Šarunas Jasikevičijus (Foto: MN Press)
Šarunas Jasikevičijus (Foto: MN Press)

Korenite promene u Barseloni: Jasikevičijus je bivši, menja ga Rožer Grimau

Vreme čitanja: 2min | pon. 26.06.23. | 16:41

Litvanac završio mandat, Barsa kreće u novom smeru

Osvojio je Šarunas Jasikevičijus titulu u Španiji nedavno, tako što je počistio Real Madrid u finalu (3-0). Uprkos novom neuspehu u Evroligi (poraz u polufinalu od Reala), Litvanac je za tri godine odradio dobar posao u Kataloniji. Ističe mu ugovor, ali je najavljeno da će ostati. Čak je i sam istakao da bi radio za daleko manja primanja, zbog najavljenih smanjenja u budžetu. Ipak, dve strane su se rastale posle trogodišnje saradnje, zvanično je potvrđeno.

Šaras odlazi, a na njegovo mesto dolazi - Rođer Grimau! Veliko iznenađenje, s ozbirom da je dugogodišnji igrač katalonskog kluba kao trener radio samo u nižim rangovima, a prethodne dve sezone predvodio je juniore Blaugrane i Barsu Atletik u tandemu sa Viktorom Sadom.

Izabrane vesti

Mundo Deportivo čak navodi da je Barselona zacrtala da ne izdvoji više od 600.000 evra za trenera, što je daleko ispod Jasikevičijusovih primanja. Litvanac je po sezoni imao 3.500.000 evra bruto. Dakle, veliko je pitanje da li će Barsa u takmičarskoj godini pred nama moći da se uhvati u koštac sa evropskom elitom i kako će uopšte izgledati sa trenerom koji je će debitovati na najvišem evropskom nivou.

Grimau je igračku karijeru okončao 2015, potom radio kao trener u amaterskom klubu Sant Hust, da bi posle jedne sezone prešao u "JAC" Sants i radio u četvrtom rangu španske košarkaške piramide. Radio je od 2018. i kao asistent u rezervnom timu Barselone.

Ipak, ima snažnu vezu sa Barsom za koju je igrao od 2003. do 2011. godine i osvojio dve titule, dva Kupa i dva Superkupa u Španiji, a bio je i deo tima koji je 2010. godine postao prvak Evrope.

Iako se kao logičan naslednik nametao Ćavi Paskval, ruski mediji najavili su da će Španac ostati u Zenitu još jednu sezonu, a Marka tvrdi da Barselona nije bila spremna ni da plati otpusnu klauzulu od 200.000 evra za njegove usluge.

Kada se podvuče crta, Jasikevičijus i Barselona mogu biti ostvarenim u prethodne tri sezone. Stigao je legendarni plejmejker leta 2020. za kormilo tima, osvojio po dve titule u ACB ligi i dva Kupa kralja. Kod pristalica kluba ostaje žal jer pečat nije udaren u Evroligi, što je bila i prva želja kluba, ali je Blaugrana sa Šarasom tri puta zaredom učestvovala na Fajnal foru.

Šta će ostati od Barselone? Nikola Mirotić izvesno odlazi, već je krenula hajka za njegov paraf, a na izlaznim vratima su i Kajl Kurič, Majk Tobi, Kori Higins... Sertaču Šanliju ističe ugovor, ali je dobio ponudu da ostane, naravno, pod slabijim finansijskim uslovima.


tagovi

Šarunas JasikevičijusKK Barselona

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara