Lebron Džejms, Nikola Jokić i Entoni Dejvis (©Reuters)
Lebron Džejms, Nikola Jokić i Entoni Dejvis (©Reuters)

Lebronova odbrana i Denverova ukočenost presudili, Jokića presekli faulovi, Lejkersi imaju 3:1! Mogu li Nagetsi opet ono njihovo? (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.09.20. | 05:37

Džamal Mari pogađao nemoguće, ali Jezerdžije imale veću napadačku širinu

Dosta će se narednih dana pričati o sudijskoj odluci da ne sviraju faul Lebrona Džejmsa na Džamalu Mariju posle očiglednog i snažnog udarca po ruci koji je ponajbolji igrač četvrte utakmice pretrpeo pri vođstvu Lejkersa od tri poena (105:102) na tri minuta do kraja. Da je tada bio dosuđen prekršaj, možda bi sada pričali o izjednačenju u seriji i najavili dramu u nastavku finala Zapadne konferencije. Ovako, možemo samo da konstatujemo da su Lejkersi stigli do treće pobede uz rezultat 114:108 (37:30, 23:25, 27:29, 27:24) i postavimo pitanje - mogu li Nagetsi još jednom da odrade ono njihovo?

I taj nedosuđeni prekršaj je prelomio utakmicu. Niko sada ne može da predvidi šta bi se tačno dogodilo da je Mari pogodio dva slobodna bacanja iz ove situacije, ali posle tog detalja za Denver više ništa nije bilo isto... Osim što je brana ispod koša počela da popušta, otupela je i napadačka oštrica tima iz Kolorada. Uostalom, solidno veče Nikole Jokića presekla su dva brza faula na startu poslednje deonice, zbog čega je stao na 16 poena (6/13 iz igre), te sedam uhvaćenih i četiri podeljene lopte. Na osam minuta pre kraja susreta srpski as je imao pet ličnih grešaka, zbog čega je Majk Meloun morao stalnim rotacijama da čuva svoju prvu zvezdu i tako se Denverov napad sveo na samo jednog čoveka - Džamala Marija.

Izabrane vesti

Ako izuzmemo pokušaje nekih suludih dodavanja, Džamal Mari igra plej-of života! Kao u transu na skoro svakom meču nastupa Mari i večeras je bio gotovo nezaustavljiv. Gotovo, jer je sam sebe zaustavio tako što nije uspeo da pogodi nijedan šut za tri poena. Sa distance ga nije htelo, ali zato je pogađao sve drugo što je poželeo. Marijevi potezi iz četvrte utakmice mogu da budu dobra lekcija za svakog igrača kome nedostaju hrabrost i smelost. Jer, takve pogotke iz kontakta, iz gotovo nemogućih pozicija teško možete da sretnete u dužem vremenskom intervalu, a kamoli na jednom meču, pa čak i u najjačoj ligi sveta! Mari je meč završio sa 32 poena (12/20 iz igre) i osam asistencija za 45 minuta na parketu – ubedljivo najviše od svih igrača u oba tima. 

Još je jedna sudijska odluka bila diskutabilna pored one u kojoj su bili Lebron i Mari. Doduše, više zbog neujednačenog kriterijuma, nego bilo šta drugo. Na tridesetak sekundi do poslednjeg zvuka sirene, kod vođstva Lejkersa rezultatom 112:106 Nikola Jokić pokušao je da uputi šut za tri poena iz okreta u "mrtvom uglu", ali nije uspeo. Na njemu je sve vreme bio Lebron koji mu je zasmetao u doskoku tako što je svoja stopala postavio na liniju Jokićevog kontakta sa površinom. Iako tu faula izvesno nije bilo, činjenica da je zbog sličnog detalja Entoni Dejvis nešto ranije uspeo da izvuče prekršaj Pola Milsepa kroz gotovo identičnu situaciju, mada je tada Obrva izvrnula levi skočni zglob u doskoku, ostavlja dozu gorčine...

Ako su Lejkersi nešto naučili iz ovogodišnjeg plej-ofa jeste da Denver nije "mrtav" dok rezultat tako ne kaže. Juta se opekla kod rezultata 3:1, Kliperse je stigla karma zbog konstantnog likovanja, pa su i sami poraženi u seriji s Denverom i pored identičnog vođstva. Juta ipak nije satkana od šampionskog materijala, drugi tim Los Anđelesa jeste, ali nije imao trenera da najviše ambicije sprovede u delo, a Lejkersi čini se imaju sve što je potrebno za veliko finale, pa čak i prsten! Frenk Vogel je, uostalom, verovatno i na određene sugestije Lebrona Džejmsa i napunio roster tako da svaka pozicija ima po dva ili tri izuzetno kvalitetna rešenja...

Kapa dole Nagetsima za još jednu neizvesnu borbu, ali Lejkersi su u dvoboju dva odlična napada imali više raspoloženih opcija i to je na kraju bio tas na vagi koji je prevagnuo na stranu kluba iz Kalifornije... Ali i da Lejkersi praktično od sredine prve četvrtine čuvaju vođstvo koje se dugo vrtelo na oko desetak poena. To i zastrašujuća odbrana Lebrona Džejmsa u prelomnim trenucima četvrte deonice, kada se protivnik poslednji put približio na poen zaostatka (86:87), te slabi šuterski procenti Denvera u nastavku.

Lejkersi su zasluženo stigli do trijumfa i rezultata koji Denver u ovogodišnjem plej-ofu kao izazov najviše voli da sruši! Čak i u momentima kada su Nagetsi uspevali da uspore napadački ritam Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa, u drugom poluvremenu Lejkersi su dobili strašno važne role Ražona Ronda i Kentavijusa Koldvel Poupa. I tu se videlo koliko je napadačka širina važna u ovakvim susretima. Jeste Džerami Grant imao poen više od Jokića kao taj treći igrač napada, ali je utisak takav da su Lejkersi bolje iskoristili svoju rotaciju od Denvera. I, osim toga, preko Dejvisa i Džejmsa dobili mnogo više nego Denver od Jokića i Marija na kraju...

Dejvis je distribuirao 34 poena (10/15 iz igre), te pet skokova i tri asistencije. Lebron Džejms je ubacio 26 poena (7/18 iz igre), uz devet pohvatanih i osam asistiranih lopti, mada se dosta mučio na šutu i činilo se kao da mu je možda nedostajalo samopouzdanja u nekim momentima. Zbog svega što nije mogao da reši u napadu, Džejms je u završnim minutima utakmice odigrao tri uzastopne dobre odbrane i tako direktno uticao da Lejkersi komotnije dočekaju poslednji zvuk sirene. Rondo je prikupio 11 poena, sedam asistencija i pet skokova uz dve vrsne trojke i doduše nekoliko grešaka, dok je Koldvel Poup imao 13 poena. 

Peti i možda poslednji susret u finalu Zapada igra se u noći između subote i nedelje od tri časa posle ponoći. Nadamo se produžetku serije...



tagovi

Lebron DžejmsNikola JokićDžamal MariLos Anđeles LejkersDenver NagetsNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara