Kraj košarkaškog leta za mlađe kategorije: Dosta talenata, solidna igra, ali nigde dalje od četvrtfinala

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.08.19. | 09:30

Kadeti danas stavljaju tačku na leto od kojeg se dosta očekivalo, ali malo šta se ostvarilo

Vreme je da do narednog leta kažemo zbogom mladim kategorijama muške selekcije naše zemlje. Utakmicom između Srbije i Hrvatske biće spuštena zavesa na Evropsko prvenstvo za igrače do 16 godina na kojem će se srpski sastav boriti za sedmo mesto. A daleko od toga da možemo da budemo zadovoljni rezultatima Srbije ovog leta, pošto ni na jednom od četiri takmičenja na kojem su nacionalne selekcije uzele učešće nismo otišli dalje od četvrtfinala.

Izabrane vesti

Možda je najbolje krenuti redom i analizirati šta to nije valjalo, te šta je neophodno ispraviti kako se ista priča ne bi ponovila u isto vreme ove godine kada bude „goreo asfalt“ od letnjih vrelina.

Sve je počelo Svetskim prvenstvom za igrače do 19 godina starosti u Heraklionu. Bez greške je igrala Srbija sve do četvrtfinala kada je usledio duel sa uvek nezgodnom selekcijom Litvanije. Rezultatska klackalica bila je na tapetu tokom čitave utakmice, a Srbija je bila ta koja je na kraju morala da vadi „vruće krompire“. Uroš Trifunović, koji je ovog leta iz Partizana prešao na pozajmicu u Mega Bemaks, pogodio je nemoguće i meč odveo u produžetak. Ali sreće i umeća za nešto više jednostavno nije bilo, Litvanija je otišla dalje, a Srbija je u daljem razigravanju zauzela poziciju sedam.

Filip Petrušev

Pored Uroša Trifunovića, na ovom prvenstvu su se između ostalih istakli Marko Pecarski, košarkaš beogradskog Partizana, Filip Petrušev sa Gonzage, te Dalibor Ilić iz Igokee i Luka Cerovina iz Mege.

Sedam dana po završetku ovog šampionata, lopta je počela da prolazi kroz obruče u Izraelu u okviru Evropskog prvenstva za košarkaše do 20 godina. I sve je startovalo kao iz bajke, pošto je Srbija na otvaranju ostvarila pobedu protiv domaćina i, ispostaviće se, budućeg šampiona.

Teško je zaključiti šta se dalje desilo, tek u osmini finala usledio je onaj koban duel protiv Velike Britanije koji će se dugo prepričavati. Košarkaši sa Ostrva uspeli su da ostanu mirniji i staloženiji, a nisu se uplašili činjenice da pred njima stoji višestruki osvajač titule šampiona u ovom uzrastu. Britanci su slavili, poslali Srbiju u razigravanje u kojem se ređao neuspeh za neuspehom, pa je ovaj sastav prvenstvo završio na 15. mestu i premeštanjem u Diviziju B naredne sezone. Reklo bi se, prava šteta, jer je sastav bio sačinjen od veoma kvalitetnih košarkaša koji su već standardni članovi klubova iz regionalne ABA lige i Košarkaške lige Srbije.

Nikola Mišković

U tom sastavu se tako ponovo našao Marko Pecarski iz Partizana, kao i trojac iz Mege koji su činili Nikola Mišković, Andrija Marjanović i Mihailo Jovičić, potom Stefan Momirov iz FMP-a, Vuk Vulikić iz Dinamika... Još jednom da ponovimo, veoma kvalitetna i talentovana generacija koja će nam u nastupajućoj sezoni sigurno prikazati fantastične igre u regionalnoj ligi, ali u Izraelu nešto nije štimalo.

Krajem jula vratili smo se u Grčku na Evropsko prvenstvo za košarkaše do 18 godina starosti. I tamo je lepo krenulo, pobedom protiv Nemačke, ali je već drugi duel pokazao da bismo mogli da imamo problema. Ponovo je kobna bila reprezentacija Velike Britanije koja je odnela veliku pobedu nakon produžetka i upalila crvenu lampicu u stručnom štabu.

Ali, deluje da to nije bila dovoljna šok terapija, pošto su u osmini finala po Srbiju ponovo bili kobni Litvanci. Nije išlo u prvom poluvremenu te utakmice, a ponajmanje u trećoj deonici tokom koje su srpski košarkaši postigli samo dva poena. I pored svega, imali su napad za pobedu, ali on nije iskorišćen.

Aleksa Marković

Trojac koji je predvodio Srbiju na ovom Evropskom prvenstvu činili su odlični Aleksej Pokuševski iz Olimpijakosa, koji će bez sumnje u budućnosti predstavljati jednu od udarnih igala reprezentacije. Uz njega, istakli su se i Đorđe Pažin iz Partizana, te Aleksandar Langović iz Mege. Srbija je ovo prvenestvo završila na desetom mestu.

I eto, došli smo do Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina u Udinama. Može se reći da smo na ovom prvenstvu možda i bili najbliže šansi da se umešamo u borbu za medalje, ali da je pored sportskog umeća nedostajalo i samo malo sreće i iskustva. Ne može se ništa zameriti mladim momcima koji su fantastično odigrali protiv favorizovane Španije u četvrtfinalu i koji su pali tek nakon produžetka i tehničke greške u poslednjoj sekundi produžetka.

Nažalost, u razigravanju je usledio i poraz od Turske koji je značio da Srbije neće biti na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina narednog leta, ali uzimajući u obzir da su ovi momci samo par sati ranije preživeli traumu kada ih je neimenovani muškarac jurio nožem po Udinama o čemu je otvoreno govorio Igor Rakočević, ne može im se apsolutno ništa zameriti. Sve ovo još jednom je otvorilo i pitanje organizacije turnira pod okriljem FIBA.

Nikola Đurišić

Bilo kako bilo, Srbija će danas protiv Hrvatske igrati za sedmo mesto na ovom takmičenju. I na ovom Evropskom prvenstvu imali smo nekoliko odličnih predvodnika. Pre svega tu govorimo o Matiji Beliću, članu Žitkobasketa, koji je gotovo na svakoj utakmici dolazio do dabl-dabl učinka. Rame uz rame je tu bio i Nikola Radovanović, košarkaš beogradskog Partizana i Budućnosti iz Bijeljine, a treba istaći i Nikolu Đurišića iz Mege, koji je iako godinu dana mlađi od ostalih pokazao da se od njega može dosta očekivati.

I to bi bilo to. Već narednog leta stižu nam neke nove košarkaške nade, a isti ovi igrači ponovo će istrčati na parket i pokušati da nas obraduju nekom od medalja. Vremena je dovoljno da se sve dobro ukomponuje i da se ne dozvole nešto slabiji rezultati koji su nas pratili ove godine. Može se reći da ovoga puta vreme radi za nas.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE KOŠARKAŠE (U16) - FINALE

Subota
21.00: Francuska - Španija

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE KOŠARKAŠE (U16) - ZA TREĆE MESTO

Subota
18.45: Italija - Rusija

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE KOŠARKAŠE (U16) - OD 5. DO 8. MESTA

Subota
14.15: Grčka - Turska
17.45: Hrvatska - Srbija

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE KOŠARKAŠE (U16) - OD 9. DO 12. MESTA

Subota
15.30: Litvanija - Slovenija
13.15: Izrael - Severna Makedonija

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE KOŠARKAŠE (U16) - OD 13. DO 16. MESTA

Subota
16.30: Letonija - Nemačka
11.00: Estonija - Bosna i Hercegovina

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Fiba Eurobasket - U16, U18, U20, FIba World Cup - U19


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara