Legendi u čast: Mozzart kod Arene otvara teren posvećen Dudi Ivkoviću

Vreme čitanja: 2min | pet. 25.03.22. | 13:19

Svečano otvaranje 91. renoviranog igrališta u sklopu akcije „Sto terena za jednu igru“ zakazano je za utorak, 29. mart u 19 časova. Vrpcu će preseći njegovi sinovi Petar i Pavle, kao i Željko Obradović

Beogradsku arenu je još 1994. trebalo da otvori nezaustavljiva četa Dušana Ivkovića. Svetski i dvostruki evropski šampion, kao i olimpijski vicešampion zbog sankcija i rata nije mogao ni da učestvuje, a kamoli da bude domaćin planetarnog šampionata kao što je planirano, ali je ta generacija zauvek ostala upamćena kao jedna od najboljih u istoriji ove igre. Arena je deceniju kasnije završena i ubzo je postala sinonim za dom kraljice igara, a tik pored nje Kompanija Mozzart obnovila je košarkaški teren i posvetila ga čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag pod ubručima. Legendarnom Dudi.

Krenulo je finalno odbrojavanje u akciji „Sto terena za jednu igru“, a svečano otvaranje 91. renoviranog igrališta zakazano je za utorak, 29. mart u 19 časova. Vrpcu će preseći njegovi sinovi Petar i Pavle, kao i Željko Obradović, Dudin najbolji učenik, prijatelj i kum. Događaju će prisustvovati i mnogobrojni igrači koje je Ivković izveo na šampionski put.

Izabrane vesti

Velikan evropske košarke, član košarkaške Kuće slavnih preminuo je 16. septembra prošle godine, u 78. godini. Pola veka trenerske karijere obeležio je neverovatan niz od 28 trofeja, sa blistavim momentima u gotovo svakog deceniji.

Od juniora Radničkog, pa do poslednje stanice sa Anadolu Efesom, niska uspeha se gotovo nikad nije prekidala. Od zlatnih stranica koje je ispisao mogle bi da se sastave sabrana dela jugoslovenske, srpske i evropske klupske košarke.

Tri evropska zlata i jedno srebro, titula svetskog prvaka i olimpijskog vicešampiona, dve Evrolige sa Olimpijakosom. Lista igrača (i trenera) koje je pogurao u neslućene visine možda govori i više od trofeja - od Petrovića, Rađe, Kukoča, Divca, Paspalja, Danilovića, Đorđevića, Spanulisa, pa do svih onih momaka sa kojima je 2009. prekinuo sedmogodišnju tišinu Orlova na velikim šampionata, evropskim srebrom u Poljskoj. Neki od njih su kasnije ispunili Dudin san iz devedeseti, da zaigraju protiv drim-tima, pa i da ga dobiju.

Mozzart je posvetio teren Dudi Ivkoviću baš na mestu gde neki novi klinci dišu za basket i svakodnevno vežbaju šut s pogledom na košarkaški hram.

Legendi u čast, a u amanet novim generacijama koje sanjaju finala protiv Amera.


tagovi

100 terena za jednu igruDušan Ivković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara