Košarkaši madridskog Reala (Foto: AFP)
Košarkaši madridskog Reala (Foto: AFP)

Kralj pred krunisanjem, Barsa nemoćna u Madridu

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.06.22. | 22:59

Košarkaši Reala su pred osvajanjem šampionske titule

Imao je Real Madrid velikih problema ove sezone, niz loših rezultata kakav se ne pamti u mandatu Pabla Lasa, ali se izdigao. Stigao do finala Evrolige gde ga je ipak porazio Anadolu Efes, ali i do borbe za trofej u ACB ligi. Pred početak serije EL Klasika za titulu, šef struke Kraljevskog kluba je doživeo infarkt, na sreću dobro se oporavlja i već radi sa timom na treninzima, ali je kraj aut linije tokom finala njegov pomoćnih Ćus Mateo. Uprkos svim nedaćama, Blankosi su na korak do trona. Posle brejka u prvom meču, zatim poraza u revanšu pred Barsinim navijačima, Madriđani su u Vizink centru došli do druge pobede i samo jedna im nedostaje da vrate trofej u svoje vitrine - 81:66.

Sastav iz prestonice je tako došao na prag 14. titule u ACB ligi, 36. u istoriji kluba, dok Katalonci imaju dve više. Četvrta utakmica na programu je u nedelju, ponovo u Madridu.

Izabrane vesti

Kontrolisali su košarkaši Reala stanje na parketu gotovo od prvog do poslednjeg mintua. Barselona je u drugoj deoncii pružila jak otpor, držala se sve do sredine treće, ali je onda domaćin serijom 11:3 slomio otpor rivala i potom u odlučujućoj deonici došao do ubedljivog trijumfa.

Real je dominirao na ofanzivnom skoku (15:6), igrao sjajno u odbrani i ukrao loptu rivalu u čak 13 navrata. Barsa je susret okončala sa čak 19 izgubljenih lopti.

Pobednički sastav je sa 14 poena predvodio Gabrijel Dek, dok je pola koša manje dodao Fabijan Kozer. Dvocifrenu su sa po 10 poena bili i Valter Tavares, kao i Serhio Ljulj. Geršon Jabusele je bio na pragu dabl-dabla (po devet poena i skokova), dok je njegov zemljak Vensan Poarje uz šest poena upisao i 10 uhvačenih lopti.

Kod Barse 15 poena Kajla Kuriča koji je na kraju bio prilično usamljen. Nik Kalates je dodao 10 uz šest asistencija i njih dvojica su bili jedini dvocifreni u poraženoj ekipi. MVP Evrolige Nikola Mirotić je brojao do devet, Brendon Dejvis je dodao osam poena.

Serijom 7:0 u finišu prve deonice Real je uspostavio kontrolu. Na prvi odmor otišao sa pet poena viška. Do kraja se nije osvrtao. Pripretila je četa Šarunasa Jasikevičijusa u drugoj četvrtini, prišla na pola koša zaostatka, ali nije uspela da preokrene. Novom serijom 7:0 domaćin se ponovo odlepio, potom u finišu prvog poluvremena prvi put stekao i dvocifrenu prednost, da bi na pauzu od 15 minuta otišao sa suficitom od sedam poena (46:39).

Držala se Barsa do sredine trećeg perioda, ali je Real pri rezultatu 55:50 ubacio u drugu. Povukli su Kozer i Poarje, potom je trojku ubacio Ljulj, a novim poenima francuskog centra Madriđani su zaokružili seriju 11:3 i na poslednji predah otišli sa 13 poena prednosti. Prednost je ubrzo narasla i na 19 poena i postalo je jasno da za goste nema povratka.

ACB LIGA - FINALE

Petak

Real Madrid - Barselona 81:66 (2:1 u seriji)

/Dek 14 - Kurič 15/

* igra se na tri pobede, sledeći meč u nedelju u Madridu


tagovi

KK Real MadridKK BarselonaGabrijel DekFabijen KozerSerhio LjuljValter TavaresGeršon JabuseleVensan PoarijeŠarunas JasikevičijusPablo LasoKajl KuričNik KalatesNikola MirotićACB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara