Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Lebron više skoči, ali čudesni Jokić sve pokupi: Da li je Hačimura rešenje?

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.05.23. | 14:28

A, nije uopšte...

Entoni Dejvis kao jedan od jačih defanzivnih centara u ligi. Lebron Džejms sa iskustvom košarkaških bogova. I ostatak ekipe posložen tako da uvek ima raspoloženih da obave prljav posao. Uzalud. Nikola Jokić u ovom plej-ofu izgleda kao natčovek.

Nestvarno zvuči podatak sa prve utakmice plej-of serije Denver Nagetsa i Los Anđeles Lejkersa, ali dovoljno govori o tome koliko je srpski centar superioran pod obručima. Samo u prvoj četvrtini uhvatio je šest ofanzivnih skokova. Ceo tim Lejkersa je za celu četvrtinu zajedno sakupio šest skokvoa. Do poluvremena, Jokić sam je imao 16 skokova napsram 13 zbirno Lejkersa.

Izabrane vesti

On čini da sve izgleda tako jednostavno, a u isto vreme izgleda čudesno. Ludački smešno“, rekao je posle meča Jokićev saigrač Aron Gordon.

Još luđe: Dejvis uošte nije bio toliko loš. Samo nije bio dovoljno dobar za 28-godišnjeg Somborca. Jokić je meč završio sa 34 poena, čak 21 skokom i 14 aistencija. Kad bi mu se Dejvis uneo u lice, Jokić bi ga telom odneo.

Ako je Dejvis pred početak meča i uspeo sam sebe da ubedi da bi mogao da zadrži Jokića – brzo je taj entuzijazam iščilio. Džoker je od starta rešio da mu pokaže ko je gazda. Ko je jači. Čak ga je stavio na poster kada ga je okrenuo i zakucao što inače nisu baš njegovi karakteristični potezi. Osmeh Dejvisa posle trojke uz zvuk sirene najbolje je oslikao svu nagomilanu frustraciju.

Kada je osetio da ga pokrivaju jedan na jedan, okrenuo se i krenuo ka košu, tim potcenjenim atleticizmom probijao se kroz gužvu. Sjajno je bilo to gledati. I nastaviće on to da radi. Ali ti skokovi... Mislim da smo u jednom trenutku vodili u skokovima sa 22 na prema tri. Nametnuli smo se pod obručima“, zadovoljno je trkljao ruke Denverov trener Majk Meloun.

Do kraja treće četvrtine Jokić je imao 31 poen, uz 19 skokova i 12 asistencija. Nagetsi su imali i maksimalan 21 poen razlike. Lejkersi su mogli na delu da se uveri kako su se Sansi osećali dok im je Jokić u proseku ubacivao po 34,5 poena po utakmici, uz 13,2 skoka i 10,3 asistencija. Sve to, uz procenat šuta iz igre od 59,4 odsto.

Jedina razlika je što Lebron može više da skoči“, primetio je Denverov bek i nekadašnji igrač Lejkersa Kentavijus Koldvel Poup.

U svemu ostalom, Jokić mu ravnopravno parira. A ipak govorimo o najboljem košarkašu protekle decenije sigurno, a možda i duže. Pa opet...

To je jedina razlika koju vidim. Prosto obožavam da igram sa Jokićem. Hoće da doda, dominantan je na petici. Sam pogled na sve to što on obavi diže sve nas“.

To se i videlo u prvom meču sa Lejkersima. Jokić je ubacio 12 od svojih prvih 15 šuteva, ali i ostali su pogađali. Denver je u te tri četvrtine ubacio 56 odsto šuteva iz igre i 12 od 24 trojki. Mada je Rui Hačimura kao Jokićev flaster u završnici zakomplikovao situaciju, jer je Dejvisu dozvolio da se razmaše. Lejkersi su prišli na tir poena zaostatka, nisu uspeli, ali su barem popravili utisak i verovatno osetili da pak mogu sa Denverom, ako već ne mogu sa Jokićem, koji je postao prvi igrač sa tripl-dabl utakmicom u plej-ofu u kojoj je ubacio više od 30 poena uz procenat šuta iz igre od minimum 70 odsto. On je to uradio u poslednje dve utakmice.

Plej-of tripl-dabl utakmice sa više 30 poena i 20 skokova imali su do sada samo Vilt Čemberlen  (1967) i Karim Abdul Džabar (1970). Jokić ih ima dve.

S tim da će u drugom meču možda morati još bolje, sudeći po onome što su Lejkersi prikazali u finišu.

Radije ću o tome da mislim posle pobede, nego posle poraza. Svakako nas čeka još mnogo posla“, rekao je Meloun.

Imaće o čemu da misle. U 50 poseda tokom kojih ga je Dejvis čuvao Jokić je ubacio osam od 10 šuteva i upisao 11 aistencija uz samo jednu izgubljenu loptu. Denver je u tom periodu ubacio 76 poena. Kada ga je preuzeo Hačimura, a desilo se to u 17 poseda, Jokić je šutirao jedan od tri uz tri izgubljene i svega 14 poena Nagetsa.

I nema sumnje da će Lejkersi ovu kombinaciju koristiti i u narednoj utakmici. Samo što će Denver imati vremena da se prilagodi. Jer ako nekome još nije jasno – Jokića je nemoguće zaustaviti. Samo je pitanje šta će drugi da urade.

Uz jednu malu napomenu, tim koji je dobio prvu utakmicu serije prolazio je dalje u 77,8 odsto slučajeva. Ako neko treba da misli, ipak je to stručni štab Lejkersa.


tagovi

Nikola JokićLos Anđeles LejkersDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara