ekrana i u školama širom Litvanije. Čini se da se neće previše truditi u borbi za peto mesto, što je selektor prilično otvoreno nagovestio.

"Ako nema mesta na Olimpijskim igrama, nema više ni motivacije da se igra. Posle ove utakmice ne možemo da budemo zadovoljni učinjenim. Analiziraćemo detaljnije kada se smire strasti", rekao je Maksvitis po završetku duela sa Srbijom.

Nekolicina igrača bi ipak mogla da pronađu motiv za još dve utakmice. Najstarijem članu reprezentacije, Mindaugasu Kuzminaskasu (u oktobru punu 34), ovo je verovatno poslednje Svetsko prvenstvo. Nisu daleko ni Donatas Motiejunas (do kraja meseca puni 33) i Eimantas Bendžijus (33 napunio u aprilu).

Tu je još par igrača poput Tadasa Sedekerskisa kojem navodno nije sigurna pozicija u Baskoniji. Dobro je igrao na prvenstvu, ali ne bi valjalo da sada pokvari utisak. Margiris Normantasa je prilično neočekivano završio na konačnom spisku, pa nema mnogo prostora za opuštanje ukoliko u budućnosti želi da igra još neko veliko takmičenje sa državnim grbonm na grudima, dok je dželat Amerikanaca, Vajdas Karinijauskas potpuno neočekivano dobio šansu i vratio se u reprezentaciju nakon sedam godina. Dobro ju je iskoristio, pa bi mogao i da popravi svoj klupski status posle Svetskog prvenstva. Šanse za to će mu biti još veće ako ne proćerda još dve prilike na Mundobasketu.

U centru pažnje bi pored svih ovih momaka ipak mogao da se nađe Dejvidas Sirvidis, jer je reč o svojevremeno jednom od najtalentovanijih litvanskih šutera koji se posle tri godine u Americi vratio kući i potpisao za Lijetkabelis. Praktično kreće od nule u timu iz Panevežisa. U NBA je zabeležio svega 23 nastupa, kalio se po Razvojnoj ligi i praktično nestao sa košarkaške mape. Uvrstio ga je Maksvitis na konačan spisak, davao mu šansu na kašičicu, ali bi 23-godišnji bek baš ovakve utakmice, bez pritiska i opterećenja, mogao da iskoristi da podigne samopouzdanje pred bitnu sezonu u karijeri (možda i najbitniju).

Sirvidis i Normantas (Foto: fiba.basketball)Sirvidis i Normantas (Foto: fiba.basketball)

A Slovenci? Bili su ogorčeni posle poraza od Kanade. Ne zato što je dobio jedan odličan tim, već su smatrali da su pokradeni. Svi do jednog su opleli po sudijama, koje su isključile Luku Dončića u drugom poluvremenu. S ozbirom da nije završio utakmicu na parketu, prema pravilima se nije očekivao na konferenciji za medije koja je usledila, ali je insistirao da dobije priliku da govori.

"Mislim da svi znaju koliko sam se nervirao. Igrao sam za reprezentaciju, mnogo je tu emocija. Sudije nisu sudile faul, znam da se često bunim, ali mislim da nisu bili fer. Kanađani su bili veoma fizički snažni na meni, a to nije fer. Bruksa mnogi ne vole, ali ja ga poštujem. Radi to što radi. Moram da budem bolji za tim. Da kontrolišem emocije. Definitivno sve kreće od mene", istakao je as Dalas Maveriksa posle poraza.

Ostaje pitanje, da li će "nepravda" probuditi inat u reprezentativcima Slovenije, naterati ih da zaigraju svom snagom do kraja turnira? Teško. Imaju problema i sa povredom Jake Blažiča, te će rotacija biti skraćena, a nema sumnje da će iz Dalasa suptilno poručiti Aleksandru Sekuliću i njegovim saradnicima, ali i Dončiću, da bi mogao malo da odmori. Mada, ako on zacrta da igra do kraja, teško će ga neko ubediti u suprotno.

Ipak je realnije da šansu dobiju momci iz drugog plana, najpre Gregor Glas i Žiga Samar. Dobra je ovo prilika da dvojica mladih igrača steknu dodatno iskustvo, pokažu se na velikoj sceni. Opšti utisak je da Sloveniji nedostaje kvaliteta, izuzev Dončića naravno, ali najpre igrača koji bi mogli da budu sekundarni kreatori ili dobre šuterske opcije, kada protivnici udare po Luki. Upravo takve uloge bi u budućnosti mogli da obavljaju Glas i Samar, ali moraju to da zasluže.

Obojicu na klupskom nivou čeka bitna sezona. Bivši igrač Partizana će se boriti za minute u Cedeviti Olimpiji, dok je Samar priključen prvom timu Albe. Ukoliko bi odigrali dobro naredna dva susreta, a pritom ostvarili i dobar rezultat, nema sumnje da bi značajno popravili samopouzdanje pred početak takmičarske godine u klubovima.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

MUNDOBASKET - BORBA ZA PETO MESTO

Četvrtak

10.45: (1,90) Italija (15,0) Letonija (2,10)

14.30: (1,35) Litvanija (16,0) Slovenija (3,70)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Mundobasket 2023LetonijaItalijaLitvanijaSlovenija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara