©AFP
©AFP

Kreće nova era San Antonio Sparsa: Viktor Vembanjama stopama Dejvida Robinsona i Tima Dankana!

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.06.23. | 02:22

Očekivani izbor slavnog kluba

Kao što se i očekivalo San Antonio Sparsi su izabrali Viktora Vembanjamu kao prvog pika na ovogodišnjem NBA draftu. Na taj način je krenula nova era slavnog kluba, kojem je ovo treći put u istoriji da bira prvog pika. Vembanjama se pridružio legendarnim asovima Dejvidu Robinsonu i Timu Dankanu, koji su birani 1987. i 1997. godine, a danas se nalaze u Kući slavnih NBA lige.

Mlada francuska senzacija je prošlu sezonu igrala za Metropolitan i proglašena je za MVP-a tamošnjeg šampionata.

Izabrane vesti

Vembanjama je specifičan po tome što mu košarkaški stručnjaci i javnost daju najveće šanse u NBA karijeri još od Lebrona Džejmsa. Sparsi i legendarni Greg Popovič su njegov dolazak isplanirali još 16. maja kada je otkriveno da će treći put u istoriji franšize imati prvi izbor na Draftu.

Francuz ima 19 godina i prvi je "broj jedan" ikada iz Francuske, kao prvi evropski igrač koji nije igrao koledž košarku, a koji je izabran za prvog pika, još od 2006. godine i Andree Barnjanija, kojeg su tada uzeli Toronto Reptorsi.

Vembanjama će kompletirati izuzetno mlad sastav San Antonija, u kojem se već nalaze Keldon Džonson, Devin Vasel, Tre Džons i Džeremi Sočan. Svi oni imaju manje od 23 godine.

Viktor je bio izuzetno emotivan nakon izbora, poručivši da je u pitanju nešto o čemu je sanjao čitav svoj život.

Za drugog pika na ovogodišnjem draftu izabran je Brendon Miler, kojeg je birao Šarlot, dok je treći Skot Henderson, koji je izabran od strane Portlanda.

Miler je jedan od najboljih šutera za tri poena u koledž košarke i izabran je za "brucoša godine" i "igrača godine" Jugoistočne konferecije (SEC), postavši tako prvi igrač koji je objedinio ove nagrade još od Entonija Dejvisa, koji je to učinio sa Kentakijem 2012. godine.

Hornetsi su zapravo birali između Milera i Hendersona, bilo je izvora koji su predviđali drugačiji ishod, ali su izabrali Milera, a vreme će pokazati da li je to bio pravi izbor. Na kraju je procenjeno da bi se Miler bolje uklopio uz Lamelo Bola u timu.

Sa druge strane, prednost Skota Hendersona je bilo to što je ovaj mladi plejmejker već stekao ozbiljno iskustvo, pošto je odmah nakon srednje škole postao najmlađi igrač u istoriji Razvojne lige. Od ranih igračkih dana predviđana mu je blistava karijera, skrenuo je ogromnu pažnju na NCAA kampovima u svojoj prvoj srednjoškolskoj godini.


tagovi

Viktor VembanjamaSan Antonio Spars

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara