Kavaj Lenard i Pol Džordž na odmoru (©AFP)
Kavaj Lenard i Pol Džordž na odmoru (©AFP)

Komesar NBA lige zapretio igračima: Ako ste zdravi, igraćete!

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.09.23. | 17:13

Adam Silver nas je upoznao sa novim pravilima oko odmaranja košarkaša

Praksa traje već nekoliko godina, NBA timovi u finišu regularnog toka sezone rezultatski nebitne utakmice sve više koriste da odmaraju igrače kako bi izbegli povrede. Kada nema zvezda na parketu – gledaoci i TV kući su nezadovoljni, a gledaoci i TV kuće donose novac. Komesar NBA lige Adam Silver stoga će novim pravilima pokušati da zadrži najbolje igrače na terenu čak i kada za to ne postoji objektivnaq potreba.

Silver decidirano kaže da je, u nedostatku boljeg opisa, prevešćemo bukvalno, “menadžment opterećenja“ (load management) prevazišao sve mere. Zato je NBA liga uvela novo pravilo (PPP/Players Participation Policy) koje značajno ograničava mogućnost klubova da odmaraju igrače.

Izabrane vesti

Ne kažem da igrači treba da igraju povređeni ni da nemaju pravo na odmor. Ali, ako ste zdravi, igraćete”, zapretio je Silver.

Rukovodstvu lige je naravno uživanje navijača najbitnije. Bitnije čak i od zdravlja igrača. Zato i strožiji propisi. Neki od njih kažu:

-         Ako igrači žele da budu u izboru za godišnje nagrade i priznanja moraće da odigraju barem 65 od 82 utakmice u regularnom delu sezone.

-         Timovi ne smeju da odmaraju više od jedne zvezde (definicija “zvezde” je igrač koji je bio u ol-star timu u bilo kojoj od protekle tri sezone).

-         Klubovi moraju da obezbede da zvezde igraju utakmice koje se prenose na nacionalnoj televiziji, ne samo na državnoj, te utakmice novoformiranog “in season” turnira, nešto nalik Kupu NBA lige.

-         Timovima je preporučeno da izbalansiraju broj utakmica za odmor i da ako već moraju nekoga da odmore onda to rade na domaćem terenu.

-         Čak i zdravi igrači koji ne igraju moraju da budu prisutni u dvorani kako bi navijači mogli da ih vide.

Nova pravila važe od početka nove NBA sezone 24. oktobra.


tagovi

Adam Silver

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara