Nikola Jokić (AFP)
Nikola Jokić (AFP)

Lejkersi će napraviti zamku za Jokića, ali imaju više problema pred drugu utakmicu

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.05.23. | 18:50

Ne očekujte Hačimuru na Jokiću na početku, Gordon mora bolje, a Lejkersi imaju i problem sa Raselom

“On je dvostruki MVP. Veoma je vešt, to i njegove brojke pokazuju. Pokušavali smo da mu otežamo šuteve, ali pogodio je nekoliko teških”.

Tim je rečima Entoni Dejvis najbolje opisao ono šta je Nikola Jokić napravio u prvom meču finalne serije Zapadne konferencije između Denver Nagetsa i Los Anđeles Lejkersa. Srpski košarkaš je naprosto dominirao većim delom utakmice i na kraju ubacio 34 poena uz 21 skok, 14 asistencija i dve blokade. Sve to je bilo dovoljno da njegov tim dođe do prednosti od 1:0 u ovoj seriji.

Izabrane vesti

Pre prve utakmice smo pisali kako će Dejvis biti zadužen za Jokića i da će celi tim Lejkersa raditi sve da zaustavi najboljeg igrača protivničkog tima. Verovali smo da neće biti previše udvajanja na Jokiću da se zaustave njegove asistencije, ali nikakva taktika nije mogla da ga uspori. Nije Dejvis igrao loše, ali jednostavno je Jokić za njega pre dva dana bio previše dobar. Uspevao je da ga probije na ulazima, dobijao je dobre pozicije za asistencije igračima i Lejkersima veći deo meča nije bilo spasa.

A onda je trener Lejkersa Darvin Hem u poslednjoj četvrtini odlučio da promeni odbranu. Umesto Dejvisa na Jokića je poslao Ruija Hačimuru i tu su se stvari malo promenile. U 50 poseda tokom kojih ga je Dejvis čuvao Jokić je ubacio osam od 10 šuteva i upisao 11 asistencija uz samo jednu izgubljenu loptu. Denver je u tom periodu ubacio 76 poena. Kada ga je preuzeo Hačimura, a desilo se to u 17 poseda, Jokić je šutirao jedan od tri uz tri izgubljene i svega 14 poena Nagetsa.

“Puno se priča o tome da su stavili Hačimuru da čuva Jokića kao da se to nikada do sada nije dogodilo. Ovo je nešto što smo već videli tokom svih ovih godina”, rekao je trener Denvera Majkl Meloun pre večerašnje utakmice i bio je u pravu.

Odluka da niži igrači čuvaju Jokića, ali i još neke druge centre poput Karla-Entonija Taunsa, nije nikakva novost, a ta taktika često zna doneti uspeh.

Nikola Jokić (29,5 poena)

Protiv Jokića smo nižeg čuvara videli u prvoj rundi plej-ofa protiv Minesote kada Rudi Gober nije bio previše zadužen za Srbina već su to bili Tauns i Tajron Prins koji je dosta niži od Jokića. Prošle sezone je u plej-ofu protiv Golden Stejta za Jokića bio zadužen Drejmond Grin, a kroz regularni deo sezone smo videli još nekoliko timova koji su pokušali isto. Jedan od njih je bila Filadelfija koje je protiv Jokića na parket slala Pi-Džej Takera umesto Džoela Embida.

Zašto to protivnici rade? Odgovor je jednostavan - Jokić nije previše brz igrač i niži igrači, s nižim težištem tela mogu lakše da mu spreče kretanje prema košu. Naravno da je važno da ne budu preniski, ali i da budu fizički snažni da ih Jokić ne 'odnese' do obruča. Isto tako, u ovakvoj odbrani može više da se rotira, odnosno preuzima igrače. A najvažniji razlog za ovakvo nešto je činjenica da sa centrom koji ne čuva Jokića svaki tim dobija svojevrsnog 'libera', odnosno igrača koji čuva najslabijeg šutera na parketu i pomaže svim saigračima u odbrani kao čuvar obruča.

Entoni Dejvis (25,5 poena)

Entoni Dejvis je bio upravo to kad je Hačimura bio zadužen za Jokića, čuvao je Erona Gordona i pomagao svim saigračima, a posebno Japancu kada bi se Jokić približio obruču. U nekoliko situacija Dejvis je lepo udvojio Srbina koji nije imao pravo rešenje u tim situacijama.

Kada je već takva odbrana bila dobra, hoće li Lejkersi odmah od početka druge utakmice na parket staviti Hačimuru da brani Jokića?

Naše je mišljenje da neće i to iz dva razloga.

Dejvis ima kvalitet da igra dobru odbranu i treba mu svakako dati nekoliko minuta da vidi hoće li večeras biti bolje sreće nego pre dva dana. Drugi je razlog što je Hačimura dobro rešenje sa klupe što se napada tiče pa ga je šteta koristiti odmah od početka meča. No, svakako ćemo noćas puno više gledati niže igrače kako čuvaju Jokića. Osim Hačimure to bi mogao da bude i Džered Vanderbilt tako da Hem svakako ima dosta zanimljivih opcija po tom pitanju.

Nikola Jokić (13,5 skokova)

Ako bi dolazilo do promene startne petorke, onda nam je lakše zamisliti da će Vanderbilt početi, a ne Hačimura. Problem je samo koga onda ostaviti na klupi - Denis Šruder je potreban Hemu za čuvanje Džamala Marija, a vesti iz Amerike javljaju kako Dianđelo Rasel ne podnosi baš najbolje činjenicu da je igrao samo 26 minuta u prvom meču te da želi da igra važniju ulogu noćas.

U toj situaciji Gordon će morati da igra bolje. Nije on bio loš ni u prvom meču. Naprotiv, ali moraće da bude aktivniji u situaciji kada Dejvis 'vara' sa njega u odbrani. Gordon nije najbolji šuter na svetu, a i ne treba da forsira taj šut previše. Puno je važnije da bude aktivan u kretnjama, da odvlači Dejvisa što dalje od obruča, a Denver bi trebalo da igra dosta pik-end-rol akcija sa Jokićem i Gordonom. To je bila jedna od važnijih stvari za Nagetse u ovoj sezoni pa nikako ne treba da to zaborave i da to opet rade protiv Lejkersa.

Lebron Džejms (25,5 poena)

Osim odbrane na Jokiću i Gordonove uloge u toj priči, jako će važno biti videti koliko će Lejkersi napadati Džamala Marija. U poslednjoj četvrtini prve utakmice Lebron Džejms je u dosta navrata tražio blok od igrača kojeg je Mari čuvao i lako ga, nakon preuzimanja, probijao u ulazima pod koš. Odbrana Nagetsa je u tim trenucima bila razvučena pa Mari nije mogao dobiti pomoć od saigrača. A s obzirom da je on tada bio u problemima sa ličnim greškama, malo se i čuvao u odbrani što nije čudno kada se zna da je postigao 31 poen.

Prva pobeda u seriji svakako dobro dođe, ali ne znači previše za rasplet cele priče. Denver je odigrao odlično pre dve noči, sve je funkcionisalo kako treba, ali Lejkersi imaju dovoljno toga da izjednače seriju. Problem za njih je što moraju da menjaju dosta toga u odnosu na prvu utakmicu i da se prilagođavaju. Denver je pokazao da oni samo moraju da igraju svoju igru. Predvođeni ovakvim Jokićem to bi moglo da bude dosta za prolazak Lejkersa. A onda... Nećemo još o tome.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Denver NagetsLos Anđeles LejkersNikola JokićRui HačimuraEntoni DejvisEron Gordon

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara