©AFP
©AFP

Kreće plej-of: Drejmond Grin će biti zadužen za Jokića

Vreme čitanja: 7min | sub. 16.04.22. | 15:15

Može li srpski as i dalje na ovakav način da vuče ekipu kao šta je to radio cele regularne sezone?

Sve šta smo tražili od plej-in turnira, to smo i dobili. S dve izuzetno uzbudljive utakmice dobili smo poslednja dva putnika u plej-of, a Atlanta i Nju Oreans su utišali publiku u Klivlendu i Los Anđelesu.

Kavalirsi su izgledali kao dosta bolja ekipa od Atlante u prvom poluveremnu utakmice. Zaigrao je Džeret Alen koji je imao problema s povredom, a Dejrius Garland je razigrao sve saigrače koji su pogađali jednu tricu za drugom. Hoksi ipak nisu potonuli, strpljivo su se držali u utakmici dok u drugom delu utakmice nije proradio Tre Jang kojeg je teško zaustaviti kada uđe u pravi ritam. Pogađao je plejmejker Atlante jedan težak šut za drugim, a na njegovim krilima Hoksi su preokrenuli utakmicu i izborili plej-of nakon što su prošle sezone igrali u finalu Istoka. Klivlend je imao jako dobru sezonu, ali nisu imali dovoljno snage i iskustva da utakmicu, koju su kontrolirali većim delom, dovedu do kraja na način na koji to žele.

Izabrane vesti

Klipersi su imali veliki peh kada je jučer Pol Džordž ušao u protokol zbog koronavirusa pa nije mogao da igra meč protiv Nju Orleansa. Bez njega je ekipa iz Los Anđelesa ostala bez glavne napadačke snage, a kada se kod Pelikansa na početku razigrao Brendon Ingram izgledalo je da će utakmica brzo biti odlučena. Imao je Nju Orleans 16 poena prednosti u prvom poluvremenu, ali Redži Džekson i Markus Moris i ostali Klipersi se nisu želeli da predaju. Uhvatili su odličan ritam, preokrenuli utakmicu i u trećoj četvrtini došli do 13 poena razlike. I onda se opet budi Nju Orleans. Postižu 11 poena zaredom, vraćaju se u utakmicu, a na kraju se Ingram opet budi i dovodi svoju ekipu u plejof.

A plej-of počinje već danas. Realno gledajući, ovo je najluđi NBA vikend jer se igraju prve utakmice svih osam serija, a iz NBA ureda su napravili sve da od toga naprave pravi spektakl. Napravili su takav raspored da se utakmice ne preklapaju pa ćemo svakog dana praktično imati košarkaški maraton od 10 sati. Uz to su barem dva meča svakog dana stavljena u evropski dobre termine pa i mi možemo da uživamo u onom najboljem šta košarka nudi.

GOLDEN STEJT VORIORS - DENVER NAGETS

Može li Nikola Jokić i dalje na ovakav način vući ekipu kao šta je to radio cele regularne sezone? Srpski košarkaš je odigrao neverovatno, bez Džamala Marija i Majkla Portera odveo Denver do šestog mesta na Zapadu, što je stvarno neverovatno. No, sada dolazi plej-of u kojem se igra nešto drugačija košarka. Tu će Jokiću trebati veća pomoć saigrača, šta znači da bi između Erona Gordona, Vila Bartona, Monte Morisa, Džefa Grina i Bonsa Hajlanda svake večeri trebalo je barem tri igrača da budu na najvećem mogućem nivou. Svaka čast tim igračima, ali oni ne ulevaju poverenje da bi mogli da to naprave.

Znaju to i u Golden Stejtu pa bi se vrlo lako mogli da odluče za taktiku da 'puste' Jokića da postiže šta više koševa, ali da ne razigrava saigrače. Očekujemo da će Drejmond Grin biti uglavnom zadužen za Jokića i da će mu da probati da mu zatvori linije dodavanja. Jokić može postići 30 poena bez problema, ali bez njegovih 10-ak asistencija igra Denvera automatski gubi smisao. Voriorsi su dobra odbrambena ekipa koja zna šta radi i imaju dosta tvrdih igrača na krilnim pozicijama pa će sigurno probati usporiti napad Nagetsa šta je moguće više. S druge strane, ako se trio Stephen Kari, Klej Tompson i Džordan Pul razigra, teško možemo da vidimo ko bi mogao da ih zaustavi u redovima Denvera.

Najlakše je napisati da je Golden Stejt favorit u ovom okršaju, ali Denver ima Nikolu Jokića. On je u stanju da napravi čudo i u najtežim utakmicama i apsolutno će sve da ovisi o njemu. To nije najbolja, ali ni najgora stvar za Denver.

DALAS MAVERIKS - JUTA DŽEZ

Koliko Dalas može bez Luke Dončića? Slovenački košarkaš ima problema s povredom potkoljenice i sigurno neće da igra večeras, a pod znakom pitanja je i njegov nastup u drugoj utakmici serije koja se igra u ponedeljak. S obzirom na to koliko Dalas ovisi o njemu, jasno je da su Maveriksi u velikim problemima. Uostalom, ova sezona je pokazala da su prošlog leta propustili da naprave malo bolju ekipu oko Dončića pa su morali da menjaju Kristapsa Porzingisa i dovedu Spensera Dinvidija. Tako je sada snaga Dalasa na bekovskim pozicijama - Dončić, Dinvidi i Džejlen Branson. I bez povrede Dončića to ne izgleda najbolje za plejof, a bez njega tu stvarno ima puno znakova pitanja.

Znakovi pitanja su prisutni i oko Jute Džeza. Trener Kvin Snajder već je nekoliko godina posložio ekipu koja dobro igra u regularnoj sezoni, ali onda ne može da napravi ništa ozbiljno u plej-ofu. Izgleda da je ostatak lige pročitao kako da se igra protiv Rudija Gobera, a kada se njega isključi iz utakmice Juta nije toliko opasna bez obzira na Donovana Mičela i sve šutere koji ga okružuju. Ako Džez ne napravi nešto više ove sezone, vrlo lako bi se moglo da dogodi da vlasnici otpuste Snajdera i pokušaju ići u nekom novom smeru. No, bez Dončića su favoriti u večerašnjoj utakmici, a ako iz Dalasa slučajno donesu 2-0, onda bi bili jako blizu drugog kruga jer Juta igra odličnu u Solt Lejk Sitiju koji je jedan od najboljih domaćih terena u NBA ligi. U ekipi Džeza nema povređenih za ovu utakmicu.

MEMFIS GRIZLIS - MINESOTA TIMBERVULVS

Očekivali su u Memfisu Kliperse, dobili Minesotu. Vukovi su zasluženo pobedili tim iz Los Anđelesa na otvaranju plej-in turnira, a ta utakmica im je sigurno pokazala da mogu da igraju na najvišem nivou u najtežim uvetima. Minesota je ove godine u regularnoj sezoni pobedila tačno duplo više utakmica nego prošle sezone, a trener Kris Finč je odlično složio ekipu. Uspeo je da košarci vrati Karl-Entonija Taunsa, koji je lani bio žestoko potonuo zbog smrti majke i nekoliko rođaka od koronavirusa, a Entoni Edvards se pokazao kao zvezda u naletu. DiAnđelo Rasel se odlično uklopio, Minesota u napadu igra zabavnu košarku, ali najveća stvar je da su se jako digli u fazi odbrane. Uostalom, u zadnjih mesec i po sezone, u odbrani je od Minesota bolji bio samo Boston.

Sve ono šta smo napisali o Minesoti sada možemo ponoviti za Memfis. Doduše, oni su svoj uspon počeli prošle godine, ali Dža Morant i saigrači su ove godine pravi hit. Igraju odlično na obe strane parketa, Morant je zaslužio poneki glas za MVP-a, Džeren Džekson za najboljeg odbrambenog igrača, a Desmond Bejn se često pominje kao igrač koji je najviše napredovao u odnosu na prošlu sezonu. Ipak je najbolja star šta su Grizliji odlično igrali i kada je Morant bio povređen šta je pokazalo da je Memfis jako duboka ekipa.

Dve mlade ekipe su garancija zabave, a baš je atletičnost ono šta bi moglo da odluči u ovoj utakmici. Ako odbrane uspiju da zaustave najvažnije napadačke opcije s dve strane, onda će ta ekipa biti bliže prolasku. U regularnoj sezoni svaki tim je upisao po dve pobede.

FILADELFIJA - TORONTO REPTORS

Prvi je ovo put da se ove dve ekipe susreću u plej-ofu nakon šta je ona lopta Kavaja Leonarda u sedmoj utakmici pre tri godine šetala po obruču da bi na kraju ipak ušla kroz njega. Reptorsi su te godine postali prvaci, a Siksersi se i dalje traže. Jesu li se ove godine našli? Izgledaju jako dobro, a važno je da je Džoel Embid bio više-manje zdrav celu sezonu i igrao na MVP nivou. Nažalost po njega, jedan čovek iz Sombora je bio bolji pa bi Kamerunac opet morao ostati bez nagrade koju jako želi.

No, sada više nema mesta za pojedinačne nagrade, a timski su Siksersi ipak favoriti protiv Toronta. Embidu je došao Džejms Harden šta je najbolji saigrač kojeg je ikada imao, a iako je Filadelfija u tom trejdu izgubila nešto na dubini ekipe, ipak imaju dovoljno igrača za plejof kada se rotacije smanjuju. U glavnoj ulozi u ovom dvoboju bit će opet Embid, posebno zato jer Toronto često igra bez klasičnog centra, s Paskalom Sijakamom u ulozi 'petice'. Nik Nurs je na klupu Toronta ove godine složio zanimljivu ekipu u kojoj se svi mogu menjati u obrani na svim igračima, ali ta odbrana ima slabu stranu, a to je igra protiv klasičnih centara koje jednostavno niko ne može zaustaviti. Embid je Torontu ove sezone prosečno ubacivao 29 poena, a s obzirom na to da će ga Reptorsi morati udvajati, otvarat će se dosta prostora za šutere Filadelfije. Toronto će, pak, želeti igrati šta bržu košarku i uhvatiti odbranu Filadelfije nespremnu u tranziciji, a sigurni smo da će celo vreme da napadaju Hardena koji je najslabija tačka odbrane Siksersa. Hoće li to biti dovoljno da Kanađani naprave neko iznenađenje, ostaje tek da se vidi.


tagovi

Nikola JokićDrejmond Grin

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara