Filip Petrušev protiv Olimpije Milano (©MN Press)
Filip Petrušev protiv Olimpije Milano (©MN Press)

Kraj Zvezdine trijumfalne serije lakše će se svariti zbog najbolje evropske partije Filipa Petruševa

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.12.22. | 10:52

Crveno-beli pretrpeli prvi poraz od dolaska Duška Ivanovića, ali novo odlično izdanje mladog centra uliva optimizam

Nizala je Crvena zvezda trijumfe od kako je za volan seo Duško Ivanović. Redom su padali timovi u Evroligi i ABA ligi, a trijumfom nad Žalgirisom fantastična serija zaokružena je na 10 utakmica. Tu je i zaustavljena, pošto je Olimpija Milano sinoć odnela pobedu iz dvorane "Aleksandar Nikolić" (67:71).

Manekeni su tek treći tim koji je ove sezone savladao Zvezdu na njenom terenu. Prethodno je to pošlo rukom Panatinaikosu u prvom meču crveno-belih pred svojim navijačima, ali i Zadru koji je napravio prvoklasno iznenađenje u regionalnom takmičenju.

Izabrane vesti

Ivanovićeva kaznena ekspedicija zaustavljena je na impresivnih 10 trijumfa, a takav niz nije viđen na Malom Kalemegdanu od sezone 2018/19 kada je Milan Tomić vodio crveno-bele do 14 vezanih pobeda, ali u ABA ligi i Superligi Srbije. Tomić je početkom te takmičarske godine imao i 10 uzastopnih pobeda u ABA Superkupu, ligi i Evrokupu. Kada uključimo i Evroligu, crveno-beli nisu nanizali ovoliki broj pobeda od 2016/17 i čuvene serije ekipe Dejana Radonjića koja je trajala od 22. decembra do 30. januara i 13 mečeva (sedam u Evroligi).

Nije Zvezda imala sreće da produži kolonu "zelenih" rezultata. Četa Etorea Mesine je uhvatila određeni kontinuitet posle serije povreda, počela da podiže nivo igre na oba kraja terena. Dozvolili su joj crveno-beli da se razmaše u prvoj deonici, tokom koje je postigla šest trojki. Na kraju su i trener Ivanović, ali i igrači konstatovali da je loš početak koštao Zvezdu prvog poraza posle gotovo mesec dana (pobeda protiv Asvela 17. novembra).

"Počeli smo slabo, nismo bili agresivni, čvrsti, nekako bez energije, samo ovog puta protiv jačeg protivnika i to nas je na kraju koštalo. Tek druga utakmica da nam se to dešava, nije bio slučaj ranije. Previše nas možda ponese atmosfera, ne vidim drugi razlog. Mnogo bolje drugo poluvreme, ali nismo imali dovoljno vremena na kraju", rekao je Filip Petrušev, najbolji pojedinac Zvezde u prvom porazu Duška Ivanovića.

Povrede su stavile dodatan teret na ramena 22-godišnjeg centra, ali ga je sjajno izneo. Hasana Martina muči koleno i nije nastupio protiv Milana (čeka ga duža pauza prema rečima trenera), dok se Luka Mitrović tek vratio na teren posle propuštenog susreta sa Žalgirisom zbog udarca koji je prethodnog vikenda dobio u oko.

"Uz naporan ritam utakmica, ostali smo bez nekih bitnih igrača zbog povreda, nadam se da će što pre biti sa nama. Sve nas to poremeti, svaki igrač je bitan, nema sumnje da i to utiče", napomenuo je Stefan Lazarević.

Uz sve to Ben Bentil nije najbolje otvorio utakmicu i sve oči su bile uprte u Petruševa, a bivšem MVP-u Jadranske lige kao da je to prijalo. Sjajno se nosio sa namazanim Nikolom Melijem, legendarnim Kajlom Hajnsom i borbenim Brendonom Dejvisom. Pomogao Zvezdi u velikoj meri da uspostavi kontrolu skoka i jedini uspevao da dođe do poena kada je Luki Vildozi i Nemanji Nedoviću malo šta polazilo za rukom zbog agresivne odbrane rivala.

"Stisli su nas, branili Nemanju i Luku, izlazili visoko na pik en rolu i akcijama za njih, preuzimali sve. Uzimali smo dobre šuteve u drugom poluvremenu, ali zaostatak je bio preveliki", kazao je mladi centar, a Lazarević se složio:

"Bili su najagresivniji prema njima, punili su dobro reket, mi nismo nalazili otvorene šuteve, ali i oni momci su ljudi. Naravno da će skautirati njih dvojicu kao naše najbolje napadačke opcije, pa su se potrudili da oni danas imaju manje mogućnosti nego inače".

Petrušev je susret okončao sa 20 poena i 11 skokova, za indeks korisnosti 28. Postavio je rekord evroligaške karijere u poenima, indeksu, defanzivnim skokovima (10), pogođenim slobodnim bacanjima (5/6), na kraju i u vremenu provedenom na parketu (29 minuta). Krunisao je sve bolja izdanja, nagradio se za naporan rad i primetan napredak iz utakmice u utakmicu (bio među ključnim igračima u istorijskom trijumfu nad večitim rivalom u Evroligi). Šteta što to nije zaokruženo novom pobedom.

"Igram sa sve više samopouzdanja, kad izađem na teren, nebitno ko je preko puta, trudim se da sa što više energije na skokovima, u odbrani i posle u napadu će doći sve", istakao je Filip Petrušev.

Ne treba zaboraviti da je imao slabu minutažu prethodne sezone u Anadolu Efesu, te da se sa zakašnjenjem priključio pripremama crveno-belih zbog obaveza u reprezentaciji Srbije. Kao i da je drugi najmlađi igrač u timu posle Nikole Topića (Dalibor Ilić mesec i kusur dana stariji).

Poraz nikada nije dobar, ali se iz njega uvek mogu izvući pouke. Iz sudara sa Milanom i neke pozitivne stvari, kao što je vrsna partija Petruševa.

"Iz prošle pobede protiv Žalgirisa i današnjeg poraza, imamo dosta stvari da naučimo i da na njima radimo. Moramo da nastavimo da verujemo treneru, jedni u druge. Poraz, pobeda - to je sport. Na nama je da radimo, idemo dalje i okrenemo se sledećoj utakmici", zaključio je Stefan Lazarević.


tagovi

KK Crvena zvezdaOlimpija MilanoDuško IvanovićFilip PetruševStefan Lazarević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara