Pablo Laso (©MN Press)
Pablo Laso (©MN Press)

Laso: Da zaustavimo Giedraitisa, Fontekija i Marinkovića - sjajne šutere Baskonije

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.06.22. | 15:21

"Sa Boldvinom i Grejndžerom imaju odlično pokrivenu poziciju plejmejkera. Boldvina je jako teško zaustaviti jedan na jedan. Ne računam na Vilijams Gosa i Abaldea", rekao je trener madridskog Reala pred početak polufinalne serije sa Baskonijom

Košarkaši madridskog Reala su preživeli najgori period (dva i po meseca) u mandatu Pabla Lasa. Stigli potom do finala Evrolige, gde ih je zaustavio Anadolu Efes koji je odbranio tron. Zatim su se prošetali protiv Manrese u četvrtfinalu i zakazali megdan sa Baskonijom. Izabranici Nevena Spahije su iznenadili Valensiju i dobili je u dva navrata pred njenim navijačima u Fonteti. Svestan je Laso da je pred njegovom ekipom težak zadatak (22.00).

Polufinalna serija igra se na tri pobede, a kao bolje plasirani u ligaškom delu Kraljevski klub ima prednost domaćeg terena. Tako će se prva dva meča igrati u Vizik centru, a ko prvi stigne do tri trijumfa igraće sa boljim iz duela Barselone i Huventuda (prvi meč u petak, 21.00 u Palau Blaugrani).

Izabrane vesti

Madriđani su u Beogradu pokazali veličinu. Izdigli se iznad svih problema i porazili Barselonu u polufinalu Fajnal fora. Nisu ipak uspeli da sruše i Efes, koji je slavio uz 23 poena najkorisnijeg igrača završnog turnira Vasilija Micića. Sam plasman u finale veliki je uspeh, s ozbirom da su Blankosi u periodu od februara do sredine aprila preživljavali horor.

Uspeli su na vreme da se izvuku, zbili redove i došli na prag velikog slavlja. Teško im je pao poraz u finalu, ali su svima dokazali od čega su satkani - šampionskog materijala.

Nošeni metlanjem Makabija u četvrtfinalu Evrolige (3:0), plasmanom u finale i rutinskim pobedama nad Manresom, otvaraju seriju sa Baskonijom. Laso tvrdi da će ključ u sudaru sa sastavom iz Vitorije biti da se zaustavi spoljna linija rivala.

"Baskonija je tim šutera i biće dobro ukoliko uspemo da joj spustimo procente. Sa druge strane, moramo da dominiramo na skoku i gubimo što manje lopti kako bi imali kontrolu lopte, što je od ključne važnosti za našu igru", rekao je Laso.

Nahvalio je plejmejkere i šutere u ekipi Nevena Spahije, koji po okončanju sezone odlazi iz Fernando Buesa Arene. Naslediće ga čovek kojeg je izbacio u četvrtfinalu - Đoan Penjaroja.

"Sa Boldvinom i Grejndžerom imaju odlično pokrivenu poziciju plejmejkera. Boldvina je jako teško zaustaviti jedan na jedan. Imaju sjajne šutere u Giedraitisu, Fontekiju, Marinkoviću. Veoma pokretne centre koji takođe šutiraju sa distance".

Dotakao se i fizičkog i mentalnog aspekta igre.

"Fizički je veoma važan, ali teško da je neko napredovao na tom planu u proteklom mesecu. Sve zavisi od onoga što uradite tokom sezone. Kada izgubite igrača kao što je Vilijams Gos, ili kao što je Valensija ostala bez Hermansina, to boli. Mentalno ne smatram da će iko biti pod pritiskom, jer moji igrači su inteligentni i znaju šta rizikujemo".

Baskonija je do polufinala došla pobedama na strani.

"Uvek želim da imam prednost domaćeg terena, ali druga je stvar što Baskonija bolje igra kao gost".

Košarkaši madridskog Reala (©MN Press)Košarkaši madridskog Reala (©MN Press)

Terminu utakmice nije najsrećniji, ali Laso se prisetio duela Novaka Đokovića i Rafe Nadala, koji je okončan više od sat vremena posle ponoći.

"Nema sumnje da su mnogi ostali budni do skoro dva ujutru gledajući Nadala. Tako da neću reći ništa. Igrali smo u pola pet u Manresi, neće biti prvi put ni da igramo u 10".

Madriđane muče povrede. Najveće glavobolje Lasu zadaje pozicija plejmejkera.

"Ne računam na Vilijams Gosa i Alberta Abaldea koji nije trenirao u sredu zbog problema sa stopalom. Nadam se da će uskoro biti na raspolaganju timu. Probleme moramo da rešimo unutar tima. Kada nam nedostaje čovek za skok, neko mora da se stisne i da hvata lopte. Sada će nam biti potrebna dva vruhnska plejmejkera", zaključio je trener madridskog Reala.

ACB - POLUFINALE

Četvrtak

22.00: (1,25) Real Madrid (17,0) Baskonija (4,40)

Petak

21.00: (1,17) Barselona (20,0) Huventud (5,50)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK Real MadridPablo LasoBaskonijaNeven SpahijaVejd BoldvinVanja Marinković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara