Majk Tobi (©MN Press)
Majk Tobi (©MN Press)

Konekcija Teodosić – Tobi bi mogla da bude kičma Zvezdine ofanzive

Vreme čitanja: 4min | pon. 02.10.23. | 08:23

Iskusni plejmejker i Amerikanac već počeli da prave dobru hemiju

Često prvi ispit ume da da bude nezgodan, ali Crvena zvezda ga je položila. Noge su teške posle priprema, ekipa se još uklapa, ali pobeda 81:63 protiv Igokee i sjajno drugo poluvreme pokazuju da je ekipa Duška Ivanovića na pravom putu.

Iako je izvesno potrebno još vremena da iskusni stručnjak sve zategne kako je zamislio, činjenica da je na prvoj utakmici u sezoni najbolji pojedinac bio igrač koji se poslednji priključio pripremama uliva optimizam. Majk Tobi je posle napornog Svetskog prvenstva imao malo vremena da se odmori, pa je u Beograd stigao 16. septembra, a tek posle pregleda i testiranja počeo da radi sa ekipom. Odigrao je samo dve kontrolne utakmice pre premijere. Nije ga to sprečilo da meč u Laktašima okonča sa 19 poena i osam skokova.

Izabrane vesti

Pokazao je Amerikanac sa slovenačkim pasošem kvalitet i raskošan arsenal. Šutirao 6/8 za dva, pogodio obe trojke koje je uzeo, kao i jedini šut sa linije penala. Pritom je kontrolisao dešavanja i pod svojim košem, sakupio šest defanzivnih skokova, uz dva ofanzivna. Zabeležio i po asistenciju i ukradenu loptu. Igokea je igrala čvrsto, nije bežala od fizičkog kontakta, a trener Vladimir Jovanović je na Amerikanca slao centre sličnog gabarita (Zoran Nikolić), pa i boljih atletskih sposobnosti (Nikola Tanasković), ali ih je košarkaš crveno-belih namudrio. Izvanredan debi, posebno ako se u ozbir uzme da je tek dve nedelje sa timom.

Utisak je i da Zvezda odavno nije imala ovakvog centra. Bivši igrač Valensije i Barselone je veoma snalažjiv pod protivničkim obručem, snažan, borben na oba kraja terena. Uz sve to, ima meku ruku i pogađa u visokim procentima sa distance. Na Mundobasketu je bio jedna od najboljih „petica“, dokazao da pripada kremu evropske košarke. Čini da ga u Barseloni nisu dovoljno cenili prošle sezone, mada se mora priznati da je imao paklenu konkurenciju (Jan Veseli, Sertač Šanli...). Reklo bi se da se Tobi savršeno uklapa u postojeći sastav, ali pre svega u unutrašnju liniju srpskog šampiona.

Njegovo izdanje može da raduje stručni štab, svakako i navijače, posebno zbog odlične saradnje sa Milošem Teodosićem. U prvom zajedničkom meču, jer na pripremnom turniru na Kipru nije bilo srpskog plejmejkera, jedan od najboljih organizatora igre u Evropi je tri puta spojio američkog košarkaša sa poenima. Pritom je Zvezdin centar posle još jednog Teodosićevog dodavanja poslao izlazni pas u ugao ka Branku Laziću, koji je kapiten pretvorio u tri poena. Tri od pomenuta četiri pasa valjevskog virtuoza ka Tobiju desila su se u trećoj deonici, kada je Zvezda slomila otpor Igokee.

"Sjajan je, neverovatno je talentovan i bilo je veoma uzbudljivo igrati u ovom meču sa njim", rekao je Majk o Teodosiću za Mondo posle debija.

Pokazao je Tobi kroz karijeru da i te kako zna da iskoristi kvalitete vrhunskih plejmejkera. Nije zgoreg pomenuti da je u sezoni 2018/19, kada je sa Valensijom osvojio Evrokup, imao nekoliko izvrsnih kreatora uz sebe, poput Sema van Rosoma i Antoana Dioa. Obojicu u najboljim godinama. A baš u Fonteti je igrao dosad najbolju košarku na Starom kontinentu. Ne računajući reprezentaciju Slovenije, gde se iz očiglednih razloga pretvarao u ofanzivno čudovište. Odlično se razumeo sa Lukom Dončićem od prvog trenutka kada su zaigrali zajedno, pa je sa Zmajčekima odigrao i treće veliko takmičenje ovog leta (Olimpijske igre, Evrobasket i Mundobasket). Od debija je bez dileme drugi najbolji pojedinac Slovenije posle zvezde Dalas Maveriksa.

A baš u pogledu kreativnosti i tendencije spajanja saigrača sa poenima može da se povuče paralela između Dončića i Teodosića. Obojica su mađioničari sa loptom. Vide „muvu u letu“, kako je Serđo Skariolo svojevremeno opisao srpskog košarkaša. Korak su ispred protivnika u organizaciji napada i od njih uvek možete očekivati neočekivano. Teova genijalnost za Tobija nije iznenađenje i zato treba očekivati da srpski as nastavi da ga hrani lakim poenima, iz kojih se dobijaju samopouzdanje i mirnoća, diže puls protivniku. Ako se po jutru dan poznaje, mogao bi naturalizovani reprezentativac Slovenije da se pretvori u pravu napast po protivnike i izraste u jedno od najvećih pojačanja Crvene zvezde.

---------------

GLEDAJ UŽIVO NA MOZZARTBET.COM

Od ove sezone veliko iznenađenje za sve posetioce sajta mozzartbet.com.

SVE prenose utakmica Evrolige i Evrokupa moći ćete da pratite na našem sajtu, i to na stranici namenjenoj uživo klađenju.

Evroliga će biti nikad neizvesnija, nikad zanimljivija, i nikad dostupnija - dovoljno je samo da budete besplatno registrovani na sajtu mozzartbet.com i sve utakmice najbolje evropske košarke biće vam dostupne putem lajv strima.

Registruj se na mozzartbet.com i uživaj u najboljoj košarci.

---------------



tagovi

Miloš TeodosićMajk TobiKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara