Deandre Ejton (©AFP)
Deandre Ejton (©AFP)

Kreće lov na Ejtona: Finiks mu ponudio minimalac, na potezu Atlanta i Detroit

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.06.22. | 17:05

Interesovanje za centra sa Bahama pokazao i Portland

Pre četiri godine Finiks se odlučio da sa prvog mesta na NBA draftu odabere centra sa Arizone Deandre Ejtona. U ponudi je bio i Luka Dončić, na klupi Sansa Igor Kokoškov, ali Finiks se opkladio na snažnog momka sa Bahama. Jasno, Slovenac je izrastao u jednu od najvećih zvezda u ligi, ali Ejton se vremenom dobro uklopio, postao jedna od važnijih karika u ekipi od kako je Monti Vilijams nasledio srpskog stručnjaka. Stekao se utisak da će posle treće godine dobiti maksimalan ugovor. Ipak, samo mu je produžena ruki saradnja na još godinu dana, pa je i njegova budućnost u timu iz Arizone dovedena u pitanje.

Ovog leta je uprava kluba odlučila da mu pošalje minimalnu ponudu tešku 16.422.835 i tako ga načini ograničeno slobodnim igračem. Zainteresovane strane sada mogu da mu daju bolje uslove, ali Finiks ima pravo da izjednači svaku ponudu koja stigne na njegovu adresu i tako ga zadrži. Postoji i opcija da Ejton prihvati uslove i ostane još jednu sezonu sa Sansima, a da potom narednog leta postane neograničeno slobodan. Mala je ipak verovatnoća da se tako nešto dogodi. Uslediće licitacija.

Izabrane vesti

Interesovanje za centra koji je demonstrirao izvanredne defanzivne sposobnosti, odlično čuvao dvostrukog uzastopnog MVP-a lige Nikolu Jokića u plej-of okršajima Finiksa i Denvra prethodnih sezona, pokazalo je nekoliko klubova. Utisak je da su najviše zagrejani Atlanta i Detroit. Spekuliše se i da bi Demijan Lilard voleo da ga vidi u Portlandu, pa se očekuje da se u nekom trenutku i Trejlblejzersi umešaju.

Pistonsi su sklopili veoma talentovan tim. Prvom piku sa prošlogodišnjeg Drafta Kejdu Kaningemu pridružili su na ovogodišnjem atletski sjajnog beka Džejdena Ajvija (peti pik) i Džejlena Durena (13. pik). Tu su još 21-godišnji Ajzea Stjuart i 23-godišnji Sadik Bej, pa je jasno da će Dvejn Kejsi imati zadovoljstvo da radi sa ekipom izuzetnog potencijala.

Postoji ipak želja uprave kluba iz Motor sitija da ovom perspektivnom jezgru pridruži i Ejtona. Napravila je veliki prostor u budžetu trejdom Džeramija Grenta za pikove u Portland i sada ima mogućnost da igraču za kojeg je zainteresovana ponudi maksimalnu saradnju.

Američki mediji ipak navode da Detroit nije spreman prvim željama Ejtonu i Majlsu Bridžisu (takođe ograničeno slobodan) uruči maksimalne ugovore. Postoji mogućnost da se to promeni, ali trenutno je takva situacija, piše Džejms Edvards sa Atletika. Ostaje da se vidi da li će se cenkati i dati 23-godišnjem košarkašu sa Bahama ponudu koja nije maksimalna.

Atlanta poput Detroita nije voljna da mu ponudi maksimalnu zaradu i nema prostora u budžetu poput Pistonsa, pa se prednost ipak daje Kejsijevoj četi.

Portland je u februaru zadržao Jusufa Nurkića i tako pokazao želju da ga zadrži ovog leta. Pitanje je da li će biti spreman da rizikuje, odrekne se bivšeg košarkaša Cedevite i Denvera kako bi krenuo u bitku za Ejtonov potpis.

Deandre Ejton je za četiri godine u dresu Finiksa odigrao 236 mečeva u ligaškom delu sezone i beležio 16,3 poena uz 10,5 skokova po nastupu. Upisao je i 35 plej-of nastupa, igrao i finale protiv Milvokija prošle godine, uz prosek od 16,6 poena i 10,7 uhvaćenih lopti.


tagovi

Deandre EjtonFiniks SansDetroit PistonsAtlanta HoksPortland Trejlblejzers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara