Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Kruna na glavi, a prsti prazni - Jokić u društvu Barklija, Melouna, Ajversona, Neša...

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.05.22. | 00:40

Druga MVP nagrada za Somborca, ali za prsten mu je potrebna pomoć

Nikola Jokić je 11 puta biran za najboljeg igrača nedelje, u četiri navrata za najboljeg u mesecu, igrao je na četiri ol-star utakmice, dok je upravo proglašen drugi put zaredom za najkorisnijeg u kompletnoj NBA ligi. Prigrlio je bar sve najvrednije nagrade, osim jedne - šampionskog prstena. Ali, ta jedina ne zavisi samo od njega, već moraju da mu "pomognu" saigrači, kao što nisu pomogli sadašnjim stanovnicima Kuće slavnih Čarlsu Barkliju, Karlu Melounu, Alenu Ajversonu i Stivu Nešu, odnosno budućim stanovnicima Deriku Rouzu, Raselu Vestbruku i Džejmsu Hardenu, takođe vlasnicima bar jedne MVP titule koju nisu obogatili šampionskim prstenom.

Za Rouza, Vestbruka, Hardena i posebno Jokića još ima vremena da upare ta priznanja, dok Barkli, Meloun, Ajverson i Neš, kako vreme prolazi, znaju sve češće da pomenu da bi radije voleli da im taj unikatni platinasto-zlatni prsten, sa dijamantskim brojem, prezimenom i logom franšize zasija na prstu, nego da u kućnoj vitrini šljašti MVP nagrada.

Izabrane vesti

Ali, svi znaju da su oni uradili sve što je do njih, čak su pojedini i menjali timove ne bi li se domogli timskog pehara koga na kraju ipak nisu nikada dodirnuli kao šampioni.

Baksuzluk MVP-ja bez nagrade počeo je sa Čarslom Barklijem koji je osam sezona u dresu Filadelfije koračao ka NBA večnosti. Ali je tapkao u mestu kada je titula koja je do samo mesec dana pre njegovog dolaska u tim celu sezonu obasjavala timsku trofejnu salu. Na kraju je izgubio strpljenje i prešao u Finkis, u kome je ustoličen kao najbolji NBA igrač. Ali ni tu ga, za četiri godine, nije obasjalo šampionsko sunce čijim je zracima bio najbliži u velikom finalu 1993.

Poslednji voz kao tronu pokušao je da uhvati sa Roketsima, ali on nije stao na stanici u Hjustonu iz koje se Barkli, posle 16 godina uputio u penziju, bez šampionske titule u koferu.

Poput Barklija i Karl Meloun je imao nesreću da ogroman deo karijere igrao u erama "dinastija" Džonson, Bird, Tomas, Džordan, Olajdžuvon i Brajant-O'Nil kojoj se priključio posle 17 godina "poštarske službe" u Juti koja mu nije isporučila titulu, iako je uz sebe imao još jednog velikana, Džona Stoktona. Ali, legendarni Poštar je selidbom u Los Anđeles promašio adresu. Lejkersi su izgubili finale od Detroita, a on je izgubio volju za košarkom, odlučivši da se penzioniše.

Kao Barkli i Alen Ajverson je iz Filadelfije krenuo u lov na pehar koji se činio veoma blizu 2001. godine, jer su Siksersi pokupili sve najvažnije nagrade. Ajverson je bio MVP, Dikembe Mutombo najbolji defanzivac, Eron Meki najbolji šesti igrač, Leri Braun najbolji trener, a timnski je osvojena Istočna konferencija. Međutum, u velikom finalu je Fila pala pred Lejkersima. U smiraj 2006, kao drugi strelac Lige odlučio da se ujedini sa prvim - Karmelom Entonijem - u Denveru. Ipak brzo su svi shvatili da od šampionskog posla nema ništa, pa je Ajverson počeo da luta u igri i po timovima, da bi posle kratkog izleta u evropsku košarku (Bešiktaš) ipak odlučio da je vreme za kraj nadanja o NBA tituli do koje nije stigao ni dvostruki MVP Stiv Neš, jedini od pomenutog kvarteta koji čak nije odigrao nijedno veliko finale.

Konačne borbe za titulu prvaka sveta od aktivnih najkorisnijih igrača koji nemaju šampionski prsten, igrali su Rasel Vestbruk i Džejms Harden. I to zajedno, sa Oklahomom Siti 2012. godine. Ali, dvojac "pojačan" Kevinom Durentom bio je premlad da bi im se naklonio veliki trio Majamija (Džejms, Vejd i Boš). Leto nakon tog (ne)uspeha Harden je krenuo na neuspešan put Hjustona. Pet godina kasnije Durent se usrećio u Golden Stejtu, dok je Vestruk izdržao do 2019, verujući da šampionska grmljavina može da zahvati Oklahomu. Nije.

Nije šampionska groznica zahvatila ni Denver koji je zapravo samo dva puta stigao do konferencijskog finala. I oba je izgubio od Lejkersa. Drugi put sa Nikolom u timu koji u leto 2020. nije imao snage da posle dva čuda, protiv Jute i Klipersa (preokrenuli su obe serije iz 3-12 u 4-3), napravi i treće.

Ali, navijači Nagetsa veruju da će kad-tad dvostruki šampion to učiniti...


tagovi

Denver NagetsNikola JokićČarls BarkliKarl MelounAlan AjversonStiv NešDerik RouzRasel VestbrukDžejms Harden

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara