Rasel Vestbruk i Dante Egzum (©AFP)
Rasel Vestbruk i Dante Egzum (©AFP)

Lejkersi poslužili kao primer, u NBA više neće potcenjivati Egzuma: Ostavljali su me samog, nisam imao izbor

Vreme čitanja: 2min | sre. 13.12.23. | 17:54

Bivši košarkaš Partizan Mozzart Beta u centru pažnje posle pobede nad timom iz Los Anđelesa

Navijači Partizan Mozzart Beta nisu iznenađeni, navikli su da ga gledaju u takvom izdanju čitave prethodne sezone. U Americi pak nisu bili upućeni, te su već neko vreme 'provocirali' šut Dantea Egzuma. I sinoć na primeru Lejkersa naučili da to ne treba da rade u budućnosti, jer australijski reprezentativac je pokazao da i te kako ume da namesti nišanske sprave.

Sinoć ih je protiv tima iz Los Anđelesa podesio gotovo do savršenstva, posebno u poslednjoj četvrtini, kada su ga Lebron Džejms i ostatak družine prečesto ostavljali samog i tako mu uručili epitet igrača utakmice. Zaslužio ga je bivši košarkaš crno-belih sam zapravo, pošto je sa 17 poena u poslednjoj deonici doneo pobedu Dalasu. Na kraju 26 njegovih poena, najviše od povratka u NBA, uz sedam ubačenih trojki – iz devet pokušaja - jednom manje nego što je pogodio u prethodnih 19 mečeva zajedno, i to uz procenat šuta od tek 29 odsto (8/28).

Izabrane vesti

Nema sumnje da su u ekipi Lejkersa bili dobro upoznati sa njegovim dojučerašnjim učinkom pri šutu sa distance, te su mu često ostavljali prostor. Nisu prvi ove sezone, kaže Egzum.

"Mislim da je sve počelo u Los Anđelesu i onda je mnogo timova počelo da postavlja svoje centre na mene. Tako da sam od tada radio u teretani. Zahvalnost stručnom štabu i našim igračima. Uvek su verovali u moj šut i dodavali mi loptu", izjavio je Egzum, a prenosi izveštač Maveriksa Noa Veber.

Utakmica sa Lejkersima bila je prilika za 28-godišnjek košarkaša da pokaže kako je dodatni rad doneo rezultat.

"Sinoć su me ostavljali potpuno samog. Nisam imao izbor, naterali su me da šutiram. Pokazao sam samopouzdanje, da nemam problem da stanem i šutiram. Zahvalan sam zbog rezultata. Ali jedini način da idem napred je da nastavim da šutiram", dodao je Egzum.

Njegov saigrač Tim Hardavej Džunior takođe je govorio o Egzumovoj posvećenosti i želji za napredovanjem. A, da je napredovao pokazuju i brojke. U poslednje tri utakmice Dante je u proseku beležio 21.7 poena, 5,3 asistencije, 4,7 skokova uz 64 odsto šuta iz igre, odnosno 66 odsto pri šutu za tri poena.

"Shvatili smo pred ulazak u poslednju četvrtinu da su, u suštini, tokom čitave utakmice pokušavali od njega da naprave šutera. Momak odlazi u teretanu dva sata pre rada sa našim trenerima za šut sa kojima svakog dana radi dodatna ponavljanja."

Oduševljen izdanjem australijskog košarkaša bio je i Luka Dončić.

"Bio je sjajan. Naravno, ne samo večeras, ali verujem da mu je večerašnja utakmica bila najbolja. Njegova igra, odbrana, naravno – šut. Bio je neverovatan...", izjavio je jedan od kandidata za MVP nagradu.  


tagovi

Dalas MaveriksDante Egzum

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara